Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 13. srpna 2022

Dovolená v Jeseníkách: Ludvíkovské "skalní město"

 

Ludvíkov žije turistických ruchem, proč by také ne, když ...

https://img.hotelypenziony.cz/cache/1400x900-1/www.ceskyseznam.cz/foto/2803145/5547bd711f172.jpg 

Možností k ubytování je tam dost, tohle je Penzion Grizzly

https://img.hotelypenziony.cz/cache/1400x900-1/www.ceskyseznam.cz/foto/2803145/Restaurace.jpg 

Hned za ním je toto okolí:

https://images.static-hotel.cz/images/photos/hotel/12486/20160818103811_ysnzAH.jpg 

Dá se tu i zaparkovat a podle mapy vyrazit na výlet, abychom se pokochali pěknou vyhlídkou:

https://g.denik.cz/75/57/spendlik-ludvikov-ftg-09_denik-galerie-800@2x.jpg

https://g.denik.cz/75/cd/spendlik-ludvikov-ftg-14_denik-galerie-800@2x.jpg 

Vyhlídka nad Ludvíkovem ve výšce asi 870 m

https://g.denik.cz/75/c0/spendlik-ludvikov-ftg-18_denik-galerie-800@2x.jpg 

Jste v Jeseníkách a tam se počasí rychle změní:

https://g.denik.cz/75/80/spendlik-ludvikov-vyhlidka202106-09_denik-galerie-800@2x.jpg

Všechny turistické příručky zmiňují "Skály nad hřbitovem" v Ludvíkově. Spojení horolezectví a pohřebiště je sice místopisně správné, ale zní to divně. Proto dnešní horolezci a milovníci Ludvíkova dávají přednost novému názvu Ludvíkovské skalní město. V Ludvíkově narazíte i na tuto studánku: 

https://www.estudanky.eu/foto4/5797.jpg 

Znalost mapy a orientace v ní je výhodou.

http://vyraznavylet.cz/wp-content/uploads/2019/05/Bez-n%C3%A1zvu.bmp

Několik možností, jak se dostat k Sedlové boudě a na vrchol Žárového vrchu. Červená – ze sedla Kóta. Žlutá – z Karlovy Studánky kolem Rolandova kamene. Fialová – z konce obce Ludvíkov. Hnědá – po asfaltové cestě od kempu Vrbno pod Pradědem, vzdálenost cca 6 km. Modrá – z Ludvíkova kolem malebné vyhlídky s dřevěným přístřeškem. Zelená – z vrcholu Žárového vrchu dále po hřebeni přes Plošinu k Zámeckému vrchu. (Zdroj obrázku: mapy.cz.)

http://vyraznavylet.cz/wp-content/uploads/2019/04/mapa-2.png

Na mapě můžete sledovat trasu Plošina, Žárový vrch, Lyra a další, je to na videu:

https://www.vrcholovka.cz/img/vylet/3407-44647-500x500.jpg?d=20201208230401
 
Žárový vrch ( na videu): výrazný vrchol, 1094 metrů vysoký, nacházející se 4 kilometry severně od Karlovy Studánky. Není dostupný z turistické značky, ale i tak je na vrcholu za pěkného počasí poměrně živo. Aby také ne, z vrcholového skaliska se naskýtá výhled na značnou část Hrubého Jeseníku společně s Pradědem. Okolo najdete mnoho skal a balvanů nejrůznějších tvarů. Na vrchol vede chodník výrazným průsekem severovýchodně od Sedlové boudy
 

 Sedlová chata 

Výstup je proto orientačně nenáročný. Směrem na východ se cca 100 metrů od vrcholu nachází skalisko s velkým převisem. Za špatného počasí může sloužit jako dobré útočistě, pokud se chcete na Žárovém vrchu schovat 😉.

K Sedlové boudě vede několik cest. Nejkratší a nejméně náročný je výstup od sedla Kóta po asfaltce z jedné nebo z druhé strany Lyry. Mezi další možnosti patří výstup od kempu Vrbno pod Pradědem – ATC, z Ludvíkova nebo i z Karlovy Studánky (přes Rolandův kámen). Od Sedlové boudy se nabízí výstup na Lyru.

Lyra se nachází 3 kilometry severozápadně od Karlovy Studánky a spadá do podcelku Medvědské hornatiny. Její výška je 1092 metrů nad mořem. Na vrcholové části se  nachází několik skal s výškou i 20 metrů. Lyra je celá zalesněná smrky a jedinými výhledovými místy jsou právě skalní výchozy. Částečně lze zahlédnout Praděd a Petrovy kameny. Lepší výhledy jsou směrem na Žárový vrch (1094 m) severovýchodně. Nabízí pohodu a klid. 

Úplně nejjednodušší cesta k vrcholu vede ze sedla Kóta nacházející se mezi Karlovou Studánkou a Vidlemi. Z tohoto sedla obepínají Lyru z obou stran asfaltové cesty, které se scházejí u hájenky Sedlová bouda. Se sedla tak stačí jít po lesní cestě začínající v místě rozdvojení asfaltových cest. Pokud se jí budete držet, tak vás dovede až na vrchol. Na snímku skály na vrcholu:


Ludvíkov: Skály jsou v Ludvíkově schované v lese sto metrů od silnice, takže si ani neuvědomíš, jak je to rozlehlý skalní komplex. A další téměř stovka různých útvarů, mrazových srubů a věžiček je ukrytá na zalesněných svazích tisícimetrových vrcholů Lyry a Plošiny. Ani k nim nevede oficiálně značená trasa a navíc je velmi nesnadné je v terénu nalézt.

Koho zajímají Ludvíkovské skály, klikněte ZDE.

V Ludvíkovských skalách potkáte takové nadšence lezení, jako je na videu, které jsem vybrala.

  

Ludvíkovské skalní město zdaleka není jen pro aktivní horolezce a výkonné sportovce. Potkáte tu pejskaře, fotografující nadšence, rodiny s dětmi i seniory, kteří se přišli na horolezce a na skály jen tak podívat. Přinese zážitky všem bez ohledu na věk a kondici.

Zdroj: bruntalsky.denik.cz, YouTube, vyraznavylet.cz,

12 komentářů:

  1. Hanko, do krásných míst jsi nás dnes zavedla,opět se potvrdilo, že naše zem je turistů ráj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je to pravda. Jeseníky jsou turisty hodně navštěvované, v zimě nelyžuji, tak nevím. Ale vlastně až na trase si člověk uvědomí, kolik lidí vyráží na pěší túry, i když si myslím, že jich už není tolik jako kdysi. Potkávali jsme hodně starších lidí s trekovými hůlkami. ☺

      Vymazat
  2. Moc ráda jsem se podívala, skvělá inspirace na prodloužený víkend. Jen najít vhodný termín...
    Hani, přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Helenko, jestli jsem někoho inspirovala, možností k ubytování je tam dost, jsou to různé cenové kategorie, tak si vybere každý. Podzim prý v Jeseníkách bývá krásný - prodloužené léto.
      Děkuji a hezkou neděli přeji i vám. ☺

      Vymazat
  3. Hani,nádherné.Nevím,zda jsme tam nezavítali,protože jsme byli ubytováni ve Vrbnu pod Pradědem.Ale na blogu zmínku o Ludvíkově nemám.Dříve jsem ani tolik nefotila.Aby,člověk poznal všechny krásy Jeseníků musel by tam jezdit každý rok,za jednu dovolenou se všechno nestihne.Jsem, ale moc ráda,že jsem je mohla aspoň z části poznat.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, Jituš, že tyto moje články Ti připomněly váš pobyt ve Vrbně. Já jsem přímo ve Vrbně kdysi byla, teď na dovolené jsme Vrbnem několikrát projížděli. Máš pravdu, poznat Jeseníky chce opakované pobyty, my jsme měli pobyt na 7 nocí, ale i tak jsme toho stihli dost. A jak je vidět, fotila jsem a fotila... ☺
      Děkuji a přeji také příjemně prožitou neděli.

      Vymazat
  4. Hani, podzim v Jeseníkách bývá krásný, to mohu potvrdit. Je tam tolik možností na výlety a krásná příroda. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, Ty jsi znalec Jeseníků, to už vím, já mám co dohánět. Za jednu návštěvu tam člověk neobjeví tolik, ale je jasné, že možností výletů je opravdu hodně.
      Děkuji a přeji příjemné pondělí. 😉

      Vymazat
  5. Zajímavý článek a ta příroda je opravdu nádherná, samozřejmě i zámek. Ten se mi také moc líbí. Škoda, že je to od nás tak daleko a tak díky za seznámení s tímto místem. Jinak Ti Hani přeji všechno nejlepší k jmeninám, hlavně hodně zdraví a štěstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, je to tak a to ještě není konec. Brzy budou ještě další články o přírodě a co teprve zámek Velké Losiny, ten je krásný!
      Moc Ti děkuji za přání k svátku, potěšilo mě to. 😉

      Vymazat
  6. Milá Hanko,k Tvému svátku Ti přeji zdraví a pohodu 🍀

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...