Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 27. července 2021

Příběhy slavných značek: ETA

 

Ptát se vás, jestli znáte značku ETA, je skoro jako nepovedený vtip, že?

ETA, a. s. je česká obchodní firma. Do 21. prosince 2011 sídlila v obci Hlinsko. Historie značky sahá až do roku 1943. Pod obchodní značkou jsou to výrobky pro domácnost (například žehličky, vařiče, vysavače, mixéry, vysoušeče vlasů a další).

Mixér z r. 1963

Původní obchodní značku „ETA" vlastnila akciová společnost ETA v Praze, název firmy byl odvozen ze slovního spojení „Elektrotechnické aparáty". Společnost používající tuto značku sídlila od začátku dvacátých let 20. století v Praze - Vršovicích a zabývala se výrobou rozhlasových přístrojů, hracích automatů, transformátorů a elektrických ledniček. 

V roce 1929 byla ve tvaru oválné ochranné známky obchodní značka „ETA" zaregistrována. V roce 1939 většinu akcií společnosti „ETA" získala od původního vlastníka (pražský továrník Bukovský) německá společnost Askania. Následně se výroba akciové společnosti „ETA - Askania" zaměřila na optické přístroje, včetně fotoaparátů.

Na počátku stál pražský podnikatel Jan Prošvic, který hned v začátcích začal vyrábět stavebnice domácích rozhlasových přijímačů. Časem se rozhodl podnikání rozšířit a založil v Libni první továrnu na elektrické žehličky a kávomlýnky. Jeho výrobky byly kvalitní, měly moderní design a tak se prodávaly jedna radost.


Cesta k prvnímu vysavači

Byl ale čas posunout se zas o kus dál. A tak se Prošvic dohodl s chotěbořským továrníkem, výrobcem kovového zboží Vilémem Eckhardtem a společně založili v areálu bývalé cihelny na okraji Hlinska závod ESA

Kde je Hlinsko?
Hlinsko, město s 10 tisíci obyvateli, najdeme na rozhraní Českomoravské vrchoviny a Železných hor. Hlinskem protéká řeka Chrudimka. Název jména Hlinsko pochází od slova hlína. Velká ložiska kvalitní hrnčířské hlíny umožnila vzniknout nejstaršímu řemeslu hrnčířství, jehož počátky spadají do 15. století.


 
 
Zkratka ukrývala název „Elektrotechnická společnost akciová“. Firmu nechali zapsat do obchodního rejstříku 3. září 1943. Dva roky až do konce války ESA oficiálně vyráběla telefonní rozdělovače pro německé dělostřelectvo. A kromě nich – neoficiálně – jednoduché žehličky s keramickou vložkou.
Po válce už v továrně pracovaly tři stovky zaměstnanců, Prošvic se stal výhradním majitelem ESY a výrobu rozšířil o topidla, kávovary, ventilátory, měniče ke gramofonům a další spotřebiče do domácnosti. Posléze zakoupil další objekty a přesunul do nich i své podnikatelské aktivity z Prahy.

Osud českých továren se opakuje

Po Vítězném únoru podnik opanovaly komunistické akční výbory a Jana Prošvice zbavily jeho vlastnických práv. ESA byla znárodněna a značka přestala existovat. Její produkty se dál vyráběly pod značkou národního podniku Elektro-Praga. V roce 1949 se osamostatnil národní podnik Elektro-Praga Hlinsko s monopolem na výrobu tuzemských elektrických domácích spotřebičů – vařičů, teplometů a žehliček.

 

foto Josef Mucha

Kdo v 50. a 60. letech nevlastnil vysavač ETA 401 Standard od firmy Elektro – Praga Hlinsko,  jako by ani neexistoval. V té době se ho prodalo přes milion kusů. Byl to první autentický předchůdce slavného vysavače ETA 402 Jupiter, který dodnes platí za designový kousek.

To je on, ten krasavec - ETA Jupiter 402 👍.
Tento vysavač se liší od svého předchůdce celoplastovým tělem a další novinkou bylo odepínání části, kde byl uložen prachový filtr od motoru vysavače. Prachový filtr se dal vyndat a vysypat až u popelnice. 

V roce 1960 se Elektro-Praga Hlinsko rozrostla natolik, že pod ni spadaly dva národní podniky a deset závodů, vyráběla dvanáct různých spotřebičů a zaměstnávala skoro tři tisícovky lidí. Podnik získal ochrannou známku, kterou v předválečné době vlastnila firma Elektrotechnické aparáty. Od té doby se označení ETA objevovalo na všech nově vyrobených elektrospotřebičích. 

Co přinesla novodobá historie?

V roce 1993 zamířila ETA Elektro-Praga Hlinsko do kuponové privatizace. Prvními vlastníky se staly privatizační fondy velkých bank. S pádem železné opony a invazí zahraničních značek, začínala být značka ETA v českých domácnostech čím dál vzácnější. Ještě v polovině 90. let se ale v každé české domácnosti našly tři až čtyři výrobky této značky. Dnes už je to podle průzkumů už pouze jeden.

Prodejní program tvořilo 36 druhů výrobků se zhruba dvěma sty typy a provedeními, většina výrobků byla výsledkem vlastního vývoje společnosti a měla originální konstrukci. Společnost „ETA-TRADING" spravovala tuzemskou obchodní síť, která zahrnovala 50 maloobchodních prodejen a 3 velkoobchodní střediska.  

V roce 2004 došlo ke sloučení firem „ETA" a „Plastkov" pod jednotné vedení, v roce 2005 se výrobní oddělení rozdělilo na dvě divize: „Elektrické spotřebiče" a „Plastkov - výroba komponentů".

Vysavač Eta 80.-90. léta

V roce 2011 společnost „ETA" ukončila výrobu domácích elektrospotřebičů v Hlinsku a přesunula ji do spolupracující firmy „E-technik" v Miloticích nad Bečvou, v Hlinsku zůstalo cca 200 kmenových zaměstnanců pro logistiku, obchod, sklady a reklamace.

Od roku 2011 vlastní firmu ETA česká společnost HP TRONIC Zlín, spol. s r.o.

Zdroj: J. Škápíková, M. Šorelová, Wikipedie, ETA, hlinsko.cz, foto internet

15 komentářů:

  1. Hani, mám jsem tu značku ráda. Měla dobré a spolehlivé spotřebiče. Ještě mi doma některé dobře slouží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně, že měli kvalitní výrobky, které dlouho sloužily nebo ještě slouží. Navíc to možná nebylo daleko od vás. ☺

      Vymazat
  2. Hezký článek Hani. Stále ještě mám vysavač ETA NOBLESE z doby, kdy ještě byli kluci malí a měla jsem v celém bytě koberce. Teď už jej používám méně, hlavně na vysávání matrací, a sedací soupravy, jinak v bytě občas. Spíše rovnou podlahy vytírám. Mixer ETA mi "odešel" nedávno a také jsem jej měla spoustu let. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jaruško, v mnoha našich domácnostech měli aspoň "něco" z ETA nabídky. Dnešní výrobky dlouhé trvání nemívají.
      Měj se také moc hezky. ☺

      Vymazat
  3. Taky jsem vlastnila nějaké spotřebiče této firmy.Byla to opravdu dobrá značka.Moc ráda jsem si přečetla historii firmy.
    Hanko,přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Evi, že Tě to zaujalo. Je pravdou, že jsme mívali opravdu dobré výrobky.
      Také Ti přeji krásný den ☺.

      Vymazat
  4. Ač mám Hlinsko kousek a Etu pochopitelně znám, o historii firmy jsem toho moc nevěděla.
    Děkuji za osvětu, Haničko a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsi, Helenko, o kus dál, já o Hlinsku věděla jen díky Etě. Ale díky historii jsem se více dozvěděla i já, takže osvěta pro obě strany.
      Přeji i Tobě, Heli, příjemně prožitý den. ☺

      Vymazat
  5. Značku Eta znám,ale její historii samozřejmě ne.Proto díky za seznámení.
    Hani,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ETA je jedna ze značek, které tady představuji a myslím, že výrobky byly hodně praktické a hlavně - kvalitní.
      Děkuji a také přeji hezké letní dny. ☺

      Vymazat
  6. Hani, Tvoje příběhy značek mě baví, jen to nějak nestíhám všechno obíhat...Když si kupuju nový spotřebič, tak pokud to jde dávám přednost českým, abych je podpořila. Od Ety taky mám pár věcí. Měla jsem teď ale takovou nepříjemnou zkušenost. Koupila jsem si od Evy před asi 3 roky vysavač na okna a letos mě u toho praskla jedna součástka. Volala jsem všude možně, do prodejny, do náhradních dílů Hlinsko...A přestože garantují, že náhradní díly lze zakoupit ještě několik let, tak jsem nepochodila. Na otázku, co mám dělat mě bylo odpovězeno, že si màm koupit nový celý vysavač...Tak jsem si to opravila sama. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já Tě chápu, že v létě je plno jiných činností a toho času chybí. Já jsem také kdysi naletěla, když jsem chtěla zahraniční výrobek, který zklamal a tak jsem se vrátila k českým značkám - pokud to jde a podniky nezanikly. S těmi náhradními díly bývá potíž, buď nejsou nebo jsou drahé, i když kdysi stály pár korun. Dnešním trendem je spotřebič vyhodit a koupit nový. Někdy mám pocit, že to je tak už záměrně vyráběno.
      Děkuji a měj se hezky. ☺

      Vymazat
  7. Omlouvám se za překlep - mělo být ...koupila jsem si od Ety...A ne od Evy. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Hani, značku Eta znám a máme doma jestě soupravu z let 70 mixer s nádstavci na mletí, strouhání, šlehání a hnětení. Vysavač, vysoušeč vlasů Eta i s přilbou s jakési textilie s pogumováním (nevím zda to nebyla impregnace), ale sloužil právě v éře natáček. Čtvercový aparát a k němu hadice připojená k té již zmíněné přilbě. Na novomanželskou půjčku pak později zakoupena celá skřínka s Eta soupravou do kuchyně, gril Ea, vysavač a se všemi těmi pomocníky naprostá spokojenost. Vzpomínky z dětsví pak elektrický sporák se třemi plotýnkami Eta. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou, Marti, moc hezké vzpomínky na spotřebiče ETA a jak to bylo vymyšleno, že to byl takový robot. Hlavně, že jste byli s těmi výrobky spokojeni a určitě dlouho sloužily. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...