Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 3. června 2022

Sýrová roláda se šunkou

 

 

Sýrová roláda je velmi efektní výrobek studené kuchyně. Pohostit nemusíme vždy jen sladkými maškrty, můžeme se blejsknout, třeba na oslavě, tímto úžasným pohoštěním: 

Sýrová roláda může být také velmi dobrou večeří nebo spolu s křupavým pečivem lákavým a dobrým pohoštěním. Může být také součástí obložené mísy.

 
Ingredience
  • 250 g tvrdého sýra
  • 100 g dušené šunky
  • 2 sterilované okurky
  • 1 sterilovaná červená paprika
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • Na salámovou pěnu: 50 g másla
  • 50 g měkkého taveného sýra
  • 50 g trvanlivého salámu

Tvrdý sýr nahřejeme v troubě, až změkne. Položíme ho na potravinářskou fólii nebo pergamenový papír a tence ho rozválíme nebo vytáhneme jako těsto na závin do tvaru obdélníku. Můžeme použít plátkový sýr: 

Slaná sýrová roláda plněná šunkou, vajíčkem a zelenými bylinkami - VařímeDobroty.cz 

Povrch potřeme salámovou pěnou, na ni rozprostřeme plátky šunky. Na širší okraj plátu klademe po celé délce na proužky nakrájené okurky a sterilovanou papriku a na čtvrtiny nakrájená vejce. Roládu pevně stočíme, zabalíme do potravinářské folie a v chladu necháme ztuhnout. Před podáváním ji krájíme na 1 cm široké řezy.

https://kolacdobatuzku.cz/wp-content/uploads/2020/12/IMG_20201003_142556-scaled.jpg

Příprava salámové pěny: Změklé máslo a sýr vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme jemně mletý oloupaný trvanlivý salám a dobře promícháme. Můžeme  také naplnit roládu hermelínovou nebo česnekovou pomazánkou a šunkou, prostě dá se experimentovat.
Zdroj: vary.rozhlas.cz

8 komentářů:

  1. Je to taková retro dobrota, před lety bez ní nemohla být žádná oslava. Občas ji udělám a všichni si pochutnají!
    Hani, měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že tohle lidem chutná. A vypadá to "líp" než třeba jednohubky, nebo prostě je další druh navíc.
      Děkuji a přeji sobotu s lepším počasím, než je to u nás. ☺

      Vymazat
  2. Anonymní04.06.22 6:36

    Roládu také občas dělám,většinou při nějakých oslavách.Jak píše Helenka,je to takové retro,kdysi hodně frčela.
    Hani,nejde mi přihlásit na blog,snad mě poznáš.
    Měj hezký víkend
    Jitka St.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, to víš, že jsem Tě poznala. Roláda je starý recept, ale připomenout určitě neškodí.
      S tím přihlášením na blog to mám někdy podobné, připadá mi, že na tomto blogu začínají problémy, jak to bylo kdysi na blogu.cz, např. komentáře ve spamu, nejde se přihlásit ...
      Děkuji a pěkný víkend přeji i u vás. ☺

      Vymazat
  3. Ach, kde sú tie časy, keď sme na každý sviatok robili takúto roládu! A veru bola výborná, mala by som receptík oprášiť :-)
    páááá

    OdpovědětVymazat
  4. Danka, tak třeba se "tie časy" zase aspoň trochu vrátí díky této roládě! Moc Ti to přeji ☺

    OdpovědětVymazat
  5. Hani,roládu sýrovou jsem ještě nezkusila,bylo by potřeba to napravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsi šikovná kuchařka a pokud budeš mít možnost a chuť to zkusit, mohu jen doporučit. Ať to naplníš různou náplní, určitě vás nezklame a je to změna.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...