Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 29. července 2022

Zdraví: Jak dlouho člověk vydrží nespat a jak nedostatek spánku škodí?

 

 

Jak jste na tom se spaním? Otázka pro mne jak vyšitá, protože já hodně ponocuji. Vždy jsem se smíchem tvrdila, že bych byla "hvězda nočních směn" 😁. Co se stane, pokud člověk spí kratší dobu, než by měl? Může to ovlivnit jeho zdraví? A existují nějaké rekordy v nespaní?

Nejvíce spánku potřebují novorozenci a kojenci. Ti spí 14 až 17 hodin denně. Většina dospělých pak v řísi snů tráví 6 až 9 hodin denně. Když ale člověk nespí dostatečně, nebo dokonce vůbec, může se dostavit takzvaná spánková deprivace. Ta vede k obezitě, zdravotním problémům a v extrémní formě až k halucinacím, výpadkům paměti a dalším šíleným věcem. 

Snahy překonat v rekord v délce beze spánku jsou nebezpečné, a proto se již oficiálně neprovozují. Při jednom pokusu ale kdysi sedmnáctiletý chlapec Randy vydržel nespat jedenáct dní, celkem tedy neuvěřitelných 264 hodin! Pak ale odborníci raději pokus ukončili. 

zdroj: junior.rozhlas.cz

4 komentáře:

  1. No, já jsem na té hranici, většinou mi stačí 5-6 hodin. Manžel ten zbytek dospí za mě :o)
    Hani, moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pokud ta délka spánku stačí, tak proč ne. Jsou spáči a pak ti druzí, ke kterým také patřím. Každý má nějaký režim, hlavně, aby vyhovoval.
      Děkuji a přeji pohodovou sobotu. ☺

      Vymazat
  2. Jsem sova a tak pozdě usínám,brzké vstávání mě ničí,to když musím. Jinak si pospim,třeba i občas do devíti. Těch šest hodin spánku je u mě minimální nutností.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom Ti hodně rozumím, také jsem sova jak vyšitá, už od dětství. Ten režim dne je pak posunutý a potřeba spánku je, ale dobrý spáč nejsem. Každý to má nějak.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...