Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 22. září 2021

Dnes podle astronomů začíná podzim. Co znamená podzimní rovnodennost?

Hmm, tak tento článek nemohu odkládat - už je to tady. Dnes je  22. září, kdy nastane astronomický podzim. Bude to přesně ve 21 hodin a 21 minut, tedy ve večerních hodinách. V den rovnodennosti Slunce osvěcuje oba zemské póly, kde se střídá polární den a noc.

Trochu odborného textu: Země se na své mírně excentrické dráze přibližuje ke Slunci. Do perihélia se dostane 3. ledna (asi 147 miliónů kilometrů), do afélia (asi 152 miliónů kilometrů) se dostane až 4. července.

Střídání ročních období

Právě dnes nastává podzimní rovnodennost a začíná astronomický podzim. Léto už je tedy oficiálně v nenávratnu. Slunce vstupuje do znamení Vah a střed Slunce se nachází nad zemským rovníkem. Tím osvětluje obě polokoule stejně. Den a noc budou mít obě téměř stejnou délku. Kromě faktických jevů ale zároveň nastává den plný magie spojený se Svátkem tkalců. Přát si nyní můžete opravdu cokoli.

Zdroj: https://www.extra.cz/podzimni-rovnodennost-prinasi-tajemny-svatek-tkalcu-vase-sny-a-prani-se-mohou-stat-skutecnostiRovnodennost je okamžik, kdy je Slunce přesně na světovém rovníku, takže na všech místech na zeměkouli by den měl být stejně dlouhý jako noc (tj. 12 hodin) a Slunce by mělo vyjít „přesně“ na východě a zapadnout „přesně“ na západě. Rovnodennost nastává 2x do roka: na jaře a na podzim.

Rovnodennost je 20. března a 23. září

Rovnodennost nastává dvakrát do roka. Na jaře a na podzim. Při rovnodennosti je den stejně dlouhý jako noc. Denní světlo můžeme pozorovat zhruba 12 hodin, stejně tak dlouho trvá i noc. A to nejen na jednom místě, ale po celém světě. Když nastává rovnodennost, rovník je částí zeměkoule, která je v tu chvíli nejblíže Slunci. Sluneční paprsky dopadají na Zem kolmo k její ose. Na celou polovinu plochy Země v tu chvíli dopadá stejné množství slunečních paprsků. Rovnodenností se také střídá polární noc na polární den a naopak.

  • Jarní rovnodennost nastává mezi 20. a 21. březnem. Z astronomického pohledu přechází zima v jaro. 
  • Podzimní rovnodennost přichází mezi 20. až 23. září. Kvůli postavení Slunce a Země tak na obloze tímto dnem přechází léto v podzim.
  • Přesné dny rovnodenností se mohou každý rok měnit.

 

I když podle meteorologů podzim začíná 1. září (a končí 30. listopadu), podle astronomů první podzimní den přišel teprve dnes.

Střídání ročních období způsobuje sklon zemské osy, která je od svislého směru nakloněna o 23,5 stupně. Při oběhu Země okolo Slunce se tak severní a jižní polokoule planety střídavě ke Slunci přiklánějí, nebo od něj odklánějí. Když je ke Slunci přikloněna severní polokoule, je v České republice a dalších zemích na severní polokouli léto, je-li přikloněna jižní polokoule, je v Česku zima.

Slunce vstupuje do znamení Váhy. 

 https://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_gZ_U/QESDSd.jpeg?fl=cro,0,1,1276,717%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1

Dnes je tedy na všech místech na zeměkouli je stejně dlouhý den jako noc (tj. 12 hodin). Slunce vychází na východě a zapadá na západě. Na rovníku se ocitne v poledne přímo nad hlavou. 

 https://slideplayer.cz/slide/3064046/11/images/4/podzimn%C3%AD+rovnodennost.jpg

V den rovnodennosti Slunce osvěcuje oba zemské póly, kde se střídá polární den a noc.

Od zítřka u nás bude mít noc více než 12 hodin. Na jižní polokouli bude naopak delší den. Astronomický podzim by u nás měl skončit 21. prosince v 11:44, kdy přijde zimní slunovrat a s ním i první zimní den.

Podzimní rovnodennost

Podzimní rovnodennost v letech 2022 - 2030

  • 2022 - 23. září 03:04
  • 2023 - 23. září 08:50
  • 2024 - 22. září 14:44
  • 2025 - 22. září 20:20
  • 2026 - 23. září 02:05
  • 2027 - 23. září 08:02
  • 2028 - 22. září 13:46
  • 2029 - 22. září 19:39
  • 2030 - 23. září 01:27

Málokdo ví, že podzimní rovnodennost Keltové nazývali Mabon a někdy se mu říká Svátek tkalců. Můžete si totiž utkat své tajné sny a přání, na která byste měli dnes intenzivně myslet. 😉

 Všem přeji krásný a zdravý podzim.

http://homeloanswithsvetlana.com/wp-content/uploads/2019/10/shutterstock_705683344-700x468.jpg

zdroj: rozhlas, horydoly, treking.cz

10 komentářů:

  1. Hani,děkuji za připomenutí,jak to vlastně je.My jsme vyjeli za město,abych nafotila první podzimní den v Českém ráji.U nás bylo i sluníčko,ale jen jsme vyjeli za město začalo pršet.Ale naštěstí jenom chvíli.Fotek mám hodně a tak se s prvním podzimním dnem trochu zpozdím.
    Měj hezké podzimní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, jistě máš hodně krásných fotek, protože jak jsem psala, žít v Českém ráji je "dar". Ráda se pak podívám, až to zpracuješ. Také se chystám na pobyt, tak doufám, že se vyprší, než vyjedeme.
      Děkuji a přeji zdárný nástup podzimu. ☺

      Vymazat
  2. Krásně připomenuto!
    S létem se loučím nerada, těžce, ale čím jsem starší, tím se učím vidět na každém počasí to hezké. Je pravda, že takový ten zářivý podzimní den s ostrým vzduchem, zlatým listím a sluncem naprosto miluji!
    Haničko, měj pohodový večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moudrá slova, já to mám podobně. A zdá se mi, že ta roční období jsou čím dál kratší. Také bych si přála sluncem zalité podzimní dny, ale bohužel, i ty plískanice k podzimu patří.
      Děkuji a měj úspěšný čtvrtek. ☺

      Vymazat
  3. Hanko, mám se opakovat? ☺ Moc hezky zpracováno 1*** ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, Tvého hodnocení si opravdu vážím. Moc děkuji. ☺

      Vymazat
  4. Krásně jsi to napsala, ale na to jsem od Tebe zvyklá. Vždy dokonalé a obohacující. Letos je tento den pro nás smutný. Přišli jsme o naši Sáru, parťáka a mazlíčka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jitko, ale na to řeknu, že tohle je můj styl...
      Je mi moc líto, co se přihodilo se Sárou, pořád jsem ji brala jako mladého pejska, víc jsem napsala na Tvém blogu. Je to smutné.

      Vymazat
  5. Hani, podzim je mé milované období, asi že jsem se v říjnu narodila... Všechna roční období přijímám s pokorou. Nechci v zimě už jaro, nenadávám v létě, že je teplo atd. Vše beru tak, jak to přichází... Hezký článek, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to jsi moc hezky napsala... Ty jsi říjnová, tak asi znamení Vah, ty mají vkus a výtvarný talent. Je zajímavé, že skoro všechny moje kamarádky jsou Váhy. Já jsem na opačné straně toho spektra a asi je to vyvážené. Osobně nemám ráda zimu, takovou tu nepříjemnou ve městě, ale co naděláme.
      Děkuji a měj pěkný podzim. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Ostrava - místa netypická, přesto zajímavá

Každé město má na svém katastru místa, která při pohledu na mapu jsou "město", ale vypadá to tam jako na vesnici. Asi je to proces...