Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 26. května 2022

Je větší mozek zárukou vyšší inteligence?

 

Mozek  je orgán, který slouží jako organizační a řídící centrum nervové soustavy obratlovců.

Dietologové uvedli šest způsobů, jak si zlepšit zdraví s pomocí snídaně

Studie naznačují, že dospělý mužský mozek váží v průměru asi 1 336 gramů, zatímco dospělý ženský orgán kolem 1 198 gramů: u obou pohlaví to znamená asi dvě procenta celkové hmotnosti. Co se rozměrů týče, tak větší mozek než člověk má třeba velryba.

Ze všech živočichů má ale právě člověk v mozku nejvíc neuronů, tedy buněk, které přenášejí informace pomocí elektrických a chemických signálů. Lidský jedinec jich má asi 86 miliard. Proto neznamená rozdíl ve velikosti mozku u pohlaví rozdíl ve funkci ani schopnostech: závisejí na množství neuronů, a to je shodné.

KONCOVÝ MOZEK. MEZIMOZEK. MOZEČEK. MOST. PRODLOUŽENÁ MÍCHA. STŘEDNÍ MOZEK. 
 
Kolik vážil mozek geniálního Alberta Einsteina? Je větší mozek zárukou vyšší inteligence? I přesto, že se mozek zkoumá už po staletí, stále o něm mezi lidmi koluje mnoho omylů. Jak je to ve skutečnosti?
 

Mozek je jedním z nejúžasnějších orgánů v našem těle. Řídí a kontroluje tělesné funkce. Mohlo by se zdát, že čím větší mozek, tím je jeho majitel chytřejší. Ale tak to není.

Například mozek geniální fyzika Alberta Einsteina vážil méně než je průměrná váha mozku dospělého muže. Ta se pohybuje mezi 1300 a 1400 gramy. Einsteinův mozek vážil „pouze“ 1230 gramů.

Jaké další pověry o mozku nejsou pravda? A jakou má vůbec tenhle orgán ve skutečnosti barvu? Myslíte, že je celý šedý, nebo naopak celý růžový? Zapněte si poslech.

Časté nemoci mozku

  • Alzheimerova choroba – degenerativní onemocnění mozku. Poškozuje mozek a jeho men-tální funkce a je provázena ztrátou paměti a dezorientací. U nás jí trpí 5 % lidí nad šedesát let.
    Kdo jí trpěl: americký prezident Ronald Reagan, herec Charles Bronson
  • Parkinsonova choroba – toto nejobvyklejší degenerativní onemocnění nervového systému postihuje miliony lidí na celém světě. Nejčastěji se objevuje po šedesátém roce a je častější u mužů než u žen.
    Kdo jí trpěl: Adolf Hitler, papež Jan Pavel II. 
  •  Roztroušená skleróza – degenerativní onemocnění nervů, které se často objeví náhle a v poměrně mladém věku. Působí únavu, poruchy vidění a hybnosti. 
  • Demence – patří mezi velmi časté onemocnění mozku. Projevuje poruchou paměti, myšlení, neschopností řešit problémy a nezvládáním každodenních činností.

zdroj: junior.rozhlas.cz, kafe.cz

6 komentářů:

  1. Musím přiznat,že mám malou hlavičku,ale snad prázdnou úplně ne.Z lékařského hlediska mám mozek v pořádku.Byla jsem na Ct kvůli mému třesu,aby se potvrdilo,že to není Parkinson.
    Určitě je dobré mozek cvičit,ale u manžela to nějak nefunguje.Celý den luští křížovky a vůbec si nic nepamatuje,když mu něco říkám.Asi mě spíše nevnímá.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, myslím, že to nesouvisí s velikostí hlavy. Hlavně, abyste byli oba v pořádku. Souhlasím s tím, že mozek se musí stále cvičit, tak je to i s pamětí.
      Děkuji a přeji příjemný poslední květnový den. ☺

      Vymazat
  2. Nechci se opakovat Hanko,ale opět zajímavé téma Stala se mě taková úsměvná příhoda,která mě nejdříve zaskočila,ale pak jsem si řekla, že to je spíše lidská hloupost. Občas se sejdeme s přáteli v hospůdce, při jednom setkání prohlásila jedna účastnice,ze chytrost je podle velikosti mozku a muži jej mají větší,tak jsou chytřejší. V zápětí vše vylepšila prohlášením, že její muž má oproti jiným přítomným mozek největší a je tudíž nejchytřejší.
    Od té doby se setkáváme dále , ale onu dámu na naše setkání zapomínáme zvát.🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky za "úsměvnou" vzpomínku, ale ta dáma se podle mne poněkud shodila. Člověka to zaskočí a nechce kazit situaci, ale někdo si prostě nevidí "do talíře".
      Mějte vždy příjemná posezení v hospůdce. ☺

      Vymazat
  3. Po týdnu jako byl tento mám pocit, že mozek vůbec nemám, ale vyšetření ukázalo, že tam něco je :o)
    Hani, děkuji za počtení a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, věřím, že někdy jsou náročné dny, ale díky za to kladné vyšetření! ☺
      Přeji příjemný přelom května a června.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Nenáročná mahónie na okrasu má i léčebné účinky

Mahon jsme kdysi kupovali do vazeb na Dušičky nebo na Vánoce. Neinformovaný člověk vůbec netuší, jak je to jednoduché pěstování. Pak jsem na...