Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 4. srpna 2021

Milostné legendy: Napoleon a Walewská - 4. Schönbrunnské intermezzo

 

Pokračování 3. části - Šagrénová kůže 

Orel si po ranách, utrpěných v boji, potřeboval oddychnout a zatoužil po horoucím objetí krásné hraběnky Walewské. Rozlehlý císařský letohrádek v kouzelném městě na Dunaji se k tomu zdál jako stvořený. Proto zavolá do Vídně svou milenku z Krakova, kam přicestovala s polským vojskem. 

Napoleon nedělal nic bez politického dosahu. Vítěz od Wagramu mohl nyní, když porazil Rakousko, hledět směle tváří v tvář Rusku. Pomýšlel na to odměnit spolubojovníky a upravit statut varšavského knížectví. Odměnou za přislíbenou "svobodu" Polska mu měla být hebká náruč milenky, paní Walewské. Ve stylu jeho dopisů se stupňuje milostná náruživost: "Pokrývám Tvé nádherné ruce tisíci nejněžnějších polibků a jedním jediným na Tvá krásná ústa."

Záhy po tomto vyznání zahrčel po vídeňských ulicích kočár, ukrývající polskou hraběnku. Maršálek Durac měl samozřejmě připraven rozkošný dům v Mödlingu, v osadě, ležící na cestě k Schönbrunnu. Jako součást doprovodu byl vybrán spisovatel Benjamin Constant.

 Henri-Benjamin Constant de Rebecque.png

Benjamin Constant byl švýcarsko-francouzský politik, politický filozof a spisovatel. 

Walewská přijela v uzavřeném kočáře bez znaků a bez livrejovaných sloužících, pouze s jedním lokajem. Constant ji vedl bludištěm obrovského zámku a tajnými dveřmi ji vpustil do císařových komnat. Zde se konečně oba milenci objali.

Palacio de Schönbrunn, Viena, Austria, 2020-02-02, DD 28.jpg

Zámek Schönbrunn ve Vídni

Padli si do náruče jako dva ztracenci, jako dva zamilovaní, kteří po sobě dlouho, příliš dlouho toužili. Walewská omlouvala dvouleté odmlčení, chápala, že jeho čas je podřízen politickým zájmům  a cílům. Císař projevoval nesmírnou starostlivost a něhu. Skoro denně přikazoval průvodci, aby dal pozor na kočího, aby jel co nejopatrněji. Cesta do Mödlingského zákoutí byla po letních deštích velmi špatná, s vymletými hrboly. "Je kočár v dobrém stavu?" ujišťoval se večer co večer pán Evropy. Při procházkách v nedohledném schönbrunnském parku, kdy se nízké zářijové slunce odráželo ve světlých vlasech polské hraběnky, prožíval Napoleon několik krátkých okamžiků životní pohody a nelíčeného štěstí. Byl k Marii pozorný a šetrný, zahrnoval ji penězi a šperky. Nezapomínal také oživovat její sny o nezávislém Polsku. Ale běda! Aby se dostal k moci, musel obětovat mnoho příjemného, co prožívá jedinec ve svém mládí: záliby a také lásku. Jediné, co znal, byla povinnost a vzdělání, nabyté ve vojenské akademii. Ani před Marií nezakrýval, že státní a politické zájmy jsou u něho vším. Walewská to chápala a viděla v něm Spasitele svého národa. 

Netušila však, jak nebezpečné je pro ženu setkat se s mužem, jehož jednání je určeno přesně vymezeným cílem a jak blízko stojí osudové propasti. Jako muž a milenec prožíval Napoleon rozdvojení. Dovedl žen využívat, k málokteré však pocítil opravdovou lásku. Vždyť už z Varšavy psal Josefíně: "Vy, krásné ženy, neznáte mezí: co chcete, musí se státi. Já naproti tomu přiznávám, že jsem nejzotročenější ze všech lidí. Můj vládce nemá se mnou soucitu a tímto vládcem je povaha věcí."

Marie to věděla, ale věřila, že ona bude výjimkou, že ji císař bezmezně miluje. Nemohla tušit, že také u ní bude "povaha věcí" příčinou pozdější samoty. S Josefínou neměl císař potomky a to bránilo v rozvinutí jeho mocenských ambicí. Nestačí totiž vyhrávat války, je nutno dobytá území zajistit. A to si dobyvačný Korsičan nedovedl představit jinak, než pomocí vlastní, rodové krve. 

Stane se otcem, oznámila mu Marie sladkou zvěst a Napoleon projevil zprvu obrovskou radost. Konečně má potomka s milovanou ženou! Záhy se mu začaly honit hlavou myšlenky: Může se ke svému novému dědici přihlásit? K synovi od bezvýznamné polské hraběnky? Bude s takovým následníkem trůnu spokojen francouzský národ? Lze se vymknout mravům svého století? 

Nadále sice prokazoval Walewské všestrannou pozornost, oslovoval ji Ma chère Marie (její rodné jméno bylo Marianna Annastazia), ale jeho pohled čím dál tím více přecházel z vroucí touhy do vladařské vážnosti. Rozloučení v Schönbrunnu bylo téměř chladné. Císař oznámil, že neodkladné státní záležitosti vyžadují jeho přítomnost v Paříži. Listí v parku pomalu žloutlo a opadávalo. Polská manželka Napoleonova, jak ji titulovali ti, kteří se v Mödlingu ucházeli o její přímluvu, netušila, že schönbrunnské intermezzo bude v její lásce k Napoleonovi vrcholné a poslední. 

František na obraze Friedricha von Amerling z roku 1832.

František I. (dynastie Habsbursko-Lotrinská) byl v letech 1792–1835 král uherský a český a markrabě moravský, v letech 1804–1835 císař rakouský a jako František II. v letech 1792–1806 poslední císař Svaté říše římské národa německého.

Celá jeho vláda byla poznamenána dvěma muži – Klemensem Václavem Lotharem Metternichem a Napoleonem Bonapartem.

zdroj: Radko Pytlík, Wikipedie

6 komentářů:

  1. ...ne vždycky to má úplně šťastný konec... A pak se zamilujte do Napoleona :o)
    Haničko, děkuji a zdravím!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šťastný vztah to nebyl a každý od toho očekával něco jiného. Ještě bude pokračování.
      Měj se hezky, Helenko ☺

      Vymazat
  2. Hani,ráda jsem si přečetla pokračování milostného příběhu.Už jsem i dříve díky tobě pátrala po filmu,který mě zaujal.Myslím,že to byl polský film,to vím určitě Maryška a Napoleon z roku 1966.To mě bylo 16 a to by tak odpovídalo.Docela ráda bych ho po létech viděla.
    Měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, jsi dobrá, že si ten film pamatuješ. Dívala jsem se, Maryška a Napoleon je ale veselohra na motivy toho vztahu. O pravém příběhu byl natočen film Hraběnka Walewská, je z r. 1937 a hraběnku tam hraje slavná Greta Garbo, Napoleona Charles Boyer. Na blog mi to nešlo vložit. Zkus to najít, možná se ti povede to pustit.
      Ať se Ti daří, ☺.

      Vymazat
  3. Hani,se zájmem jsem si přečetla pokračování příběhu.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...