Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 24. ledna 2022

Dnes je Mezinárodní den vzdělání - s testem všeobecných znalostí

 

Vzdělávání - to je hlavně škola. Ale nejen školní znalosti a vědomosti během života postačí. Chodili jste rádi do školy? Já nemusím dlouho přemýšlet a řeknu po pravdě - ano. K tomu mě vedl hlavně tatínek a myslím, že mu mohu moc poděkovat. 

TŘÍDA 4.A

Dnes díky internetu a rozvoji techniky je přístup k informacím rozhodně lehčí, než dříve. Kdo chce, může se vzdělávat. Mohu říci, že i možnost dostat se na školu, tím myslím SŠ nebo VŠ, je mnohem snazší než dříve. Samozřejmě, možná studium práv nebo medicíny to nebude, ale na dost oborů je možné se dostat. Horší bude pak obstát u zkoušek a školu dokončit. To už je jiná věc. 

V posledních dvou letech je školní docházka ovlivněna covidem, takže se na řadu dostalo i distanční vzdělávání. Náročné pro učitele, pro žáky, ale i pro rodiče. 

https://predskolniporadna.cz/wp-content/uploads/2020/08/pc.jpg

Mezinárodní den vzdělávání zavedla Organizace spojených národů, chce tím připomenout skutečnost, že možnost chodit do školy a učit se není na mnohých místech samozřejmostí. Přitom právě vzdělanost je jedním z klíčů ke světovému míru a udržitelnému rozvoji.

"Oslavte" tento MDV testem, který by měl prověřit vaše všeobecné znalosti. 

 Jak jste na tom se všeobecnými znalostmi?

Vy si můžete v našem testu ověřit, jestli si z dob své docházky pamatujete alespoň to základní. Toto je test všeobecných znalostí, na podobné otázky mohou například v přijímacích testech narazit páťáci hlásící se na víceletá gymnázia nebo deváťáci u přijímaček na střední školy.  Klikněte ZDE 

Gramotnost ve světě

Podle OSN chodí po světě 260 milionů dětí, které nemají možnost do školy chodit a skoro 620 milionů dětí a mladistvých nezvládnou základní počty a neumí psát. Celosvětová gramotnost se pohybuje okolo 85 %.

Ve vyspělých státech (i v ČR) je gramotných zhruba 99 % lidí.

Nejvíce negramotných dospělých žije v jižní Asii a v subsaharské Africe. V Nigérii čte a píše jen něco málo přes 19 % dospělých, v Jižním Súdánu je gramotných necelých 27 % obyvatel, Guinea má něco přes 30 % gramotných. V těchto zemích je navíc obrovský rozdíl mezi pohlavími (místy až 10 %), gramotných žen je v těchto zemích mnohem méně než mužů. (Worldpopultionreview.com)

Míra gramotnosti ve světě, zdroj: worldpopulationreview.com

Znáte někoho nebo setkali jste se s někým, kdo je negramotný? 

Protože nikdo nenapsal, jestli se setkal v reálu s někým negramotným, tak připíši: Já opravdu ano, byl to jediný případ v době, kdy jsem nastoupila do svého prvního zaměstnání. Tehdy se ještě chodilo pro výplatu k okénku a převzetí peněz bylo třeba podepsat. Vždy se tam vytvořila malá "fronta", ale šlo to jak po másle. Jenže, než tam přišla Irena. Tam jsem si všimla, že jedna - také zaměstnankyně našeho "ústavu", nemohu napsat spolupracovnice, vždy chodila jen s jednou konkrétní paní, která na tento její úkon dohlížela a hlavně jí radila, kam se má "podepsat". Když jsem to viděla několikrát, oslovila jsem ten "doprovod" a paní mi řekla, že ta dotyčná, dnes vím jen, že to byla Irena, neumí číst ani psát, ale podpis se naučila. Že by to napsal lépe prvňák, byla další věc, ale nepsala tři křížky, jak jsem kolikrát viděla při studiu matrik a listin v archivu v Opavě. Tehdy mě, jako mladou, vždy lákalo si prohlížet zrovna "dílo" té paní = její podpis. Několikrát jsem měla nutkání, že bych jí nabídla naučit ji psát, ale neosmělila jsem se. Důvody? Jednak tam byl větší věkový rozdíl, tehdy byla starší než moje mamka a pak celkově působila primitivním dojmem. Tolik vzpomínka na negramotnost. 

zdroj:  prozeny.cz, www.jc-correct.com

10 komentářů:

  1. Do školy jsem chodila ráda,ale hlavně kvůli kamaráčovu.Tatínek byl na nás přísný a chtěl,abychom měly všechny střední školu a tak nás vzal k němu do fabriky,abychom viděly,že když se nebudeme učit můžeme skončit na dílně,jako ty ženy tam.Za nás ještě děvčata šla rovnou pracovat.Ty dělnice tam stály celý den ve vodě v holínkách a hrozným rámusu brousily součástky do hodinek.To mi stačilo.
    Test jsem si udělala,výsledek Jde to.Něco jsem nevěděla,ale hned ho dám manželovi,celé dny luští křížovky a kouká na různé vědomostní soutěže.Ale,co jsem mu říkala,před dvěma hodinami si napamatuje.
    Hani,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, váš tatínek na to šel příkladem. Dovedu si tu popisovanou práci představit. Já jsem také jako středoškolačka chodila na pravidelné brigády na šachtu, kde pracovali oba rodiče a také jsem poznala různé profese. Ale se mnou se počítalo, že budu účetní na té šachtě. Jak dnes říkám, chvála bohu mě na ekonomku nevzali a přede mnou se otevřel svět... ☺
      U nás v rodině bych se základním vzděláním neobstála. Rodiče, hlavně tatínek, dbali na vzdělání a školy si vážili.
      Děkuji, luštěte a cestujte, to k vzdělávání také patří. ☺

      Vymazat
  2. Hani, uhádla jsem 9 z 10 otázek! Protože mám ještě některé vnučky školou povinné a občas se s nimi učím, do našeho školství trošku vidím a vůbec se mi způsob výuky nelíbí. Týká se to jediné školy, možná že jinde je to lepší. Třeba jsem zjistila, že vnučky nejsou vůbec zkoušeny u tabule. Většinou se zkouší formou písemek, takže, když to děcku nesedne, je malér. Bylo by to na několik stránek. Děcka nemají žádný všeobecný přehled, však si to najdou na netu...Hlavní starost je solidní a drahý mobil. Nezazlívám nic učitelům, oni mají svoje instrukce. Kdysi jsem chtěla učit, naštěstí k tomu nedošlo...Syn mojí známé učí už několik let ve škole v souostroví Vanuatu. Navštívila jsem několik jeho přednášek. Byly velmi poučné, nikdy jsem do té doby o tomto kousku světa neslyšela. Ta škola tam je misijní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji za zajímavý komentář. Jsi dobrá, ale já jsem také měla jednu chybu a to u románů B. Hrabala, tuto literaturu nečtu a vybírám jinou četbu.
      Co se týká školy Tvých vnuček, myslím, že chápu o co Ti jde. Také nejsem zastáncem těch dnešních moderních metod. Ne, že by všechny byly špatné, to ne, ony mají rozvíjet možnosti toho žáka zapojit se, ale mnohé základní věci, co my máme jako samozřejmost, dnešní děti nemají. Ano, plno techniky, hlavně značkové, ale že je v hlavě "seno", to je vedlejší. Možná řeknou, že nejsi moderní. V takové škole bych nechtěla učit.
      Ten pán na Vanuatu je světoběžník, tam bych ani nechtěla, jen vím, kde to hledat na mapě. Ale víš co, tam ve škole uspěje každý od nás, nechci to zlehčovat nebo pána nějak snižovat. Znám případy z podobných zemí, že tam víš 5 x 3 = 15 a jsi hvězda! ☺ Tam asi bude spíše snaha odstranit negramotnost.

      Vymazat
  3. No super, sebevědomí zvednuto :).. Za jedna, 9 z 10 odpovědí správně... špatně jen elektřina.. Děkuji. Celkově bys zasloužila řád. Staráš se na svém blogu, abychom nezakrněly. jsi hodná. Děkujem. Lenka z Ovy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej, Lenko, na blogu! No a ještě "děvucha" od nás, to je co říct ☺. Z testu máš 1, když to je o vzdělávání. Já měla také dobře 9, jen Hrabal, jak píšu výše, mě spletl.
      Tak Ty bys mi dala řád? A jaký? Řád Zlaté vařečky a možná i s řetězem? Ten by byl i dobrý, bych si tu vařečku přivázala, aby mi ji někdo ... ☺ ☺
      Díky moc za pochvalu, já se snažím, hlavně aby to tady bylo pestré a tím pro více zájemců. Jsem ráda, že sem nahlížíš. ☺

      Vymazat
  4. Co se týká řeči omladiny,jsem vedle jak ta jedle. Určitě to bude tím, že starší vnuci mluví pro nás srozumitelně,ten nejmladší by se zřejmě divil,že výrazy neznám.
    V dalším jsem prošla. Do školy jsem chodila ráda,dokonce jsem byla moc smutná při zrušení sobotní docházky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsem ráda, že sis zkusila i ty testy. Dnešní mluva omladiny je zase jiná, stále se objevují nová slova a kdo to nezná, není "IN". Jenže oni za pár let také nebudou, to přináší život.
      Já také patřím k těm, kdo chodil rád do školy, to až později člověk pochopí a u nás hlavně táta dohlížel a vždy si na mě našel čas. To dneska hodnotím a nahoru mu děkuji, v mnoha dnešních rodinách tomu tak není. Ano, děti mají noťas, drahý mobil nebo tablet, ale mnohdy ten osobní zájem a lidský faktor tam chybí.

      Vymazat
  5. Děkuji za připomenutí, Hani. Děti mám dospělé, dbala jsem na jejich studium i na to, aby měly povědomí o věcech, které se ve škole neučí. Všeobecný přehled a povědomí je hodně důležité. Vyplatilo se, teď jasně vidím, jak mě/nás vědomostmi převyšují. Jako máma jsem víc než spokojená.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, přiznám se, že jsem vůbec nevěděla, že nějaký den vzdělání existuje, na to jsem přišla náhodou během dne. Hned mi bylo jasné, že to musím stihnout dát na blog, protože do školy jsme chodili všichni ☺.
      O všeobecném přehledu a povědomí píšeš správně, naprosto souhlasím. Blahopřeji vám - rodičům, že se to u dětí podařilo, dnes to běžné není. To je pak radost.
      Děkuji a také přeji co nejlepší den. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...