Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 16. listopadu 2022

Panda červená v ZOO Ostrava

 

Ostravská ZOO je svou rozlohou druhou největší ZOO u nás. Byla založena před 71 lety. Ve Velkém ostravském lese je dost prostoru, takže tu máme i Botanický park.

Panda červená má svůj výběh na začátku prohlídkového okruhu. Tento chlupáč je dost oblíbený, trochu připomíná plyšáka. Můžeme ho pozorovat z chodníku, ale také z výše položeného altánu. Tato panda je o něco větší než kočka domácí. Má rudo-hnědou srst a dlouhý ocas, který ji pomáhá udržovat rovnováhu na stromech. Mezi samcem a samicí není téměř žádný rozdíl, mláďata se podobají dospělým jedincům. Ve volné přírodě se panda červená průměrně dožívá 8–10 let.

V ostravské ZOO se dočkali už několika mláďat, ale i tato zvířata mají určitou "životnost". Někdy se nedaří a byla doba, kdy najednou byl výběh prázdný, to když uhynula samička ve 14 letech. Proto se vedou plemenné knihy a zoologické zahrady spolupracují.  Ačkoliv pak získaná samice ostravské pandy mláďata porodila, nebyla je vždy schopna odchovat. 

Pandy v přírodě nevytvářejí stálé páry, jsou to samotáři, ale úmyslně se setkávají v době rozmnožování mezi lednem a začátkem března. Vyhledávají se podle pachu a pískavých zvuků. Samice dokáže odložit porod mláďat do vhodné situace až o týden, možná i více (odložená nidace). Po 114 až 145 dnech březosti se samici rodí v hnízdě v dutině stromu 1 - 2 mláďata, výjimečně až 4. Ta váží při narození asi 100 g a dva týdny jsou úplně holá, slepá a bezmocná, oči se jim otevírají po 18 dnech. Samice obvykle staví více hnízd, která udržuje, a mláďata mezi nimi často přenáší. Mláďata sají mléko až 14krát za den a první týden s nimi tráví matka 60–90 % času. Později se vydává častěji mimo hnízdo a vrací se mláďata čistit a krmit. Jejich srst je zpočátku šedo-hnědá, později získává barvu dospělých jedinců. Po 6–7 týdnech se mláďata vydávají na první průzkumy okolí, pohlavně dospívají ve věku 18 měsíců. Pro jejich pomalý vývoj se o ně matka stará až rok. Úmrtnost mláďat v přírodě je vysoká, dosahuje až 80 %.

V ZOO je samozřejmě život pand trochu jiný a také se ne vždy v odchovu mláďat daří. Mládě na snímku se narodilo v roce 2017 a vše vypadalo nadějně. Byl to pandí "kluk", narodil se v červnu a podle veterináře byl v pořádku. Začátkem října začalo mládě aktivněji prozkoumávat výběh a návštěvníci je mohli pozorovat i při komentovaném krmení.

 

Matka se o mládě vzorně starala, bohužel po pěti měsících se projevila vada ledvin a v listopadu náhle uhynulo. Příčinou byla genetická vada. Ukázalo se, že malý panďák měl špatně vyvinuté ledviny.

U šelem je běžné, že první vrhy samice nezvládnou odchovat, ale postupným učením získávají cenné mateřské zkušenosti a dovednosti. To je v souladu s životním cyklem mnohých druhů savců, kteří se svým rodičovským povinnostem učí.

Poprvé v historii se v Zoo Ostrava narodila dvojčata pandy červené (na snímku). Přestože přišla mláďata na svět už koncem června 2021, až začátkem října začínala opouštět porodní boudu a byla k vidění ve výběhu. Mláďatům i ve volné přírodě trvá zhruba tři měsíce, než opustí bezpečí rodné dutiny.  Pro matku (*2018) dvojčat to byl druhý porod. Otcem mláďat je 12letý samec, který v Ostravě pobývá od roku 2010. Zoo Ostrava chová pandy od roku 2007. 

Dvojčata byly samičky, ale z důvodu nebezpečí množení mezi příbuznými nemohly ve výběhu zůstat. Po osmi měsících tyto samičky šly do světa na jaře letošního roku. V rámci výměny zvířat mezi zoologickými zahradami nový domov našly v holandské Rotterdam Zoo.

Panda červená (Ailurus fulgens) je podle novějších studií jediným žijícím druhem z čeledi pandovití (Ailuridae), zatímco černobílá panda velká (Ailuropoda melanoleuca) je ve skutečnosti specializovaným druhem medvěda z čeledi medvědovití (Ursidae). Panda červená je tajemná a plachá noční šelma. Obývá lesy s bambusovým podrostem v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně. I když jde o šelmu, v jejím jídelníčku převažuje rostlinná potrava – hlavně bambusové listy a výhonky. Kromě toho se živí i různými plody, příp. vejci ptáků a drobnými živočichy. Počet pand červených se odhaduje maximálně na 10 000 jedinců.

Situace těchto asijských šelem není v jejich domovině nijak příznivá a početnost volně žijící populace stále klesá, může se chov v zoologických zahradách stát v budoucnu poslední možností, jak tento druh zachovat pro příští generace.

"Naším snem a cílem je, aby se jednou v budoucnu mláďata, která se u nás narodí, mohla být vypouštěna zpátky do Himalájí." ZOO Ostrava

Při naší návštěvě ZOO jsem pandy nafotila: 



Do roku 2015 byla panda červená vedena v Červeném seznamu ohrožených druhů v kategorii „zranitelný“. Po přehodnocení stavu ve volné přírodě ale výsledky výzkumu ukázaly, že se situace výrazně zhoršila. Panda červená tak byla přeřazena do kategorie „ohrožený“.

Pandy mají i "kamarádku" - kočičku, která tam u výběhu pand pobývala a vzájemně na sebe koukali.
Kdo by chtěl zabavit menší děti a vyrobit s nimi origami - pandu červenou z papíru, na videu je pomalý návod. Zdroj: denik.cz/regiony, idnes, Wikipedie, YouTube, supercoloring.com
 

  Lavička u pand.
Jako bonus omalovánky pandy červené k vytištění:







14 komentářů:

  1. Hanko, jsou opravdu jako plyšáci. Dětem se takový mazel určitě líbí 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako plyšáci, ale prý jsou samotáři a někdy působí dojmem, že by se nejraději schovaly. Jsou to ale jedny z nejmileji působících zvířátek v ZOO. ☺

      Vymazat
  2. Hani, pandy červené jsou opravdu nádherné. Syn ji minulý týden také, ale nafotil v ZOO Plzeň. Děkuji za hezkou podívanou. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, tyto pandy se asi v našich ZOO chovají, ale k těm známým černobílým medvědům panda mají daleko. Je fajn, že i syn chodí fotit do ZOO.
      Děkuji a také se mějte co nejlépe. 😉

      Vymazat
  3. Ta je nádherná,musí mít na dotek úžasný kožíšek.Aspoň si myslím.
    Omalovánek jsem se natiskla pro vnoučata..škoda,že už je to dávno.Hned bych jim pandy vytiskla.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, panda je opravdu nádherná a každý si ji rád vyfotí. Omalovánky se tam i prodávají, dokonce tam ve stáncích koupíš i některé hračky-plyšáky, dost velké, jsou to zvířata z naší ZOO - např. plameňák, tygr, oslík atd., také trička s obrázky zvířat.
      Děkuji a přeji příjemné listopadové dny. ☺

      Vymazat
  4. Hani, panda je krásný plyšáček huňatý. Děkuju za milý článek a pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, Leni, že Tvým vnučkám by se taková panda hodně líbila. Děkuji za pochvalu a měj se moc hezky.😉

      Vymazat
  5. Jsou kouzelné! A ta barva...
    Hani, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pandy jsou fakt kouzelné, přitom s odchovem je dost starostí, odchovat mládě je kumšt a štěstí.
      Děkuji a přeji příjemný večer. ☺

      Vymazat
  6. Pandy jsme v Ostravě nezahlédli, možná byli někde zalezlé. Máme je moc rádi. Chudinka malé pandě. no život není jednoduchý ani v ZOO:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že někdy jsou pandy zalezlé v té boudě. Jsou hned na začátku okruhu, kousek dolů pod plameňáky. Odchov pand není snadný, když i v přírodě prý umírá až 80% mláďat! Pak není divu, že jich celkově ubývá a zoologické zahrady je někdy vypouštějí do jejich domoviny. Brzy ale v dalším článku uvidíme, že i tam číhají nástrahy.
      Měj se pěkně.

      Vymazat
  7. Hanko, pandy červené jsme viděli, ale v ZOO v Ústí nad Labem, ale je to už několik let, kdo ví, zda je tam ještě chovají?Já jsem letos jednu koupila vnučce, ve Vídni, ano, správně tušíš, byla jen plyšová.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, vnučka měla z této pandy - dárku radost ☺. Pravděpodobně by se takové plyšové zvířátko dalo koupit i v ZOO v Ostravě. Viděla jsem v jejich obchodě dost - plameňáky, tygry, lvy, opice ... Mají i stánek v dolní části ZOO, ale na podzim byl zavřený. Prodávají různá trička a plno upomínkových předmětů. Musím říci, že ZOO navštěvuji pravidelně, ale v jiných městech většinou zvítězí muzeum apod.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kaštan - síla přírody i léčivé využití květů

  Kaštan zná každý už od dětství. Správně je to jírovec maďal. Po celém světě existuje asi 15 druhů této dřeviny. Doba květu závisí jednak n...