Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 3. srpna 2021

Příběhy slavných značek: Vitana

 

Vitana: Za zrodem instantního jídla byla na začátku snaha náhradit dělníkům drahé maso a ušetřit čas dělnicím.
 
Už v 50. letech minulého století šetřily ženy každou minutu. Po šichtě v práci předložily rodině gulášovku z pytlíku a knedlíky z prášku. Tak se to píše, ale já myslím, jak kdo a jak často. Pohled na tu dobu je v něčem zkreslený. Vitana - výrobce instantních pokrmů, se stala synonymem pro rychlé vaření doma, na chatě i pod stanem.

Jak to vše začalo? 
Psal se rok 1873 a v Německu bratři Carl a Alfred Knorrovi rozjeli byznys se sušenými polévkovými směsmi, které o pár let později vylepšili na polévkové pasty. Uvedli na trh řadu polévek. Úplně první byla hrachovka.

V možnosti zajistit pro dělníky z továren náhradu drahého masa na základě luštěnin bohatých na bílkoviny viděl velkou podnikatelskou šanci i švýcarský mlynář Julius Maggi. V roce 1886 vyrobil první dehydratované polévky z hrachu a fazolí. Měl úspěch. Protože byly výživné, rychle hotové a levné.

Hit: Grafova polívka v kostce

V českých zemích začala být firma Maggi známá na počátku 20. století a měla u nás i svou pobočku. Jejím největším konkurentem byla pražská firma Graf, která vznikla roku 1919. O rok později zahájila malovýrobu sladových výtažků v Praze-Podbabě a vzápětí se zaregistrovala jako akciová společnost.

Brzy firma koupila a zrekonstruovala budovu cukrovaru v Byšicích a přesunula sem svou chrudimskou pobočku. V Praze vybudovala velké sklady a nové sídlo firmy na Florenci. Postupně rozšiřovala sortiment a stala se největším českým výrobcem polévkových přípravků a polévkového koření.

Jak pracují  dělnice v amsterodamské továrně Maggi r. 1930: (foto Wikimedia Commons)





Jejím hitem byla Grafova polévka v kostce, která spatřila světlo světa roku 1924. V té době ale bylo výrobců instantních polévek mnohem víc. Údaje hovoří o 26 výrobcích jenom v České republice! Začal čas instantních potravin. Co k němu vedlo?

Vaří i za pět minut dvanáct

Ve druhé polovině 19. století, kdy rostly továrny jako houby po dešti, se začala zvyšovat i zaměstnanost žen. A protože po dlouhých hodinách v práci neměly dělnice čas na postávání u plotny při přípravě masového vývaru, začaly být bujóny v kostce velmi poptávaným zbožím.

Ve středních Čechách spolu soupeřily firmy Maggi a Graf. Továrny si postavily z bývalých cukrovarů. Graf měl továrnu v Byšicích, v Kralupech nad Vltavou vyráběla tuzemská pobočka koncernu Maggi. A právě jejich sloučením vznikla po druhé světové válce Vitana.

Po roce 1948 byla firma znárodněna a začleněna do Velkonákupní společnosti družstev. Roku 1951 byl závod převeden pod Sdružení tuků v Praze s názvem Průmysl polévkových přípravků, tedy PPP Byšice. O rok později byl podnik přejmenován na Vitanu Byšice.

Složení se za 50 let téměř nezměnilo

Ochranná známka Vitana byla registrována roku 1950 a už v prosinci začala výroba prvního výrobku značky Vitana. Šlo o tekuté polévkové koření. Jeho složení bylo prakticky identické s dosavadní produkcí značky Maggi, která díky tomu už nemusela oficiální cestou v rámci zahraniční licence vyrábět v dosavadním objemu.

Společnost Vitana má v České republice 3 výrobní závody, každý z nich je zaměřený na výrobu různých produktů. A to v Byšicích, Varnsdorfu a v Roudnici nad Labem.
Provozovna ve Varnsdorfu se zaměřuje na výrobu koření a kořenících směsí, které doma používá každý k dochucení svého pokrmu.
Provozovna v Roudnici nad Labem se zaměřuje na zpracování rýže a luštěnin, které jsou nepostradatelnou součástí každé kuchyně. Jedná se o technologii zakládající se na mletí, míchání a balení.
Byšická provozovna je zaměřena na výrobky spojené s nejznámějšími pochutinami od společnosti Vitana. A to s polévkami, bujóny, hotovými jídly, tekutými ochucovadly. V případě provozovny v Byšicích se jedná o unikátní technologii.

Produkty:
- bujóny
- instantní polévky a kaše
- základy jídel
- koření (i tekutá)
- hotová jídla
- grilování (tekutá marináda)
- omáčky
- ochucovadla
- pečení
- přílohy
- jíška
- ryby

A co vy - používáte aspoň někdy při vaření výrobky Vitana? 

zdroj: J. Škápíková, M. Šorelová, Vitana, Wikipedie

6 komentářů:

  1. Tak známé značky a o jejich historii toho mnoho nevím. Tedy teď už vím a děkuji, Haničko. Mám moc ráda staré reklamy na Maggi, výtvarně to jsou kouzelné kousky.
    Nepoužívám instantní produkty nepoužívám, ale pochopitelně je znám.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to nebudeš sama, kdo o značkách málo ví, proto jsem na blogu tuto rubriku zavedla. Někdy překvapí, jak dlouhou historii tyto značky mají.
      Staré reklamy jsou pěkné, doma jsem měla plechovou krabici od kostek Maggi po babičce, tak ona to patrně kdysi kupovala, zbyla kulatá krabice, kam potom ukládala koření. Nakonec jsem ji dala do muzea, tam se hodí.
      Já používám např. tu rýži ve varných sáčcích.
      Také přeji příjemně prožitý den. ☺

      Vymazat
  2. Značku Vitana znám,ale protože velmi ráda vařím,tak z jejich produktů používá jenom manžel Maggi a možná nějaké koření.
    Ráda jsem si o Vitaně přečetla.
    Hani,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuto značku asi známe všichni, nemohu tvrdit, že bych nikdy něco od nich nevyzkoušela, ale trvale z jejich produktů nevařím. Koření pravidelně kupuji, ale většinou od jiných značek, co je v nabídce obchodu. Tekuté ochucovadlo "Maggi" jsem nikdy neměla ráda, to mají rádi muži.
      Další značky budou následovat a Ty měj hezký den. ☺

      Vymazat
  3. Tak jsem se poučila. Některé produkty zn.Vitana občas používám.
    Tak se těším na historii dalších značek.
    Hanka
    P.s. ten srub na fotce na mém blogu je v okrese Náchod - směrem od Červeného Kostelce na Starkov. V naší oblasti je více srubů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, když je člověk v časové tísni, co by nějaký produkt nevyužil...
      Hani, díky za odpověď, ta oblast je od nás vzdálená, ale možná tam někdy zajedeme, znám pár srubů v Orlických horách. V pohraničních oblastech jich bylo hodně.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...