Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 23. ledna 2022

Příběhy hvězd: Během ledna se světlý den prodlouží o hodinu a pět minut

 

Během ledna se světlý den prodlouží o hodinu a pět minut, pozorujete, že je to už poznat? Země je zároveň nejblíže Slunci. Na čem závisí roční období? Poslechněte si slovo astronoma: 

 

Prosinec byl z hlediska astronomie přelomovým měsícem. Po jeho většinu se délka světlého dne zkracovala, ale od zimního slunovratu se naopak prodlužuje. Tak to bude pokračovat až do poloviny června.

Například 1. ledna 2022 v Českých Budějovicích vyšlo Slunce v 7.56 hodin a zapadlo v 16.15 hodin, světlý den tedy trval 8 hodin a 19 minut. V poslední lednový den vyjde Slunce v 7.34 hodin a zapadne v 16.58 hodin, doba světla se tak už prodlouží na 9 hodin a 24 minut.

Během ledna se světlý den celkem prodlouží o hodinu a pět minut, takže průměrně o nějaké dvě minuty denně. Každý den je lépe a lépe,“ uvádí jihočeský astronom Miloš Tichý.

V lednu je podle něj Slunce i nejblíže Zemi, ačkoli nám to tak nepřipadá, protože je zima. „Roční doby nezávisí na tom, jak daleko je Slunce. Hlavní roli hraje sklon zemské osy, tedy pod jakým úhlem k nám dopadají sluneční paprsky. V zimě dopadají pod šikmým úhlem, takže nám dávají méně energie,“ připomíná Miloš Tichý.

Nejdále bylo Slunce od Země 4. ledna, a to 147,1 milionů kilometrů. „Až do července se budeme od Slunce vzdalovat. Bude ale tepleji, protože Slunce budeme mít stále výš nad obzorem, paprsky budou dopadat více kolmo a Slunce tak bude dodávat více energie,“ dodává astronom.

zdroj: budejovice.rozhlas.cz

4 komentáře:

  1. Je jen dobře,že bude lépe aspoň co se sluníčka a delšího svetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím, Marti, že nemůžeš spát... Znám to, říkám, že mám režim sovy a v noci jsem čilá.
      Delší světlo člověka nabíjí a dnes tu máme slunečný den. Hurááá ☺.

      Vymazat
  2. Už je to přece jen trochu cítit. Asi bych si přála ještě mírný mráz a trochu sluníčka, prosím :o)
    Haničko, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to, co by sis přála, my tady u nás dneska máme! Opravdu a je to výborné.
      Děkuji a přeji podobně jako u nás trochu toho sluníčka. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...