Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 29. července 2022

Zdraví: Jak dlouho člověk vydrží nespat a jak nedostatek spánku škodí?

 

 

Jak jste na tom se spaním? Otázka pro mne jak vyšitá, protože já hodně ponocuji. Vždy jsem se smíchem tvrdila, že bych byla "hvězda nočních směn" 😁. Co se stane, pokud člověk spí kratší dobu, než by měl? Může to ovlivnit jeho zdraví? A existují nějaké rekordy v nespaní?

Nejvíce spánku potřebují novorozenci a kojenci. Ti spí 14 až 17 hodin denně. Většina dospělých pak v řísi snů tráví 6 až 9 hodin denně. Když ale člověk nespí dostatečně, nebo dokonce vůbec, může se dostavit takzvaná spánková deprivace. Ta vede k obezitě, zdravotním problémům a v extrémní formě až k halucinacím, výpadkům paměti a dalším šíleným věcem. 

Snahy překonat v rekord v délce beze spánku jsou nebezpečné, a proto se již oficiálně neprovozují. Při jednom pokusu ale kdysi sedmnáctiletý chlapec Randy vydržel nespat jedenáct dní, celkem tedy neuvěřitelných 264 hodin! Pak ale odborníci raději pokus ukončili. 

zdroj: junior.rozhlas.cz

4 komentáře:

  1. No, já jsem na té hranici, většinou mi stačí 5-6 hodin. Manžel ten zbytek dospí za mě :o)
    Hani, moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pokud ta délka spánku stačí, tak proč ne. Jsou spáči a pak ti druzí, ke kterým také patřím. Každý má nějaký režim, hlavně, aby vyhovoval.
      Děkuji a přeji pohodovou sobotu. ☺

      Vymazat
  2. Jsem sova a tak pozdě usínám,brzké vstávání mě ničí,to když musím. Jinak si pospim,třeba i občas do devíti. Těch šest hodin spánku je u mě minimální nutností.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom Ti hodně rozumím, také jsem sova jak vyšitá, už od dětství. Ten režim dne je pak posunutý a potřeba spánku je, ale dobrý spáč nejsem. Každý to má nějak.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Do šumavského Křišťanova se jezdí za pratury

Dnes představím jednu šumavskou obec, kterou asi nebudete znát. Když jsme během dovolené zajeli pár kilometrů od našeho dočasného bydliště d...