Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 1. srpna 2021

Hlas pro tento den: Čáp bílý

 

Vědecké zařazení Brodiví (čápi, volavky atd.)
 
 capbil
Foto

I ten, kdo se o přírodu jinak příliš nezajímá, si všimne čapích hnízd a na jaře očekává návrat jejich obyvatel. Některá čapí hnízda jsou třeba i po desítky let na stejném komíně nebo věži, takže se stanou jakýmsi symbolem příslušné obce nebo městečka. V literatuře se dokonce uvádí, že jedno hnízdo v Německu bylo čápy osídleno 400 let!

Délka: 95-110 cm
Rozpětí: 180-218 cm
Hmotnost: 3,0-4,4 kg
 
Celý čistě bílý, pouze letky a velké křídelní krovky má černé. Zobák i nohy jsou červené. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.
Od dubna do května snáší zpravidla ve dvoudenních intervalech 1-5 čistě bílých vajec, sedí obě pohlaví 33-34 dní. Mláďata jsou po 25. dnu schopná se na hnízdě postavit, vzletná jsou po 55-68 dnech, dalších asi 14 dní se ještě na hnízdo vracejí pro potravu. Pohlavně dospívají ve 2 letech věku, nejstarší kroužkovaný pták se dožil 26 let.
Potrava je výhradně živočišná, uloví vše co může udolat – od hmyzu po mláďata ondater a kachen.

Podobně jako lidské stavby, i čapí hnízda – a nemusejí být nějak mimořádně stará – mají svou skrytou historii. Během let jsou na nich odchovány desítky mláďat, z nichž některá se usadí nedaleko nebo třeba i na tomtéž hnízdě, jiná se odstěhují na stovky kilometrů a mnohá zahynou. Hnízda mívají trvalé obyvatele i krátkodobé nájemníky, dochází na nich k bojům a ke změnám v partnerských svazcích. Občas se nám některý z těchto příběhů poodhalí díky výsledkům kroužkování. Například na hnízdě v Borkovicích u Tábora deset let hnízdila táž samice. V době, kdy jí bylo 14 let, zahnízdila s novým partnerem, který, jak se ukázalo, byl o 11 let mladší. Jiná samička obývala 9 let hnízdo ve Volyni. Když jí ale v roce 1996 uhynula po dlouhotrvajících deštích mláďata, přestěhovala se na Klatovsko. Pak beze stopy zmizela.

Čápi k nám přilétají koncem března a v dubnu a po vyhnízdění – na konci srpna nebo v září – se opět vydávají na svou dalekou cestu do zimovišť. Směřují buď západní cestou přes Gibraltar do západní Afriky, anebo východní cestou, přes Bospor či Dardanely, do východní, střední nebo jižní Afriky.

Většina našich čápů je východotažná a podstatnou část doby zimování stráví na cestách. Mladá samička pojmenovaná Marta, která byla označena ve Dvoře Králové satelitním vysílačem, se po přeletu Sahary potulovala Súdánem, ale pak se znovu vydala na cestu a doletěla až daleko na jih, do Zimbabwe. Její sestra Žofie ovšem Afriky vůbec nedosáhla – zahynula na sloupu vysokého napětí v evropské části Turecka. Právě vedení vysokého napětí představují pro čápy, zejména pro mláďata, velké nebezpečí. Bohužel na některých úsecích těchto vedení zahynou třeba i stovky čápů.

Čápy bílé ale ohrožují například také změny krajiny či úbytek hnízdních příležitostí. Přesto u nás čápi naštěstí neubývají; je jich sice méně v nížinách, ale naopak osídlili střední polohy. Celkově jich je nyní dokonce mnohem víc než v první polovině minulého století a i ve srovnání s dobou před deseti lety u nás čápů bílých přibylo. Čapí klapání tak nyní na území České republiky můžeme slyšet z více než devíti set hnízd.

foto Anna Šmejkalová
Čáp bílý ve větru a na hnízdě (foto Adolf Goebel)
Čáp bílý v hnízdě, Dráchov okr. Tábor (foto Jiří Cetkovský)
Čápi - Moravská Třebová (foto Petra Tichá)

Základní údaje

Čáp bílý (Ciconia ciconia). V okolí rybníků, na loukách a polích loví drobné živočichy od nejrůznějších druhů hmyzu až po hraboše; žáby jsou v jeho jídelníčku zastoupeny poměrně sporadicky. Hnízdí většinou v lidských sídlech nebo jejich bezprostředním okolí. Hnízda bývají na budovách, velmi často na komínech a na stromech. Snůšku 2 až 4 vajec zahřívají oba rodiče, kteří se také společně starají o mláďata. Tažný, zimuje v tropické Africe. Přilétá většinou koncem března a v první polovině dubna, odlétá v srpnu nebo v září. Ohrožený, podle zákona zvláště chráněný druh.

Počátek hnízdění čápů bílých (Ciconia ciconia) před nakladením snůšky - Radslavice (Přerovsko).

Lovící čáp bílý (Ciconia ciconia) v řece Bečvě v Prosenicích u Přerova.
zdroj: Miroslav Bobek, Naši ptáci, videa Youtube  Adolf Goebel
 

14 komentářů:

  1. A máme tu dalšího opeřeného fešáka! Žádné hnízdo na dohled nemám a tak se občas mrknu na net, jak se rodinkám na komínech daří...
    Haničko, přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Helenko, tohoto fešáka zná každý a hodně lidí je sleduje, když se vrátí na jaře na svá hnízda. Ani já v blízkosti nevím o žádném hnízdě.
      Přeji i Tobě, Helenko, hezký zbytek neděle. ☺

      Vymazat
  2. Hani, čápy mám moc ráda. Když jsem byla malá, přemýšlela jsem, jakou musí mít asi sílu, když nosí ty děti... Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když tak přemýšlím, neslyšela jsem nikoho, že by neměl čápy rád. Spíše jim lidé pomáhají. A těch dětí, co přinesli..., žee? ☺

      Vymazat
  3. Tady máme v místě 5 čapích hnízd, tak jejich sledování je moji oblíbenou zábavou a focením.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku, na Tvém blogu je vidět, že čápy pravidelně sleduješ a míváš hodně svých fotek. Jste taková čapí oblast, když u vás jich tolik hnízdí. ☺

      Vymazat
  4. Tady jsou čapí hnízda u jednoho soukromého rybníku, kde pravidelně hnízdí čáp černý. Dokonce jsem ho už nafotila předloni na Mandavě, jak lovil něco k večeři. Čápa bílého jsem viděla na louce pod Dymníkem, ale kde hnízdí, nevím. Jsou to nádherní ptáci. Zajímavý příspěvek. Články z přírody mám nejraději. měj se moc krásně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, Jaruš, že při svých procházkách na čápa narazíš. Souhlasím, že jsou to nádherní ptáci. Články sem dávám různé, proto je můj blog Kaleidoskop, aby si mohl vybrat každý. Přírodu mám také ráda.
      Děkuji, také se měj moc hezky a opatruj se. ☺

      Vymazat
  5. Naše babi říkávala, čáp přináší děvčata, vrána kluky. Věřila jsem dlouho ☺. V Třanovicích na komíně jsme pozorovali jeden rok čapí rodinu, jinak mrknu na net. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaše babi to přece musela vědět! ☺ V Třanovicích jsem nebyla, ale někdy čápi vybírají potravu i na skládce v H. Suché. ☺

      Vymazat
  6. Čápi jsou teď hodně mapováni a často si o nich čtu a nebo koukám na online přenosy.
    My pozorujeme a hlavně fotím jedno čapí hnízdo mezi Turnovem a Hoškovicemi,když jedeme k dceři.V týdnu jsme už viděli celou čapí rodinku na poli.Jsou to krásní ptáci a mají někdy i zajímavé příběhy.
    Hani,měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, u vás je těch čápů asi více, než tady u nás. Máš pravdu, že je rádi pozorujeme a mnohé příběhy čápů chytnou i za srdíčko, nedopadne to vždy dobře.
      Také přeji krásný nový týden. ☺

      Vymazat
  7. Čáp je symbol miminek ☺ ☺ ☺
    Můj taťka každý rok v březnu vyhlížel"své"čápi.Dceru asi přinesla vrána(jak se u nás říkalo).Kluky přinesl čáp.Ale v roce 1975 vyhlížel marně(tedy čáp taťku).Raději hned přinesl mladšího syna,ale to už taťka nevěděl ☻
    Tady jsem nikdy žádného čápa neviděla.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Evi, čáp a miminka patří k sobě. Pak je s narozením dětí spousta vzpomínek. U nás také běžně čápa neuvidím, asi je to tím, že nemají dost potravy.
      Také přeji krásný den. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...