Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 5. ledna 2022

Strašidlo cantervillské - rozhlasová hra ve hvězdném hereckém obsazení (Poslech)

 

Poslechněte si  rozhlasovou hru z roku 1969, na původní rozhlasový muzikál uplynula autorská práva.

Strašidlo Cantervillské ( anglicky The Canterville Ghost) je povídka od Oscara Wilda. Je to jedno z prvních autorových děl, poprvé se objevilo v roce 1887, kdy vycházelo na pokračování v časopise The Court and Society Review. Muzikál spojuje literaturu a hudbu. 

Skvělé herecké obsazení: Stanislav Neumann, Dana Medřická, Bohumil Záhorský, Vlasta Fabianová, Jana Drbohlavová, Jaroslav Kepka, Josef Zíma, Drahomíra Fialková. Režie Jiří Roll.

Stará legenda praví, že na zámku, po staletí patřícím rodu Cantervillů, došlo jedné hluboké noci ke strašnému krveprolití... Muzikál Daniela Bartáka, Víta Pokorného a Richarda Bergmana na motivy příběhu Oscara Wilda.

DĚJ:

Do starého anglického šlechtického sídla Canterville se přestěhuje i přes varování, že na zámku straší, rodina amerického diplomata Ottise. Ottisovi jsou s existencí strašidla v jejich novém domově smíření, dokonce na něj chystají léčky a pořádají hony. Strašidlo chřadne a strádá, protože není schopno snést, že někdo nevěří v jeho existenci nebo se ho nebojí, i přes jeho zjevné úsilí novým domácím pěkně znepříjemnit život (chřastí řetězy, vyrábí krvavé skvrny, chodí bez hlavy, atd.). Prostřední dítě Ottisových, Virginie, však strašidlo vysvobodí z jeho nekonečného mučení tím, že opláče jeho hříchy, pomodlí se a přimluví se za něj u Boha. Strašidlo díky této službě dojde pokoje, nemusí už více strašit a jako důkaz vděku věnuje Virginii, která se nedlouho poté šťastně vdá, skříňku s drahými šperky.

 
Osoby a obsazení: Duch Simon de Cantervile (Josef Vojtek), jeho žena Eleanora (Tereza Mašková), Hiram Otis (Jan Vondráček), jeho žena Lukrecie (Ivana Chýlková), Virginie (Nikola Ďuricová), Washington (Josef Fečo), William (Jakub Vaňas), paní Umneyová (Barbora Rajnišová), Frnacis Stilton (Zdeněk Zelenka), průvodčí (Radek Kuchař) a vypravěč (Petr Kostka)
Připravili: Daniel Barták, Vít Pokorný a Richard Bergman
Napsal: Oscar Wilde
Zvukový design: Daniel Barták
Hudba: Daniel Barták
Režie: Vít Pokorný
Premiéra: 25. 12. 2021
Ve studiu Musicmasters nahrál Daniel Barták pro Český rozhlas Dvojka v roce 2021.

Sir Simon de Canterville zavraždil svoji ženu Eleanoru a byl rodinným soudem odsouzen a zazděn v podzemí zámku. Od té doby na zámku straší jeho duch a žádný z pozdějších majitelů na tomto prokletém místě dlouho nevydržel. A pokud ano, tak ne živý…

O muzikálu rozklikněte odkaz: ZDE

zdroj: Wikipedie, Český rozhlas, YouTube

6 komentářů:

  1. Hani já jsem byla před mnoha lety na muzikálech Dracula, Monte Christo přímo v kongresovém centru v Praze. Pak jsem viděla Krysaře. Johanku z Arku a Tři mušketýry v televizi, ale to už není ono a bez těch kulis, jen poslech hudby, to už je hodně ošizené a ten zážitek pohybu a kulis ve kterých se děj odehrává hodně chybí. Měj moc krásný den a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to je právě to kouzlo divadla - být tam, kdy se i divák stává přímo svědkem toho děje, do něhož je vtažen. Tak to je i s operami, prostě jít do divadla je o dvě třídy výše než se dívat na telku. Já jsem využila této možnosti vložit rozhlasový muzikál na blog a kdo chce, může si to poslechnout.
      Děkuji a také přeji co nejlepší den. ☺

      Vymazat
  2. Hani, muzikály nejsou úplně můj top žánr, ale slyšela jsem rozhovor s Janem Vondráčkem a zdá se, že tento je velmi povedený.
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Helenko, za upřímnost. Ani já nejsem nějakým nadšencem muzikálů, byla jsem v Praze na dvou a nevím, jestli bych ještě šla. Ono to "šla" pro mne znamená nejméně tři hodiny pendolinem jedna cesta (6 hodin v rychlíku) a další 1-2 hodiny, než se k tomu vlaku dostanu. Takže to chce mít tam ubytování a další... Toto "Strašidlo..." je možná první rozhlasový muzikál, mnoho lidí se na muzikály nemůže vypravit, je to jedna z možností trochu se kulturně vzdělávat.
      Děkuji a také Tě zdravím a přeji úspěšný den. ☺

      Vymazat
  3. Hani, můj šálek kávy muzikály zas až tak nejsou, dcera jezdí často do Prahy na muzikály.Určitě bych nevynechala ten na kterém se měl podílet vnuk. Nakonec ze spolupráce sešlo, ale věřím tomu až budu fit tak se do Prahy podíváme a určitě zážitek z divadla bude. Bez ubytování to je už moc náročné, vnuk by nám určitě poskytl střechu nad hlavou,ale jak zdraví, tak doba nepřeje. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, věřím, že váš vnuk se prosadí a je otázkou času, kdy to bude. Pak jistě Prahu navštívíš. Já tam byla naposledy v době předcovidové, také teď na vzdálené pobyty nejezdíme. Dnes je muzikálů stále více, je to asi navštěvované, vznikají stále nové, ale nevím, jestli bych se tam s přítelem vydala "jen na muzikál". Uvidíme, co bude... ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...