Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 20. března 2023

Jaro je tady: Rovnodennost i Světový den vrabců

 

Jarní rovnodennost připadá zrovna na dnešní den. Podle definice je to okamžik, kdy střed slunečního kotouče prochází jedním ze dvou průsečíků nebeského rovníku a ekliptiky, čili zdánlivé dráhy Slunce po obloze.

V období jarní rovnodennosti slunce vychází přesně na východě a zapadá přesně na západě. Den trvá přibližně dvanáct hodin a noc také přibližně dvanáct hodin.

Rovnodennost byla významným bodem roku už ve starých civilizacích, zřejmě i pravěkých. Jarní rovnodennost bývala také počátkem prvních slunečních kalendářů. Státem, kde dosud občanský kalendář začíná 21. březnem, je Írán.

Rovnodennost ale nemusí nastat právě 21. března, za posledních několik desítek let daleko častěji připadá na 20. březen. Tak tomu je i letos. Jarní rovnodennost roku 2023 nastane 20. března v 22.24 hodin.

Jarní rovnodennost je okamžik, kdy Slunce vstupuje do znamení Berana. Slunce v tomto čase protne na své zdánlivé dráze po obloze (a ekliptice) nebeský rovník (jarní bod) ve směru z jižní polokoule na polokouli severní.

 Jak se určuje jarní rovnodennost?

Většinou se ve škole učíme, že dnem jarní rovnodennosti je 21. březen. To není zcela přesné. Rovnodennost může připadnout na kterýkoliv den mezi 19. a 21. březnem. Přesným časem rovnodennosti je chvíle, kdy se Slunce na rovníku dostane přesně do nadhlavníku (úhel Slunce nad obzorem je 90°).

Důvodem, proč jarní rovnodennost nepřipadne každý rok přesně na stejný den, je rozdíl mezi astronomickým a kalendářním rokem. Ten astronomický je o necelých šest hodin delší. Každý rok tak jarní rovnodennost nastane o šest hodin později. Výjimku tvoří přestupné roky, kdy naopak jarní rovnodennost nastává přibližně o osmnáct hodin dříve.

20. březen je Světovým dnem vrabců

Vrabec domácí, jehož populace v mnoha zemích Evropy klesá, se stává vzácným. A právě kvůli početnímu úbytku vrabců je od roku 2010 vyhlášen 20. březen jako Světový den vrabců.

 
Obrázky rozklikněte

V České republice žijí dva druhy vrabců - vrabec domácí a vrabec polní. Podle ornitologů se jejich počet v posledních desetiletích snížil o miliony jedinců. Dramatické snižování vrabčí populace je problémem ve všech částech světa.
Je to ptáček odolný, který uvykl lidskému světu. Dokonce to má i v názvu - vrabec domácí. Ovšem poslední dobou se hovoří o jeho dramatickém úbytku.

Početnost vrabců domácích může ovlivňovat nedostatek potravy v souvislosti se změnou osevních postupů a snižováním živočišné výroby. Významná může být i ztráta hnízdních možností v důsledku používání nových metod zateplování obytných staveb ve městech i na venkově a též změna složení a údržby městské zeleně. Vrabci hnízdí v různých skulinách a puklinách domů. Čím tedy opravenější nebo nově postavené stavení, tím mají méně nabídek pro hnízdění. Vrabec si původně stavěl hnízda v křovinách, ale i tyto zdroje mizí, tak zase na to reaguje po svém.

U vrabců polních jejich populaci může ovlivňovat především intenzifikace zemědělství, která je připravuje o potravu (hmyz) a úbytek rostlin, jejichž semena jim slouží za potravu.

Vrabec domácí má v lidské kultuře i povědomí zcela zvláštní místo. Je ztělesněním úplně obyčejného stvoření zanedbatelné hodnoty a rozhodně neatraktivního vzhledu - "vrabčí hnízdo". Dříve byl považován za tvora vyloženě škodlivého a byl huben, nyní je všeobecné mínění o tomto ptačím druhu spíše přátelské. 

Říká se „jí jako vrabec" nebo „do vrabců jako když střelí". Z Matoušova evangelia se cituje „pět vrabečků za jeden penízek" - a přitom i tento obyčejný ptáček má právě dnes svůj světový den.

Zdroj:budejovice.rozhlas.cz, blesk.cz, hradecky.denik.cz

8 komentářů:

  1. To jsem si pěkně početla. Takže rovnodennost už 20.3. Vrabečků je mi líto, když tak čtu, jak jim moderní svět háže "klacky pod nohy". A mně se náhodou jeho vzhled líbí. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že se Ti to líbí. V této chvíli už tady jaro je, včera bylo slunečno a dnes je po dešti. S vrabci to moc dobré není, celkově jich ubývá, doufám, že u vás je jich víc. 👍

      Vymazat
  2. Hani, hezky napsané. Jarní rovnodennost dnes nastane přesně ve 22: 26 hod a také je to Mezinárodní den ŠTĚSTÍ. Jinak vrabce tu máme a oba druhy. Ti polní jsou výrazněji vybarvení hlavně v zimě, ale i vrabci domácí jsou krásní a většinou okupují živé ploty a jsou viděni více ve městech. Měj se Hani moc hezky a užívej si krásný vstup do jarních dní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu, Jaruš. Jen kosmetická oprava pro přesnost: Jarní rovnodennost roku 2023 nastane 20. března v 22.24 hodin. Používám údaj od jihočeské astronomky Jany Tiché, která je ředitelkou hvězdárny na Kleti. Dvě minuty jsou maličkost, ale ověřila jsem si to i na jiných stránkách.
      My tady vrabce nemáme, kdysi hejna, dnes vrabce stěží uvidíš. Takže jak píšeš, že jsou více ve městech, asi u vás ano, tady je vůbec ptáků málo. Teď něco na odlehčení a zasmání: Naposledy jsem vrabce (slovy jednoho) viděla při návštěvě naší ZOO, byl na cestičce a já jsem si ho vyfotila. Ale pokud jinde jsou, jsem jen ráda, protože vrabec do naší přírody patří.
      Děkuji za hezké přání a Tobě také přeji úspěšný a krásný vstup do jara, které oficiálně za pár hodin začne. Hlavně přeji zdraví.

      Vymazat
  3. Hani, moc hezký článek. 👍👍 Rovnodennost, vrabci a jako bonus Mezinárodní den štěstí. To jsem dnes měla, byla jsem v Motole na endoskopii a panu asistentovi se to líbilo. Ač jsem od čtyř vzhůru, štěstí se v podobě dobrého výsledku vyšetření dostavilo. Kámen mi spadl ze srdce.
    Měj hezké a pohodové jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu článku, Ali. Včera toho bylo opravdu dost a Ty jsi navíc měla endoskopii, tak se ani nedivím, že jsi nemohla spát. Důležitý je kladný výsledek 👍, ke kterému moc blahopřeji. Takže jaro u vás může začít a také přeji pohodové jarní dny. ☺

      Vymazat
  4. Opět parádně zpracované téma!
    Hani, děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu, Helenko a také přeji úspěšný a pěkný první jarní den. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...