Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 9. srpna 2021

Co udělat s odkvetlými kosatci?

 

Pěstujete kosatce? Já ano a přitom nemám zahradu. Před domem máme osazený kousek pozemku, takový "jazyk" a tam mám pár květin. Mezi nimi jsou i kosatce, což je vzpomínka na moji maminku. Ona je tam kdysi dávno vysadila a kosatce se pořád drží. Je vidět, že nevyžadují přílišnou péči, ale jistě chceme, aby nás každoročně odměnily pěknými květy. 
 
Kosatce (89 fotografií): typy a jejich vlastnosti, přistání a péče | | Architektura, konstrukce a návrh interiéru. 
 
Pokud chcete, aby vaše kosatce vypadaly zdravě a svěže i po odkvětu, je nutné odstranit stonek se zvadlým květem. Právě nyní je na to správná doba. Jak ošetřit odkvetlé kosatce?
Kosatce jsou klenoty jarní i letní zahrady. Tak se o nich dočteme v odborné literatuře. Různé druhy vykvétají postupně a těší nás duhovými barvami od tmavě modré, bílé, žluté, bronzové po červenou. Letní kosatce kvetou od května do července. Konkrétně jde o různé hybridní odrůdy kosatce bradatého (Iris barbata) nebo kosatce bezového (Iris sambucina). Rostlina dorůstá do výšky až 40 cm. Lodyha nese často jediný květ a po odkvětu někdy rozvíjí i postranní poupata. Jak se o ně nyní postarat?
 

Vhodné stanoviště pro kosatce

Pěstování kosatců je poměrně jednoduché. Když jim dopřejete propustnou a živinami zásobenou půdu, budou krásně kvést i během období sucha. Snesou i krátkodobé vystavení přímému slunci. Stanoviště s vysokou vlhkostí jim naopak nesvědčí. Uhnívají jim kořeny a celkově chřadnou. Co se mne týče, vybírat stanoviště pro kosatce jsem nemohla, ale jak vidět, i v méně kvalitní půdě vykvetou.

Co s odkvetlými kosatci

Na konci července přestávají kosatce na zahradě dělat parádu. Odkvetly, květy usychají a špičky listů mohou hnědnout. Abyste zabránili šíření chorob a tvorbě semeníků, je nutné zvadlé květy odstřihnout a listy maličko zkrátit. Jak na to?

Jak odstříhat odkvetlé kosatce

Budete potřebovat čisté zahradnické nůžky a košík na odpad. V záplavě listů najděte konec stonku se zvadlým květem. Je většinou zakončený 4 malými listy. Ty však neodstraňujte. Rostlina je potřebuje k tvorbě fotosyntézy. Vezměte stonek do jedné ruky a druhou jej odstřihněte pod úhlem 45°. Zabráníte tím usazení vody na řezu, která by mohla způsobit houbové choroby. Pokud vidíte, že má rostlina hnědé špičky listů, zastřihněte je cca 1,5 cm pod zhnědnutím. Tento krok má čistě estetický efekt. Rostlina tak bude vypadat svěží a zdravá. Odstraněné zbytky dejte na kompost.

Takto kosatce nestříhejte.Zdroj:STEKLO/Shutterstock.com

Proč v létě nezastřihávat listy

Mnoho zahrádkářů zastřihává, zároveň s odstraněním stonku, také listy. Ty však ponechte až do podzimu. Vhodná doba na zkrácení listů, a případné přesazování kosatců, je srpen až září. Rostlina bude mít čas získávat energii ze slunečního záření, které uloží do cibulky. Díky tomu vám další rok vykvetou nádherné květy.

zdroj: iReceptář.cz

16 komentářů:

  1. Kosatce se mi moc líbí.Kdysi jsem četla,že kosatec orchidejí severu.Myslím,že je to pravda ☺
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou krásné, to přirovnání k orchidejím si zaslouží, jen se mi zdá, že kvetou krátce.
      Přeji pěkné dny. ☺

      Vymazat
  2. Na zahradě máme žluté kosatce o které se skoro nestaráme a půdu mají dost špatnou, přesto vykvetou každý rok. Letos, zřejmě díky dešťům, byly květy nádherně velké. Jsou to vděčné a opravdu nenáročné květiny. Zdravím 🌻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, mám to úplně stejně, před domem jsem nemohla vybírat stanoviště a půda je špatná, přesto kvetou. I tady bylo letos více deště. Souhlasím, že jsou to nenáročné rostliny.
      Měj se hezky, Evi. ☺

      Vymazat
  3. Hani,jednu dobu jsem měla kosatců více druhů a jak se rozrůstaly, musela jsem i rozdávat, nebo udělat další záhonek. Jejich květy mám ráda a dnes už jsou vyšlechtěné takové nádhery, že je těžké si i vybrat. Pár let zpátky se mi na jejich listech objevilo neskutečné množství malých, matně zelených housenek, ale fakt hodně.Úplně ty listy sežraly. Zkoumala jsem i v jiných zahrádkách, listy byly taky okousané, ale jen sem tam. Měla jsem strach, aby se mi na zahradě nerozmnožily, nebo další rok to nebylo ještě horší, tak jsem kosatce s těžkým srdcem zlikvidovala. Nechala jsem si jeden druh,takový pěkný kudrnatý v bílo hnědé barvě, ten mi ale potom taky nějak uhynul. Na fotkách máš krásné druhy.
    Měj se hezky a přeji příjemné dny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, to jsi měla smůlu, že housenky zlikvidovaly tak krásné kosatce, Je fakt, že hrozí, aby se to nerozšířilo na celou zahradu. Možná by stálo za to pořídit nové kosatce a dát na jiné místo.
      Děkuji a měj i ty příjemné dny. ☺

      Vymazat
  4. Kosatce jsou krásné květiny, takové zvláštní. Mám je v oblibě,zrovna tak mečíky.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s Tebou, Marti, jsou krásné, viděla jsem vyšlechtěné, dvou i tříbarevné, s velkými květy. ☺

      Vymazat
  5. My máme před panelákem,u prvního vchodu fialové a žluté kosatce a u garáži je záhon žlutých.Nevím,zda se o ně někdo stará,ale kvetou každý rok.Mám je ráda a ráda radu předám.Myslím,že je mají na zahradě obě sestry.
    Hani,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, je dobře, když i před panelákem je záhonek květin, také to tak máme a už to zbylo asi jen na mě. Mám vyzkoušeno, že ony jsou odolné a žádnou péci nepotřebují, jen je vždy zastřihnu po odkvětu, před zimou i listy a jednou ročně pohnojím. Rostou i na špatné půdě.
      Děkuji a přeji příjemně prožitý den. ☺

      Vymazat
  6. Haničko, děkuji za info, překvapivě to dělám skoro dobře :o) Zaschlé květy jsou už fuč, jen jsem s nimi zastřihla i listy...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, nepochybuji, že to děláš správně, když máš zahradu, jen ty listy zastřihnout později, kvůli fotosyntéze, kdy sílí i ta hlíza.
      Příjemný den přeji i Tobě. ☺

      Vymazat
  7. Hani, zdravím. Kosatce na zahrádce nemám, ale ráda jsem si o nich přečetla. Pěstovala je babička a teta. Měj se pěkně. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, tak pořád na chaloupce? ☺ Určitě máš jiné květiny, já mám kosatce po mamince, která je tu vysadila a to jež je let...
      Užívej si léta, Leni. ☺

      Vymazat
  8. Kosatce a záhonu mám a přesně tak je zastřihávám
    a bohatě mi kvetou každý rok. Jen je ještě po odkvětu trochu přihnojím a pak až na jaře. Přeji Ti hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že máš s kosatci dobré zkušenosti. Letos se mi zdálo, že kvetou víc než loni, možná tím deštěm. Já je hnojím až na jaře.
      I Tobě hezký den. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...