Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 21. ledna 2022

Jak vznikly české názvy kalendářních měsíců?

https://www.ulistickyvladky.cz/fotky51872/fotos/_vyrn_6963IMG_20190223_092334_HDR.jpg

Možná jste si všimli, že v některých cizích zemích mají měsíce pojmenované podobně, nebo i stejně. Vysvětleno je to v krátkém audiu:

 

Přemýšleli jste někdy, proč se únoru říká zrovna únor? A kde se vzal březen? Staří Slované neměli pevný kalendář a části roku odhadovali podle toho, jak se kolem nich měnila příroda. Z těchto označení vznikla jména měsíců.

Naši dávní předkové části roku pojmenovávali podle toho, co se zrovna v tu dobu dělo v přírodě. Časem některé země přejaly latinské názvy měsíců, nebo mezinárodní označení. U nás jsme si ale ponechali původní jména spojená s přírodou.

Podívejme se na některá pojmenování. Ta ostatní se dozvíte, když si poslechnete audio:

  • Leden – Tady by si asi každý správně tipnul, že tento studený zimní měsíc získal jméno díky ledu. A je to tak.
  • Únor – Napadá vás, jak vznikl únor? Během něj začíná tát sníh a led se noří do vody. Takže název vznikl buď ze slova ponořit, nebo ze staročeského unořit. To znamenalo ronit slzy. Země během tání skutečně vypadá trochu uplakaně, co myslíte?
  • Březen – U tohohle měsíce si můžete vybrat hned ze dvou možných variant. Krávy a další dobytek v březnu bývají březí – čekají mláďata. Je to ale také čas bříz, které začínají obrůstat listy.
  • Květen – Každý ví, kde se vzal květen. Všechno totiž kvete. Dříve se u nás tomuto měsíci říkalo máj. Název květen se uchytil až na začátku 19. století díky spisovateli Josefu Jungmannovi, který ho použil v překladu jednoho francouzského románu.
  • Červen – že by se tento měsíc jmenoval podle toho, že v tu dobu vše na zahrádce zraje a červená se? Ano, je to tak. Ale je také možné, že se červen jmenuje po červech, kteří se nejvíc činí právě v tuto dobu. A to je vtipnější vysvětlení, ne?
  • zdroj: junior.rozhlas.cz

4 komentáře:

  1. Hezké čtení ke kávě!
    Haničko, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, a také přeji co nejlepší sobotu. ☺

      Vymazat
  2. Jak píše Helenka,hezký a zajímavý příspěvek.Já snídám,bohužel u počítače,protože,jak se vzbudí ostatní členové rodiny bude tu blázinec.Chci stihnout blogy.
    Hani,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příspěvek je myslím, takový odlehčující. Tak to máš ráno náročné, nemáš moc času. Co ty členy rodiny zkusit trochu zaúkolovat?
      Děkuji a prožijte příjemnou sobotu. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...