Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 8. prosince 2021

Výherci betlémů. Nápaditost rukodílné tvorby na výstavě v CVA Havířov

K 1. výročí blogu jsem vyhlásila soutěž o betlémy a dnes oznamuji vylosované výherce:
1. HelenaB
2. duchodkaevka
3. Zdenka Kojecká

Prosím, aby mě co nejdříve kontaktovaly na email "L1915S@seznam.cz" a napsaly svoji adresu, abych výhru mohla doručit.


Navštívila jsem CVA. Poprvé. Kde? V Havířově, ten je známý jako naše nejmladší město, jak se často uvádělo. V této budově sídlí:
Ovšem, nebýt Fukčárinky, asi bych se o této akci nedozvěděla.

Račte vstoupit...

 


 


 




Před budovou u cestičky jsem si všimla stromu, jehož kmen mi připomínal ženskou postavu. Asi příroda přidala jednu z tvořivých žen ... posuďte sami.

CVA = Centrum volnočasových aktivit a je vidět, že město Havířov se v péči o seniory činí, když jim  poskytlo prostory budovy, kde původně, ale úplně na začátku byly jesle a pak tam několik let byla dialýza, o které by se také dalo psát, ale dnes z jiného soudku. Z nástěnky dole u vchodu a z letmých rozhovorů s účastnicemi jsem vyrozuměla, že zde probíhají kroužky každý den v týdnu. Kromě populárního tvoření si tu lidé mohou zacvičit,
zahrát šachy nebo i zazpívat. 

CVA Havířov letos slaví 10 let svého trvání a představilo veřejnosti své kroužky různého zaměření. Nabídku jsem nafotila hned u vstupu na nástěnce:

 
Ale také snaha udělat radost někomu jinému, třeba neznámému člověku, který moc dárků nedostane: 
 
Většina autorů prací  se prezentovala v sále v přízemí. Byly tam plné stoly výrobků, což je vidět na fotografiích.

  

Při naší cestě do centra směřovalo pár osob, viděla jsem většinou ženy, ty jsou asi aktivnější. Dost jsem tam fotila, nikdo mi v tom nebránil. Dnes uvádím část fotek, které představují bohatou tvorbu kroužků v CVA.

Nemám představu, kolik lidí tuto výstavu navštívilo, protože trvala jen krátce - všehovšudy 5 hodin. Ovšem nahoře v patře v kroužku korálků mi paní prozradila, že dopoledne (začali v 11 hod.) tam byla hlava na hlavě. Myslím, že i Televize Polar. Na to říkám - a právě proto my jsme tu právě teď, protože já už nevyhledávám "davy", zejména v covidovém období. Volím spíše hluchá místa, kdy si všechno prohlédnu a nafotím podle svého, prostě si to lépe užiju.
Podívejte se tedy i vy, výrobků tam bylo "neúrekom", tak jsem to rozdělila do dvou částí.







Proč péct vánoční cukroví, když si ho můžeme uháčkovat? A co je hlavní - neztloustneme, za to ručím. 😋
















Druhou část zaměřenou hlavně na obrazy, ale i korálkování a šátky zařadím později.

14 komentářů:

  1. To je nádhery. Moc se mi líbí ty kočičky a papoušek a všechny patchworkové výrovky. Ale i ostatní je všechno super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výstava byla fakt super. Věcí plno a také pro inspiraci pro ty, kdo tvoří nejen v tomto kroužku. Mně se také některé výrobky líbily více, jiné méně, ale každý by si tam to svoje našel. Ovšem nejvíc nás zaujaly obrazy, ty budou představeny později, to jsem fakt žasla. ☺

      Vymazat
  2. Hani, moc děkuji za výhru, ozvu se ne mail. Je vidět, že tady jsou lidé hodně aktivní, některé výrobky a nápady jsou opravdu nádherné. Zřejmě to tak je všude, v tomhle směru jsou aktivnější ženy. I u nás se většiny kurzů zúčastňují ženy, zrovna tak dopoledních divadelních představení. Měj se krásně a ještě jednou díky 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, díky, že ses ozvala, mail dorazil OK. ☺ K aktivitě těch lidí by určitě lépe pověděla Fukčárinka, ale tyto představené věci dělají ženy. Co mě překvapilo, že už tam nebyly vyšívané věci, ty jsem tam čekala nebo háčkování. Dečky asi neletí, ale třeba vánoční ozdoby jsem tam nezaregistrovala. Byl tam jeden pán asi jako organizátor, ten nás směroval nahoru, kde se navlékaly korálky, ale i mezi diváky byly spíše ženy.
      Také přeji hezké předvánoční dny. ☺

      Vymazat
  3. Tedy, to je tolik nádherných věcí. Krásně jsi vše nafotila. Myslím, že kdyby byly povolené trhy, tak se mnoho věcí mohlo prodat a byly by peníze na další tvoření, které potěší jak ty, kteří tvoří, ale pak i kupující. I my se vyhýbáme místům, kde je víc lidí. Nakupujeme tady to nejnutnější tady v malém krámku a do obchodních řetězců raději vůbec nechodíme, protože tam plno lidí chodí bez respirátorů. Alespoň to naši mladí včera říkali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, na výstavě bylo hodně krásných věcí, to je vidět na fotkách a já jsem tam opravdu hodně fotila, druhou část uvidíš později. Výstava byla krátká, jen od 11-16 hodin. My také mezi lidi moc nechodíme, ale včera jsme byli v Globusu, v poledne tam nebylo moc lidí, ani fronty u salámů, bylo to takové hluché období. Lidé si většinou před obchodem nasadili respirátor, v obchodě jsem potkala jen pár těch, co asi respirátory neuznávají. Prodavači a ti, co doplňují zboží, měli všichni respirátor.

      Vymazat
  4. Hani i já děkuji za výhru a už se těším. Adresu pošlu na mejlík.
    Jinak o těchto aktivitách jsme často informováni od Fukčárinky, která se na nich také podílí. Havířovské seniory obdivuji, je ale vidět, že jsou to především ženy, kdo to všechno organizuje. Zorganizovat takovou výstavu dá hodně práce a na tak krátkou dobu, to je obětavost. Díky za zprostředkování, mám ráda ruční práce. Hela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, betlémek dostaneš poštou, díky za mejlík.
      Je pravda, že Fukčárinka nás informuje, od ní také vím o konání výstavy a zrovna vidím, že tady napsala delší komentář ☺. Souhlasím s Tebou, že to je obětavost organizovat podobné akce a Havířov může být příkladem.
      Vím, že ruční práce mezi blogerkami "letí", proto jsem to nafotila a dala na svůj blog.
      Měj se hezky. ☺

      Vymazat
  5. Gratuluji výhercům.
    Takové místo by se mi líbilo a obdivuji,jak jsou asi hlavně ženy šikovné.Tam bych určitě něco okoukala na své tvoření.Něco vytvářet mě baví od dětství.Naposledy jsou chodila s vnoučatama do různých dílen tvoření.Bohužel teď bych všechno se svými rukama nezvládla.
    Hani,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, věřím, že by se Ti tam líbilo a určitě by to mohla být inspirace. Je dobře, že jsi i vnoučata k tvoření vedla. Při mé návštěvě tam paní předváděly navlékání korálků, dělaly vánoční ozdoby.
      Děkuji a přeji příjemný čtvrtek. ☺

      Vymazat
  6. Hani, výstava byla velmi krátká oproti jiným výstavám, které trvají v délce dvou dnů. Bývají to výstavy nazvane Šikovné ruce našich seniorů. Dříve jsem se s ostatními seniory na instalování výstavy a také několika svými výrobky. Před deseti lety jsem navštěvovala kroužek keramický a korálkový a tím pádem jsem byla jedna z vystavovaných. Pak jsem se začala věnovat vedení jednoho klubu seniorů, zelený papoušek visící na skříňce překrývá název našeho klubu právě v této klubovně se scházíme dvakrát až třikrát do měsíce a je kumšt vymyslet program tak aby vyhovoval všem návštěvníkům.
    Na výstavě jsem byla na určitou hodinu pozvána s ostatními předsedy klubu, měli jsme Ve vrchní klubovně malou kulturní vložku Havířovských babek a potom dole v čajovně malé posezení. Vše bylo naplánované tak, abychom se hromadně nesetkávali. Televize a oficiální návštěva z magistrátu byla před námi nám jenom pracovníci magistrátu poděkovali dá se říct mezi dveřmi. Něco málo jsem také nafotila, ale nechtěla jsem se tam zdržovat dlouho a už tam proudily opravdu velké zástupy seniorů.
    Dříve jsme se zúčastňovali výstavy v Lysé nad Labem, kde pořádali velkou výstavu šikovných rukou seniorů z celé republiky dá se říct i ze zahraničí zúčastnil se jí i klub seniorů ze Slovenska. Lysá nad Labem jsem si přivezla ocenění ve fotografické soutěži a zúčastnila jsem se nejen prací z korálků, ale také literární tvorby. Bylo nás mnoho z Havířova kteří takto reprezentovali naše město a byl nás plný autobus těch,která díla byla vybraná pro Lysou nad Labem. Prvním rokem jsme jeli na otočku a další roky jsme byli ubytování v Poděbradech a byl to výlet na dva dny. Mám na to vše s ostatními seniory milé vzpomínky. Nyní tyto výstavy probíhaly v centru volnočasových aktivit a vybrané výtvory putovali v rámci okolních měst což značí Karvinou a Bohumín samozřejmě i Havířov. Spolupráci to jsme měli také za seniory z Polska, ale vše padlo vlivem kovidu. Nicméně jsou tam opravdu vždy vystavovány moc hezké věci a kdo má zájem může Centrum volnočasových aktivit navštěvovat vybrat si z nabídky a tam se realizovat. K tématu daruj hrníček sdělím jen tolik, že Havířov vybral 590 hrníčku, které bude darovat v domovech seniorů a zbytek poputuje do dalších měst. Sbírali hrníčky také senioři v Bohumíně, v Karviné, ve Frýdku-Místku o čem se může každý dočíst v moravskoslezském deníku, když si zadá akci hrníček pro tebe.
    Jsem ráda, že se ti vystava líbila a je jen škoda, že trvala tak krátkou dobu,ale i za to díky našim také skvělým pracovníci z Magistrátu města Havířova sociálního odborů, které mají naše kluby seniorů na starosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc hezky a podrobně jsi to napsala a tím doplnila můj příspěvek, díky za to. Ten klub má už své místo ve městě a těm, kdo se o to zasluhují, patří velký dík. Je fajn, že probíhá spolupráce i s vedlejšími městy. Docela jsem litovala, že jsem o té akci s hrníčkem nevěděla dříve, určitě bych se také zapojila, tak snad jindy. I tak se těch hrníčků vybralo hodně a věřím, že to splní svůj účel - radost seniorům.
      Opatření kvůli covidu mi jsou jasná, litovala jsem, že výstava trvá tak krátce, ale chápu to.
      Ještě jednou Ti děkuji za vyčerpávající doplnění a druhou část hlavně s obrazy zařadím jindy. ☺

      Vymazat
  7. Takové místo je nesmírně důležité - pro děti i dospělé! Syn už od gymplu pracuje jako lektor, teď byl osloven vedením podobného domu pro dospělé a rýsuje se spolupráce.
    Moc gratuluji vítězkám a tebe zdravím!
    Hani, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fajn, Helenko, že syn už od gymplu pracuje v této oblasti, to zaslouží obdiv a jistě měl dobré vedení od vás - z domu. Palec nahoru.
      Děkuji synovi a Tobě přeji příjemný čtvrtek. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...