Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 28. ledna 2022

Colu poprvé namíchal lékárník. Proti jakým neduhům měla pomáhat?

 

Tento sladký šumivý nápoj už někdy ochutnal snad každý. Jeho historie je zajímavá a recept přísně tajný. My sice pijeme naši českou kofolu, ale vědět můžeme.

Oblíbenou limonádu poprvé namíchal americký lékárník John Pemberton v roce 1886. Nejprve se tedy prodávala v lékárně jako přípravek, který měl léčit žaludeční potíže a pomáhat proti únavě a bolestem hlavy. Zajistit to měly hlavní dvě složky nápoje. Které to byly? A kolik lidí zná tajný recept? 

https://www.extrastory.cz/wp-content/uploads/2021/01/john_pemberton.jpg

John Pemberton vynalezl Coca-Colu, přesto zemřel jako naprostý chuďas.

zdroj: junior.rozhlas.cz, internet

12 komentářů:

  1. Kdyby věděl, jak jeho lék bude proměněn na litry pijící nezdravý nápoj, recept by raději snědl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Očekávám na to podobné reakce, ale rozhodně nejsem propagátorem coly. Ovšem na druhou stranu - já kolikrát viděla na blozích tak nezdravé věci a nikdo je nekritizoval, že trochu coly je proti tomu nic. ☺

      Vymazat
  2. Colu ani kofolu v oblibě nemám,je to na mě moc bublinkové a sladké.Ale četla jsem,že dětem se může dát cola při bolestí břicha.Když měl u nás syn dcerky,tak jsme ji občas koupili.Měly to rády.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, je to sladké a po pravdě, já jsem pravou colu nepila už pár let... Ale tu českou kofolu si občas koupíme a trochu jí vypiju, ta mi chutná, tedy ta tradiční, je plno různých příchutí a to nemám ráda, stejně jako ochucené pivo.
      Ovšem, budeš se možná divit, i pravá cola prý pomáhá, ale nechci tu psát proti čemu. Dokonce ji doporučují i lékaři. Samozřejmě po lžičkách.
      Děkuji, Jituš a také přeji hezký páteční večer. ☺

      Vymazat
  3. Tak tenhle příběh znám :o)
    Pan lékárník asi není jediný vynálezce, který ze svého objevu mnoho neměl...
    Haničko, měj hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, takových vynálezců u nás bylo, takovým příkladem je Jára Cimrmann, ale to je legrace, jen mě to napadlo.
      Děkuji Ti a také přeji příjemný večer. ☺

      Vymazat
  4. Hani,pravá cola je prý dobrá na bolesti břicha a také, když to někdo přežene s alkoholem. Syn byl několikrát na odběru mozkomíšního moku a na klinice mu pokaždé říkali, ať si sebou vezme na pití po zákroku pravou Colu. Mně nechutná, mám ráda klasickou kofolu, jednou za čas si ji dám, nejlépe točenou, vychlazenou. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji, že jsi to tady napsala. Také jsem slyšela od člověka, kterému to mohu věřit, že jsou lékaři, kteří pravou colu doporučují. A ne hned psát, že je to škodlivé a sladké! Nevím jak s alkoholem, u nás se nepije, ale na bolesti břicha prý pomáhá. My také s přítelem doma občas pijeme kofolu, on to má místo alkoholu, ta nám chutná, ale točená je nejlepší.
      Moc děkuji a přeji pěknou sobotu. ☺

      Vymazat
  5. Nadělala jsi mě Hani chutě a víš na co,na točenou kolu a pořádný sluníčko,to by pak chutnala.
    Jinak cola je výborná jako lék právě při bolesti břicha,nevolnosti z vyčerpání. Přeji pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak sluníčko se zrovna klube, snad zasvítí i k vám a zatím si kupte kofolu domů, sice nebude točená, ale chutnat bude! ☺
      Jsem ráda, že také potvrzuješ ty kladné a léčivé účinky coly, proto to namíchal lékárník a byl u začátků tohoto nápoje.
      Děkuji a také přeji vám oběma příjemně prožitý víkend. ☺

      Vymazat
  6. Hani, já Coca-colu občas kupuji, většinou když přijedou mladí a klidně si ji s nimi dám. Nemám nic proti. Jednou za čas neuškodí. Složení bylin v nápoji zklidní žaludek, pomůže i při únavě. Nejsem zastáncem denního pití tohoto nápoje po každém jídle nebo na žízeň, ale jednou za čas je opravdu výborná a ani její sladkost a bublinky nejsou na závadu. Bez nich by to nebyla Coca-Cola. Myslím že se po mi tloustne méně než po burgerech a hranolkách s kdečím... krásnou sobotu ti přeji Hani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, Ty jsi to shrnula báječně, lépe bych to nenapsala! ☺ Máš pravdu, spousta lidí kritizuje Coca-Colu a přitom se ládují hranolkami, smaženým jídlem a sladkostmi - to nevadí.
      Děkuji a také přeji krásně prožitou sobotu.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...