Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 28. listopadu 2022

Staré kočárky a v nich plno panenek

 

V našem kraji jsou vesnice, kde je na každém kroku vidět vztah jejich obyvatel k obci, chtějí to tam mít hezké a nepotřebují mega akce. Tím lidé dávají najevo, aniž si to uvědomují, že se jim tam žije dobře. Taková je i Stará Ves nad Ondřejnicí v našem kraji (obec ležící v okrese Ostrava-město podél říčky Ondřejnice, nedaleko jejího ústí do Odry). 

Stará Ves n. O. leží severozápadně od F-M, ale patří do okresu Ostrava-město

Kdo nevěří, ať tam běží a uvidí mnohé, např. výstavu panenek a hraček na místním zámku, kterou jsem nafotila. K tomu i pár dobových kabelek a připomenutí starých ručních prací. Byla to návštěva milá, příjemná a snad budete souhlasit, že i velmi podařená. Určitě se do Staré Vsi spolu ještě podíváme.
















 
V posledních letech staré hračky prostě letí! 👍


14 komentářů:

  1. Moc hezká výstava- Ve Šluknovském zámku jsme před lety také navštívili pobodnou výstavu. některé vystavené věci byly opravdu úžasně zachovalé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podobných výstav je docela hodně, hračky prostě letí, ty moje/naše skončily v muzeu a jsem přesvědčená, že tam je jim nejlépe. Já tak podívat, vyfotit, ale oprašovat to apod. to už ne. ☺

      Vymazat
  2. Hanko, to je nádherná výstava, ta by se mi moc líbila. Krásné kočárky, panenky, ruční práce a navrch medvědi, úžasné fotky, díky 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ale tak působí i Stará Ves a její zámek. Já tedy nějak vesnický typ už nejsem, jsem ryze městský člověk, ale v této obci hlavně ty vztahy mezi starousedlíky vypadají fajn. Děkuji za pochvalu, já jsem té paní průvodkyni také pěla ódy. 😉

      Vymazat
  3. Takový výstava vy se mně líbila,ale máme snad i v Turnově a další nedaleko.Často jsme tam byli s vnučkama.Panenky jsem měla v dětství ráda,hrála jsem si s něma snad do deváté třídy.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, každé regionální muzeum mívá už zařazeny i hračky, protože ty zaujmou snad všechny, i ty, kteří by do muzea "nepáchli" 😉. Já jsem, po vzoru maminky, dlouho opečovávala svoje hračky, samozřejmě i její a nakonec jsem našla způsob, že jsem to nabídla muzeu. Bylo to moje rozumné rozhodnutí a rozhodně nelituji.
      Děkuji a také měj pěkné adventní dny. ☺

      Vymazat
  4. Hani, to je nádhera! Vše, co mám ráda... Tam by se mě líbilo, hned bych si pohrála. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, možná nebudeš věřit, ale jak jsem tehdy procházela touto panenkovskou výstavou, myslela jsem na Tebe 😉. Tam to bylo naaranžováno ve stylu "á la Lenka" ☺.
      Děkuji a zase někdy dám pokračování, nafotila jsem tam toho spoustu.

      Vymazat
  5. Kouzelné místo, Haničko!
    Děkuji za reportáž, ráda jsem si podívala.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mě samotná Stará Ves přitahuje, ještě se tam určitě vydáme a více to představím. Fotek je dostatek.
      Děkuji za zájem a také přeji příjemný večer. ☺

      Vymazat
  6. Pěkná výstava. Podobnou jsem viděla v Dačicích. A v Holešově jsem viděla výstavu dětských kočárků a vozítek a našla jsem tam kočárek, ve kterém jsem podle fotek jezdila jako dítko já i kočárek, ve kterém jsem vozila své děti. Ale nejvíc se mi líbily kočárky mnohem starší, které si mohly dovolit jen bohaté měšťanky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podobných výstav je možno vidět po celé republice, já si vzpomínám na Blatnou, kde to měli na zámku. Hračky prostě letí a možná tam někteří, hlavně ženy, jdou kvůli tomu.
      Zase brzy představím pokračování. 😉

      Vymazat
  7. Takovouto výstavu bych si nechala líbit 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, vůbec se nedivím. Na tom zámku se líbilo i příteli a místní průvodkyně o tom hezky povídala. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Nenáročná mahónie na okrasu má i léčebné účinky

Mahon jsme kdysi kupovali do vazeb na Dušičky nebo na Vánoce. Neinformovaný člověk vůbec netuší, jak je to jednoduché pěstování. Pak jsem na...