Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 15. listopadu 2022

Stánky na svatomartinských hodech v Ostravě


V pátek 11. listopadu se v Ostravě konaly tradiční svatomartinské hody. O příjezdu sv. Martina jsem psala ZDE, ale tématicky jsem to rozdělila. Dnes se podíváme na stánky, které na Masarykově náměstí zůstanou připravené už na adventní trhy. Záměrem pořadatelů byl pokus o náhled do starých časů, jak na některých fotkách bude patrné, někteří stánkaři měli středověký oděv, jiní připomínali stará řemesla. Pro menší děti byl k dispozici starý kolotoč a doplnit bych měla, že vstup byl na akci zdarma.





U stánku s mladým vínem byl zájem lidí po celou dobu, víno rozlévali do vinných skleniček a mnozí si odnášeli celou láhev. Bylo hezké pozorovat, jak lidé procházejí náměstí se skleničkou v ruce. Mně se hodně líbily tyto kovové růžičky, ale já už hodně zvažuju, jestli si něco donesu do bytu.




Tady byl stánek U slečny Kláry, která tam nabízela spoustu náušniček, náramků a broží. 
 



Ve vedlejším stánku paní prodávala mimo jiné plátěné tašky s motivem zvěře, jako na snímku s pávem, jelenem, sovou atd.

Tento prodejce a možná i výrobce byl na svatomartinské slavnosti výborně připraven. Nabízel široký sortiment výrobků ze dřeva, hezky opracované a vysoustružené předměty - do kuchyně, ale měl i malé jednoduché betlémy a plno hraček pro děti. Je otázkou, jestli dnešní děti láká hraní s těmito hračkami. 





Tady u stánku jsem si dala ten svařák a byl výborný v tom listopadovém povětří... Ozval se i žaludek a vybrat se dalo, jenže jezte porci svatomartinské husy, zelí a knedlík na plastovém tácku, sedíte v přikrčené poloze, venku to rychle chladne a půl náměstí vám kouká "do talíře", ani pořádný příbor k tomu není, takže jak to ukrojit? Zvítězilo rozhodnutí jít tam, kde to už známe. Přímo pod muzeem je tato restaurace, kde jsme se v klidu najedli.

Perlička na závěr: Po obědě sedím u stolu a natahuju krk směrem ke skleněnému předělu s "obrázkem", čehož si všimla servírka a hned se přišla zeptat: "Je všechno v pořádku?"

"Ano, já si jen prohlížím váš znak Ostravy." 

"Kde?"

Ukazuji tím směrem: "Ten kůň a květ to je znak Ostravy."

S udiveným pohledem: "Neee, fakt jooo??"

Nějak si neumím představit, že bych tam pracovala (a jistě tam není 14 dní), od svého pultu denně koukala na "koňa" a myslela si, že je to ozdoba podniku. A on to je městský znak. 😄

znak: V modrém štítě na zeleném trávníku stříbrný kůň v poskoku se zlatým sedlem a červenou pokrývkou, provázený vlevo nahoře zlatou růží se zelenými kališními lístky a červeným semeníkem. 

Pokračování

18 komentářů:

  1. Hanko, samá dobrůtka, kam oko pohlédne. Sice nezdravá, ale o to víc lákavá. Husu bych oželela, ale ostatní dobroty mne lákají. Jenom tak zabnout, mňam 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ono to tak bývá, že na podobných akcích jsou spíše nezdravé "dobrůtky", stánek zdravé výživy by tady asi moc tržby nezaznamenal. Většina lidí si odnese spíše to jelítko či jitrnici. 😀 My jsme tam strávili podstatnou část dne, takže se tam najíst bylo nutností. Čekali jsme na příjezd Martina na bílém koni.

      Vymazat
  2. Krásné trhy u vás máte, mě také zaujaly ty kovové růže, nádhera ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, Eliss, že celkově to bylo moc dobře připraveno a tím i pěkné. Další den v sobotu byla podobná akce v lázeňských Klimkovicích, ale tam je to pro nás přece jen z ruky. Kromě kovových růží měl pěkné výrobky i pan-stolař, měl spoustu hezky vyrobených věcí do kuchyně i pro děti, ale jak jsem napsala, já už nic domů nechci. Ten jeho stánek se mi víc líbil, než keramika. ☺

      Vymazat
  3. Takové trhy mě baví.Máte se,že se u vás konají.U nás jsou jednou v roce staročeské.Myslím,že bývají v červnu.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, když tady nemáme moc přírodních atrakcí, musejí tu být aspoň trhy a slavnosti tohoto druhu 😀. Při jednom na náměstí přivezli hodně stánků, teď jsem napočítala asi 10, které nebyly obsazené, ale ony jsou připraveny už na adventní trhy.
      Děkuji a také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  4. Milujem takúto atmosféru! Tiež už nekúpim takmer nič, lebo to nemám kde dávať, ale všetko si dobre poobzerať, tak to je moje. Ale husí jatýrka, tak to áno, pochutila by som si.
    Pááá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Danka, že se Ti to líbí a ta atmosféra tam opravdu byla. Lidé většinou koupí to vínko nebo něco k snědku, navíc kolem je několik restaurací (je to náměstí), ale jak jsem viděla, byl zájem o ty keramické hrnky na polévku nebo o věci do kuchyně u "stolaře".
      Husí jatýrka si někteří kupovali, oni měli ke stánku i posezení se stolíkem, my jsme si koupili bramborové placky a já svařák.
      Děkuji a zdravím na Oravu. 😀

      Vymazat
  5. Hani, nasát atmosféru,to je ono a vám se to podařilo a to je dobře. Mám stále pocit, že se ve mě na dost dlouhý čas cosi zastavilo. Na každý pád jsem se ráda prošla a možná, kdoví i tak trochu dostala nakopnutí do sfér příjemných.👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, opravdu jsme udělali dobře, že jsme tam šli. Byli jsme tam od 11 hodin, kdy to začínalo a stánky už byly v provozu, tak jsem dost nafotila ještě předtím, než se to zalidnilo. Nechci fotit lidi.
      Možná teď nemáš nějaké aktivní období, nebo se necítíš zdravotně, ale je dobré nějak rozehnat chmury a nakopnout se, jak píšeš. Moc Ti to přeji a věřím, že se brzy dáš "do kupy", jak se u nás "praví". 😀

      Vymazat
  6. Opravdu důstojné slavení se vším všudy.
    Hani, děkuji za reportáž a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, oslavy sv. Martina tu byly opakovaně, dá se říct, je je to už tradice na náměstí. Ještě ukážu něco z programu, který se také snažil tu atmosféru navodit. Brzy udělám k tomu článek.
      Děkuji a přeji příjemnou středu. ☺

      Vymazat
  7. Měli jste moc pěkné trhy. U nás na sv. Martina nic takového nebylo. Jsme malé město a těch akcí zase tolik není. U nás budou příští týden trhy adventní s rozsvícením vánočního stromu. Ale letos mě to nějak neláká. Davy lidí a ten rachot, to zrovna nemusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, věřím, že v malém městě se tohle nekoná. Ještě představím program, to by asi malé město z rozpočtu nedalo. Vánoční strom tady na náměstí bude také, ale četla jsem, že letos rozsvícených stromů ubude, dosud míval každý městský obvod svůj strom a tady na náměstí byl ten hlavní. Ale na rozsvícení stromu tam nepůjdeme, jestli bude nějaký program, tak to spíš.
      Přeji pěkný volný den. ☺

      Vymazat
  8. Hani, já mám takové akce moc ráda, takže by se mi u vás líbilo. Můj nejmladší syn je Martin a tak jsme měli taky malou oslavu doma. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, opravdu to byla podařená akce a kdo to zorganizoval, zaslouží pochvalu. Martin je jeden z nejznámějších "svatých", tak i ten příjezd na běloušovi lidi přilákal. Doma oslavujte a mějte se všichni fanfárově. Také zdravím. ☺

      Vymazat
  9. Moc pěkné. V čtvrtek jedeme se synem do Olomouce, prý už tam trhy jsou a i když jedeme na první návštěvu revmatologie, snad nám čas vybyde i na tuto předvánoční náladu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně přeji, aby synova návštěva na revmatologii dobře dopadla. Ale jak už budete v Olomouci, jistě najdeš něco zajímavého, co se tam dá navštívit nebo i pro zlepšení nálady bude vhodné. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 173. schůzka: Viklef, Viklef, nejednomu ty hlavu zvikleš...

Asi tak čtyřicet let předtím, než přišel na svět v Husinci synek Jan, narodil se poblíž anglického Richmondu v hrabství Yorkskire jeho jme...