Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 4. září 2021

Mapové značky na turistických mapách

https://slideplayer.cz/slide/3149592/11/images/9/TURISTICK%C3%89+MAPY+velmi+podrobn%C3%A9+nej%C4%8Dast%C4%9Bj%C5%A1%C3%AD+m%C4%9B%C5%99%C3%ADtka+1%3A.jpg

Z turistické mapy můžeme vyčíst, zda je ve městě, kterým budeme procházet, hotel, muzeum, kulturní památka či se tam narodil významný člověk. Jsou zde vyznačena tábořiště a kempy, koupaliště, turistické ubytovny – prostě mnoho potřebných věcí pro turistická putování. Na rubu turistické mapy bývá většinou vytištěn stručný průvodce krajem s odkazem na příslušný čtverec mapy. Turistická mapa je výborným pomocníkem a kdo umí zacházet s mapou topografickou, ten si s turistickou poradí hravě.

Na turistické mapě je nejcennější, že jsou tam vyznačeny turistické cesty. Turistická cesta je trasa krajinou vedená po nejzajímavějších a nejkrásnějších zákoutích kraje. Turistické cesty nejsou určeny pouze začátečníkům nebo svátečním turistům, ale využívají je i ostřílení cestovatelé. Takové cesty jsou ve skutečnosti velice dobře a přehledně značeny tzv. pásovým značením. Naše republika je turistickými cestami velice dobře značena. 

 foto archiv KČT

Turistické mapy se velice brzy a snadno opotřebují, potrhají a zmuchlají. Stačí silnější průhledné desky nebo silný igelitový sáček. Mapa je pro nás velkým pomocníkem, a tak bychom ji měli chránit. Někdy se stane, že do mapy potřebujeme něco zakreslit. K tomuto účelu požíváme výhradně měkkou tužku – dobře ořezanou a snadno gumovatelnou. 

nadmořská výška – výška určitého místa na Zemi nad hladinou moře; Sněžka 1602 m n. m. kóta – číselný údaj připsaný k výškové značce, znázorňuje i výšku měst nebo částí řek. vrstevnice – čáry na mapě spojující místa se stejnou nadmořskou výškou. polohopis – označení měst, řek, cest, budov a jiných objektů v mapě pomocí smluvených značek.

Turistické značená a symboly na mapě vysvětlivky.jpg

Turistické značky na mapě a jejich význam.jpg

 Turistické značky symboly a vysvětlivky na mapě.jpg

zdroj: planetacestovani, internet

6 komentářů:

  1. Musím říct, že map máme spoustu, ale v poslední době se víc spoléhám na ty v telefonu. Pravdou je i to, že nevydáváme zrovna do úplně neprobádaných míst.
    Ráda jsem se mrkla na značení, všechno opravdu neznám.
    Hani, měj hezkou neděli. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, dobře jsi to napsala, vydat se do míst, která si nejdříve na mapě neprohlédnu, je risk a podle mne i hazard. Je jedno, jaká mapa je, i ta "papírová" tam má hory, vrstevnice, stoupání a klesání, řeky ... A ty značky - to chce zkušenost a pak člověk dovede mapu číst.
      V telefonu je to výhoda a věřím, že vy s tím "dovedete".
      Děkuji a přeji bezva nový týden. ☺

      Vymazat
  2. Možná,že se takové podrobné mapy těžko shánějí.Já ty papírové už nepoužívám.Manžel si koupit automapu a nejsou tam ani některé vesnice.To je navigace v telefonu přesnější.Já všechno hledám na mapách na seznamu.Vyhovují mně více,jak na googlu.Při přiblížení je tam snad všechno,každý křížek.baví mě to.
    Hani,moc zajímavý článek.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, mám celou krabici od kancelářských potřeb plnou map, jenže... Jak píši Helence, jsou to už "staré" mapy. Ano, vyhledám tam hory, řeky, vrstevnice, ty se nezměnily, ale najdu jen tradiční obce, nějaké změny, např. penziony, sjezdovky, prostě něco nového, co přibylo v posledních letech, je lepší hledat v mobilu. My při trasách do vzdálenějších míst také použijeme navigaci v telefonu, musí se to občas aktualizovat. Pro toho, kdo má trochu "filipa" to není těžké.
      Děkuji za pochvalu článku, já myslím, že občas ty značky aspoň přeletět očima a oživit v paměti není na škodu.
      Měj příjemné následující dny. ☺

      Vymazat
  3. Můj táta byl celoživotní turista a procestovali jsme celou republiku tedy tenkrát i slovensko, hlavně hory a pohoří a pamatuju, že kupoval hodně turistkických map a průvodců, protože jiná možnost tenkrát nebyla. Dneska si já před cestou najdu vše na internetu, vytrasuju si výlet a trasu vytisknu a také uložím a mám v mobilu pro případnou navigaci. Já si plánuju dovollené na vlastní pěst a jezdíme bez auta a tak máme vytisklé i jízdní řády. Na mapy.cz je vše co turista potřebuje a mít aplikaci mapy.cz v mobilu je k nezaplacení. Už nemusím kupovat tusitické mapy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc hezky jsi to napsala. Měla jsi v tomhle štěstí na tatínka, určitě Tě k výletování přivedl. S tou přípravou výletu nebo dovolené je to jak píšeš, bez přípravy ani rána. Právě jsme se vrátili z Beskyd a mohu potvrdit. Doba pokročila, je to v mobilu, ale na mapy nedám dopustit. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...