Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 9. května 2022

Do hotelu Prosper (nyní YURA) v centru Čeladné s otazníkem


t




 

Je to tak. Možná i vy jste se dočetli, že známý hotel Prosper na Čeladné koupila obec. Pro ty, kteří nevědí, kde je Čeladná, dám pár informací.

Obec Čeladná je podhorská obec a významné rekreační letovisko v podhůří Beskyd, patří k nejnavštěvovanějším místům severní Moravy a Slezska. 

Prvně byla obec připomínána v roce 1600, ale pravděpodobně zde obec byla již v 15. stol.. V 17. a 18. stol. byla v Čeladné stanice portášů. Lidé se zde povětšinou živili pasekářským způsobem, po třicetileté válce zde vznikly železné hamry, ale roku 1690 byly zrušeny. 

 železniční zastávka 

Čeladná leží na trati Valašské Meziříčí - Frýdek-Místek

 https://1gr.cz/fotky/idnes/21/041/cl8h/JOG8a8b9e_hotelprosper.jpg 

Autobus z Ostravy má zastávku přímo u Prosperu, tak jsem tam projížděla xkrát. Dnes je to už YURA. Z hotelu v centru Čeladné budou byty pro mladé rodiny a seniory.
Před covidem jsem měla možnost strávit v hotelu jednu noc a líbilo se mi tam. Bylo to tehdy v rámci 2denního školení a myslela jsem, že tam vezmu i přítele. Už se to spíše nestane, asi hotel ten covid nepřežil, ale těch důvodů bude určitě více.

Hotel YURA (dříve Prosper) v centru Čeladné. 

Takže dnes se už bude psát - Hotel YURA (dříve Prosper) v centru Čeladné. Několika fotografiemi připomenu, jaké to tam je... nebo bylo? Zatím je hotel v provozu, ale jak dlouho bude fungovat se neuvádí. Ono se vlastně nic přesnějšího neuvádí, ale nepochybuji, že obec má "určitý plán".

https://www.ehotel.cz/images_hotels/normal/427499.jpgHotel Prosper Čeladná | Apetee

Beskydy: Čeladná v Hotelu Prosper **** s neomezeným wellness, Beskydy Card, aktivitami a polopenzíBeskydy: Čeladná v Hotelu Prosper **** s neomezeným wellness, Beskydy Card, aktivitami a polopenzí

Z Prosperu je YURA. Z hotelu v centru Čeladné byty pro mladé rodiny a senioryhttps://img.hotelypenziony.cz/cache/660x440-1/www.ceskyseznam.cz/foto/2801597/5a0a0df9e775f.jpg

https://travelking.cdn.it7.sk/deadpool/deal-detail/2048/5883-tlIe.jpg

V minulosti tady nocovaly významné osobnosti, v hotelu se konala také soustředění ligových fotbalových klubů či hokejistů při mistrovství světa v hokeji. Loni v dubnu však koupila hotel YURA (dříve Prosper) obec Čeladná s tím, že jej přebuduje na startovací byty pro mladé rodiny s dětmi a byty pro místní seniory.
"Obec koupila hotel 1. dubna 2021 s jasným záměrem. Ostatně jeho poslední majitel Vítězslav Skopal měl i projekt na přestavbu stávajících 47 pokojů na 30 bytových jednotek za zhruba 35 miliónů korun. Ty by byly pronajímány, zachovány a k možnému pronájmu by byly restaurace, bývalá vinárna, bazén, cukrárna, kuchyně, zkrátka ekonomicky velmi nákladné provozy,“ uvedl starosta Čeladné Pavol Lukša.
V posledním patře prý byly zcela nepovedené vstupy do stávajících pokojů. 

Představa obce je taková, že v hotelu vznikne zhruba šedesát bytů. Třicet startovacích a třicet pro seniory.  Půjde o startovací byty pro možnost založit rodinu, stabilizovat si zaměstnání a zajistit si vlastní bydlení. Seniorské bydlení má být takové, které umožní seniorům dožít důstojně v rodné obci.  

A jaké úpravy bude třeba udělat uvnitř hotelu, aby v jeho prostorách vznikly nové byty? Starosta P. Lukša už zkušenost s přestavbou má: "Na místě bývalých vojenských skladů jsme zdemolovali všechny stavby a chtěli zachránit uprostřed plochy prvorepublikový objekt textilní továrny, který jsme chtěli otrýskat a přiznat historickou fasádu tohoto objektu, který je centrální dominantou našeho náměstí a uvnitř umístit na tu dobu, podotýkám, že se psal rok 2001, originální způsob loftového bydlení. V té době krok troufám si říct velice odvážný. V naší zemi bychom snad byli mezi prvními. Postavili jsme první etapu od radnice dnes již po prodejnu COOP/ona bývalá textilka/ a pak i druhou etapu od prodejny sýrů, opět po prodejnu COOP a když bylo zkolaudováno a nastěhováni první nájemníci, zjistili jsme, že ani ručně tesané jedlové trámy rozměrů 60 x 60 cm nebudou dle statika schopny unést podlahy mezi patry. A tak již v obývaném prostoru jsme museli celý objekt snést k zemi. Takže nechci předjímat co bude, kdy bude, zejména když dnes víme, že stavební trh a cenu prací ovlivňuje nejen nárůst cen pohonných hmot, energií, nedostatek pracovních sil, ale také cenou a nedostatkem stavebního materiálu,“ upozornil Lukša.

Vznik startovacích bytů pro mladé rodiny a bytů pro seniory je však stále teprve otázka budoucnosti. Momentálně stávající objekt stále funguje jako hotel. Dnes už nese název YURA. Drtivá většina lidí jej však zná jako Prosper. A za dobu svého fungování toho zažil poměrně dost. Konaly se zde diskuse občanů, kteří nesouhlasili s budováním golfového hřiště, plesy, zasedání recesistického MARKRABSTVÍ LAŠSKÉHO, dnes již v likvidaci, které si při svém vzniku dalo za cíl stát se protiváhou obdobného recesistického projektu Valašské království. 

 
Tohle už je už (asi) historie 

„Spaly zde mnohé významné osobnosti, byla zde soustředění ligových fotbalových klubů či hokejistů při mistrovství světa v hokeji. Jedna z posledních velmi vydařených společenských akcí se udála na podzim roku 2020, kdy byla v hotelové zahradě odhalena socha sv. Patrika, po kterém je pojmenována i zahradní restaurace hotelu. Autorka sousoší řezbářka Jana Vytřasová dala soše sv. Patrika podobu pastýře, kterého doprovázejí ovečky s beránkem. Je to spojení historického a současného znaku obce Čeladná, kde se nachází ve stříbrném štítě zelený hrot se stříbrným beranem. Hrot je provázen dvěma zelenými hvězdami symbolizující obec a osadu Podolánky. 

Podle starosty Čeladné se pak jen těžko dá říct, ve kterém období zažíval hotel svá nejlepší léta. „Na počátku to však byl hotel, který neměl v devadesátých letech minulého století v širém okolí konkurenci. Jeho "prokletím" bylo, že nikdy neměl ředitele, který by jej posouval dopředu. Častá změna na tomto postu, kdy jej řídili mnozí manažeři od Krkonoš po Malenovice, ale nikdo nepřinesl do tohoto zařízení duši. Takže i když máte jako majitel možná skvělé nápady, dostatek finančních zdrojů, tak to vám ještě nezaručuje, že budete také úspěšným provozovatelem."

Golf Čeladná Prosper Resort Prosper Golf Club Čeladná 

Golf Čeladná Prosper Resort

Z historie hotelu…
Kdysi v dávné historii to byl Hostinec u veselého rolníka, poté restaurace Ondráš, v části restaurace byla i cukrárna a z boku se vcházelo do pošty. Za poštou pak již následoval průjezd do traktorky, kde se opravovala zemědělská technika. Na zahradě se hrály i kuželky a stavěly se na "dětský pohon", za stavění byla vždy čepovaná žlutá nebo červená sodovka.

Před rokem 1989 chtěl Národní výbor přestavět restauraci, která společně s novou poštou měla být novým centrem obce. Po revoluci kupuje v restituci objekt restaurace Ondráš s přilehlými pozemky Stanislav Pros, který objekt restaurace, ale i traktorky zboural a mezi lety 1992 až 1994 postavil hotel Prosper. Na přelomu tisíciletí byl přistaven zadní trakt, ve kterém byl bazén, dva salonky a luxusní prezidentské apartmány.
Hotel několikrát změnil majitele a jak už bylo uvedeno, 1. dubna 2021 pak celý tento hotelový komplex v centru obce koupila obec Čeladná. Dnes již tento hotel nese název YURA a je od poloviny února letošního roku opět otevřen. Nabídka hotelu je rozšířena o služby ve wellness centru a saunách. Poskytuje také lázeňské procedury a ozdravné rehabilitace hrazené samoplátci i zdravotními pojišťovnami. Sama  jsem zvědavá, zda se někdy do tohoto hotelu ještě podívám. 

Zdroj: karvinsky.denik.cz, internet

10 komentářů:

  1. Pamatuji si Čeladnou jako zemědělskou vesnici s rekreačními středisky okolních závodů, tchán tam jezdil s ovčí vlnou na zpracování. Po revoluci nastal velký a rychlý zlom. Velké slovo tam měl pan Pros, proto hotel Pros - per. Čeladná je známá také golfem. No a Robinem Hoodem z Čeladné, jak si kdysi říkal nebo ještě říká, pan starosta, ani jsem nevěděla, že opět sedí na radnici, už toho, chlapec, také prošel. Nedávno jsem projížděla, žádná valašská vesnička, spíš město. Já tam občas zajdu na Opálenou, to je kopec a hosůdka pod Ondřejníkem s dřevěnými sochami Portáše a jeho rodiny. Okolí je krásné i když kůrovec spáchal své. Jsou zde i jiné zajímavosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dobře, Helenko, že to tam znáš a pamatuješ Čeladnou tak, jak píšeš na začátku. Já také a nějak tato obec byla po dlouhou dobu na okraji mých/našich zájmů. Až po revoluci jsem s překvapením zaregistrovala změny, které se tam udály. Ale v Prosperu jsem byla na 2denním školení a přenocovali jsme tam jednu noc. Je fakt, že program našeho školení byl nabitý, nebyl nějak čas zkoumat podrobnosti a okolí už vůbec ne. Navíc jsem měla po zlomenině.

      Vymazat
  2. Nenapadá mě nic jiného napsat, než,že jsem z toho všeho pěkně rozčarovaná. Není nad to mít vše jak se říká pod palcem a vládnout myšlenkou - jediné já porostu vys a výš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, Marti, že mám z toho podobné pocity, ale žádný strom neroste do nebe.

      Vymazat
  3. V Čeladné jsme byli,když jsme byli na dovolené v Beskydech.Hotel ale neznám.
    Bude ho asi škoda,ale pokud z něho budou byty pro mladé,tak je to lepší,než kdyby chátral,jako některé jiné.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  4. Hotel vypadá moc hezky, tam by se mi líbilo. Měj se dobře, Hani. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, v hotelu - původním Prosperu, jsem byla dva dny a také se mi tam líbilo.
      Děkuji a také se měj co nejlépe, zdravím tak "k vám". ☺

      Vymazat
  5. Sama jsem v Čeladné nikdy nebyla, ale manžel tam byl před lety na nějakém školení a zrovna nadšený tedy nebyl. Trochu turistický masokombinát...
    Děkuji za informace a přeji příjemný den, Hani. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Helenko, možná měl manžel i trochu čas Čeladnou projít a něco poznat, možná s někým zainteresovaným mluvit. Možná si to někdy přečte i pan starosta, o němž je v textu (z Deníku) zmínka.
    Děkuji a přeji pěkné úterní odpoledne. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...