Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 19. září 2022

Dovolená v Jeseníkách: Rejvíz – evropská chráněná lokalita i trochu veselí

 

Zajistit si pobyt v Jeseníkách a nenavštívit Rejvíz by byla nejen škoda, ale hrubá chyba. Vždyť je to Národní přírodní rezervace Rejvíz, leží poblíž města Jeseník. Navíc je to rezervace a ne ledajaká. Zahrnuje unikátní a na Moravě i ve Slezsku také největší vrchovištní rašeliniště. Musím zmínit, že tip k návštěvě tohoto místa mi dala moje kadeřnice, která do Jeseníků jezdí se synem na léčebné pobyty.

Zaujal mě citát z kroniky českého rejvízského faráře Jeronýma Pavlíka, který o Rejvízu napsal:

"Kdo jednou na Rejvíz přišel, rád přichází častěji. Kdo přichází často, nejraději by tu zůstal."

https://www.kreativnesladybird.cz/wp-content/uploads/2016/06/rejviz-titul.jpg

https://www.tourismato.cz/foto/turisticke-rozcesti-rejviz-bus-penzion-rejviz-302392.jpg

http://mistaneznama.cz/wp-content/uploads/2019/02/mapa-cr-velke-mechove-jezirko.jpg

http://mistaneznama.cz/wp-content/uploads/2019/02/mapa-rejviz-velke-mechove-jezirko.jpg

 

Praktická zastávka pro pejsky ☺

Rašeliniště zde vzniklo v době, kdy ustupovala doba ledová (asi před 6 až 7 tisíci lety). Kromě rašelinné louky a podmáčené smrčiny se uprostřed rašelinišť rozlévají Velké mechové jezírko, které je přístupné po povalovém chodníku, a nepřístupné Malé mechové jezírko.

Rejvíz je  zastavením mnohých turistů. Pár set metrů odtud začíná smrkový les. Čím hlouběji do něj vcházíme, tím je světlejší, protože štíhlé kmeny smrků postupně střídají borovice blatky a pokroucené kmeny bříz karpatských. Vstupujeme do největšího rašeliniště Moravy, chráněného Ramsarskou úmluvou a zařazeného do nejvyššího stupně státní ochrany. To je Rejvíz, národní přírodní rezervace a evropsky významná lokalita…

V přírodní rezervaci Rejvíz najdete porosty typické pro rašeliniště. Jsou to např. borovice blatka, bříza karpatská, rojovník bahenní (jediné místo na severní Moravě), klikva bahenní, suchopýr pochvatý či borůvka bažinná. Území je také domovem chráněných ptáků (sýce rousného, chřástala polního), obojživelníků a dalších živočichů. 


Část chodníku je nově položena a průběžně se tam pracuje.

 

Je to jako v pralese, vývraty se tam nesklízejí.

 

Na rozcestí si můžete vybrat trasu

K Velkému mechovému jezírku uprostřed Rejvízského rašeliniště vás zavede Naučná stezka Rejvíz - Mechové jezírko se 14 zastaveními. Při vstupu do rezervace se platí vstupné.


Na posledním úseku k jezírku vás čeká "mýtná brána", ale všimla jsem si dvou dvojic, které se, po zjištění, že musí zaplatit vstupné, vrátily zpět 😏. Pokud je to na opravu chodníku, ráda přispěji.

 

Před námi byl poslední cíl, Velké Mechové jezírko.
Už u rozcestníku bylo jasné, že jsme na lesní „magistrále“. "Davy" tam, davy zpět.


 

 Stezka je přístupná od května do října a má 2,5 km.

Na snímek bez lidí si  musíte pěkně počkat, hlavně v sezóně. Zde končí naučná stezka a na dvou odpočívadlech se můžete kochat pohledem na jezírko, které jen tak někde neuvidíte. 👍


Během cesty po povalovém chodníku potkáváme řadu turistů nejen z Čech, ale podle řeči i z Polska, občas zaslechnete slovenštinu. Líbí se mi, že většina lidí pozdraví a třeba na chodníku dají i přednost. Chodník je úzký, odhadem tak 1m, vyhnout se lidem, kteří vedou kolo, je někdy poněkud problém. Cesta není náročná, potkáváte lidi všech věkových kategorií, protože cesta má minimální převýšení.

Velké mechové jezírko se nachází v  rašeliništi na horním toku Vrchovištního potoka v Národní přírodní rezervaci Rejvíz. Leží v nadmořské výšce 769 metrů a má při délce šedesát osm a půl metu a šířce čtyřicet jedna metrů má rozlohu má rozlohu 1692 m². Jezírko dosahuje hloubky 2,95 metrů a mocnost rašeliny v jezírku je 3,3 m. Velké mechové jezírko patří mezi nejnavštěvovanější místa Jeseníků.

https://g.denik.cz/50/bd/rejviz-slezsko-morava-vylety-12_denik-galerie-800@2x.jpg

Tak na oběd se už těšíme a vrátíme se stejnou cestou k hlavní silnici. Tu lemuje alej lip, jasanů a javorů, ale díky stáří a častým vichrům je místy docela prořídlá. Po pravé straně stojí kostel Jména Panny Marie z roku 1808, který byl opraven. 

https://www.i60.cz/images/5.7.2016-Rejviz-a-Kazatelny-131.JPG

Rejvíz - historické fotky, kostel 

Historické foto 

Nachází se v něm oltář z dílny regionálního sochaře Bernarda Kutzera z Horního Údolí. Za kostelem uprostřed luk je  hřbitůvek s velmi starými, ale také novými náhrobky. Vedle stojící fara, poskytla prostor pro Muzeum Tkalcovna, kde si kromě kolovrátku a tkalcovských stavů s příslušenstvím můžete prohlédnout i předměty denní potřeby dřívějších generací a podívat se, jak se s nimi pracovalo a zacházelo. Tato expozice je dílem Klubu přátel Zlatých Hor, jehož členové jsou také průvodci.

https://foto.turistika.cz/foto/31471/109009/lrg_imgp0963.jpg

foto: Tkalcovna muzeum

Po obou stranách lemují silnici nejen staré zdobené roubenky, ale i ty nové, které tu v posledních letech rostou jako houby po dešti. Stálých obyvatel tu moc nebydlí, většinou jde o rekreační chalupy a chaty.

Blížíme se k penzionu Rejvíz (dříve Noskova chata), kde dnes budeme obědvat. Je známý "světničkou" s historickými vyřezávanými židlemi, na jejichž opěradlech jsou zvěčnění dřívější štamgasti. Můžete si je prohlédnout skrz prosklené dveře. V restauraci najdete podobně vyřezávané židle, na jejichž opěradlech se nechávají zvěčnit současní návštěvníci tohoto místa. Tam téměř každý fotí.

 

Jsou to opravdu veselé židle. Tady se smějete, i když nechcete.

 

Návštěva restaurace je proto každopádně jedinečným zážitkem.

 

Řada těchto vyřezávaných židlí byla, jak se dočtete, začátkem 50. let minulého století, kdy se chata stala rekreačním střediskem Ministerstva vnitra, zničena nebo ztracena. Teprve od roku 1962, kdy se budova dostala pod správu tehdejšího odborového hnutí, začal o tyto památečné exponáty pečovat vedoucí chaty V. Fábera.

Jakmile se rozhodnete, koho chcete mít za zády a usadíte se, můžete potěšit své chuťové pohárky výběrem dobrého jídla. My jsme se tentokrát rozhodli pro kynuté borůvkové knedlíky a byly výborné. Doma sladké obědy nedělám. Samozřejmě byla i polévka. Když donesli obrovský talíř, byla jsem si jistá, že tohle nikdy nemohu sníst. Ale byla to taková dobrota, že po jídle byl talíř dokonale vymetený. Bylo to tím, že jsme byli na čerstvém vzduchu. Být doma, v klidu trávím.

https://www.ok-tourism.cz/data/images/fotografie/dc/penzion-rejviz.jpg 

A třeba někdy zde?

Návštěva Rejvízu je skvělá volba, snad to fotografie dokumentují. Trasa není příliš náročná, ujdou ji i méně zdatní chodci. Odměnou může být pohled nejen na Mechové jezírko, ale třeba i samotná procházka lesem a pobyt na čerstvém vzduchu.  
Zdroj:Mapy.cz, denik.cz, internet

12 komentářů:

  1. Hani,na tvůj blog se už dostanu v pohodě,ale zase se nedostanu na jiné blogy a bohužel od rána ani k sobě.Hrozně to tady zlobí.Ale za tento příspěvek ti moc děkuji.Rejvíz je nádherné místo a Mechové jezírko kouzelné.My tam byli v říjnu před šesti lety a byli jsme tam téměř sami.Na počasí jsme měli štěstí,bylo krásně.V té hospodě jsme si dali také oběd.Bohužel ty židle s vyřezávanými hlavy se mi nedařilo dobře vyfotit.Měla jsem je všechny rozmazané.Na Švýcárně jsme také byli,ale jindy.Úplně jsem se tam vrátili se vzpomínkami.
    Měj se moc hezky a velké díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, s těmi blogy je to nepříjemné, ale věřím, že to časem pomine. Samotné je mi nepříjemné, že se blog "dlouho" otvírá, ale co nadělám. Kdo chce, ten si počká.
      Je fajn, že jste Rejvíz navštívili a pokud tam nebylo moc lidí, ještě lépe. Jsem ráda, že jsem Ti tímto článkem vrátila vzpomínky - jistě příjemné. ☺
      Moc děkuji, jsem ráda, že se Ti příspěvek líbí a posílám pozdrav.

      Vymazat
  2. Hani to je krásný kus přírody, tam by se mi moc líbilo. Příští rok, když budeme zdraví a budeme na to mít, tak bychom se do Jeseníků také chtěli podívat. děkuji za úžasný tip na výlety. Uvidíme, zda nám to vyjde. Přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, stále věřím, že příští rok to nebude tak zlé a někam si budeme/budete moci vyjet. Jeseníky jsou krásné, jen to počasí je tam nevyzpytatelné. Jsem ráda, jestli jsem Ti dala některé tipy na výlety, to ještě není konec. Když je auto, dá se toho i za týden hodně stihnout. ☺
      Děkuji a krásné dny přeji i Tobě.

      Vymazat
  3. Na Rejvízu jsem strávila s manželem týden dovolené přímo v penzionu. Odtamtud se dají podnikat, kromě jezírka, další pěkné výlety. Průvodcem nám tam byl jeden starousedlík, původem Řek ( těch je v tomto kraji hodně ). V Jeseníkách je krásně, pokud neprší, tam nám tenkrát propršely celé dva dny, nedalo se vůbec nikam, ale to prý je na Rejvízu běžné. Jak vidno, dovolenou jste si užili. Díky za pěkný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jistě to jsou pěkné a nezapomenutelné vzpomínky. Pokud jste byli v tomto penzionu, jistě to tam bylo výborné. My jsme byli v horském hotelu v Malé Morávce a odtud jsme podnikali hodně výletů. Máš pravdu, Řeků je v oblasti opravdu hodně, nejvíc asi v Krnově a okolí, mají tam dokonce památník. To počasi je v Jeseníkách to nejhorší, často tam prší a i když je ráno slunečno, pláštěnka musí v batohu být. Několikrát za den se počasí změní. My jsme si dovolenou opravdu užili a bylo to velmi pestré.
      Děkuji za vzpomínku a přeji příjemné dny. ☺

      Vymazat
  4. Kde jsou ty doby,kdy jsme několikrát navštívil Rejvíz,šlapali z Červenohorského sedla na Švýcarnu. Dovolené v Sobotíně a Velkých Losinách, zkrátka a dobře Jeseníky máme prošlapane. Hani,děkuji za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, hlavně, že jste ty vyjmenované lokality navštívili v době, kdy jste mohli podnikat túry. To stále tvrdím, člověk by měl cestovat a být aktivní v době, kdy může. Do Sobotína se hodně jezdilo ze šachty, dnes je to v soukromých rukou. Seriál ještě pokračuje , moc děkuji. ☺

      Vymazat
  5. Je to opravdu moc krásná procházka i v pláštěnkách a za nevlídného deštivého počasí. Snad příště bude svítit sluníčko....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, máš pravdu, v Jeseníkách musí člověk počítat se změnami počasí a i když prší, nejde prožít dovolenou na hotelu. Přeji vám, až tam zase pojedete, aby bylo slunečno a to je hned celý den lepší. ☺

      Vymazat
  6. Ahoj Hani, Rejvíz mám moc ráda, byla jsem tam několikrát. U Mechového jezírka jsem byla vždycky bez lidí, vypravila jsem se tam pokaždé brzy ráno. Výlet tam taky zakončuju v restauraci penzionu. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, nedivím se, že při opakovaných pobytech jsi tam byla několikrát. Jen brzy ráno by to pro mne nebylo, vždy chodíme na snídani do hotelu, na místě pak jsme nejdříve po 9. hodině. To se pak akorát vrátíš do restaurace na oběd ☺. Snad se tam ještě dostanu.
      Děkuji a také měj příjemný konec léta. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...