Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 23. května 2023

Brynzovky - slaná chuťovka k vínu

 

Máte rádi brynzu? Na oslavu jsem vybrala recept na slané chuťovky k vínu nebo k pivu. Říká se jim brynzovky a tak je jasné, co bude jednou z důležitých ingrediencí.

https://inspiracie.s3.amazonaws.com/recipe-images/b43cc8021201e340253aa3269ec6b3f51c315ba3cda011f6813712c8ac268847.jpg https://im9.cz/iR/importprodukt-orig/494/49487363553cf326c952a0c00892c1d3--mmf400x400.jpg

Ačkoliv je u nás brynza spojována především s našimi východními sousedy, její původ je sporný. Samotné slovo "bryndza" totiž pochází z rumunštiny a na Slovensko ho přinesli migrující Valaši (= etnická skupina původem z rumunského Valašska). Článek k Valachům najdete ZDE

Tento sýr je oblíbený i v dalších karpatských zemích. Je to výrazný solený sýr, který se vyrábí z ovčího mléka. Brynzu znám od dětství, maminka občas dělávala pomazánku na chleba. Jen s ohledem na pravopis: bryndza je slovensky, brynza česky.

Teď už se můžeme s chutí pustit do pečení! 

https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001248/large/IMG_9845.jpg

https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001248/large/IMG_9855.jpg

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 1/2 l hladké mouky
  • 1/8 másla
  • 20 dkg brynzy
  • 1 vejce
  • sůl

na potření:

  • rozšlehané vejce
  • kmín (na posyp)
  • sezam

Postup:

  1. Vypracujeme těsto, tence vyválíme a vykrajujeme malá kolečka.
  2. Potřeme vejcem, posypeme kmínem a seznamem a pečeme do růžova.
  3. Slaná chuťovka potěší návštěvu nebo zpříjemní rodinné posezení. 
https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001248/large/IMG_9861.jpg
Jaké tvary pro své brynzovky vybereme, záleží jen na nás a fantazii. Dají se použít i menší vykrajovačky. Na videu je znázorněn postup, tam je to s přidáním zakysané smetany: 
 
  
 
Na 2 plechy:
125 g bryndzy 
125 g másla nebo rostlinného tuku 
250 g hladké mouky 
100 g zakysané smetany
1 vejce M 
1 čajová lžička soli 
Trochu sezamu 
 Pečeme 15 minut na 200° C.

zdroj: zlin.rozhlas.cz, YouTube

10 komentářů:

  1. Super, to nemůžu ukázat muži, jinak už nebudeme dělat nic jiného. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je sice možné, ale jíst stejné věci by ho taky dlouho nebavilo. 😉

      Vymazat
  2. Hanko, díky za recept. To určitě udělám, máme rádi slané tyčinky z lískového těsta, tak bude změna a určitě skvělá. Měj se hezky 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slané tyčinky z listového těsta - dobrá klasika, s tím si poradí i starší děti. Ono by se to dalo tou brynzou posypat, podle mne taky dobrá možnost.

      Vymazat
  3. Hani,za recepty děkuji a brzy vyzkouším.Brynzu mám moc ráda s haluškama a tak ráda vyzkouším něco jiného.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, brynza je výborný sýr, my ji používáme od mého dětství. S haluškami to je klasika, dobrá je pomazánka a teď i tyčinky.
      Ať vám chutná, přeji pěkný páteční večer. 😉

      Vymazat
  4. Hani, děkuju za inspiraci. Slané zobání mám moc ráda, recept si ukládám. Hezké dny přeju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, slané zobání je příjemné, nemusí být všechno ve sladké podobě. Přeji, aby vám to případně také chutnalo, možná by stačilo koupené listové těsto (tyčinky) brynzou posypat a je to ještě rychlejší.
      Měj příjemnou neděli. 👍

      Vymazat
  5. Hani, brynzu většinou sníme - milujeme halušky, dělám z ní pomazánku. Takové tyčinky by u nás měly velký úspěch. Děkuji za inspiraci a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ty jistě přijdeš i na další využití brynzy. Já doma halušky nedělám, ale občas si je dám v restauraci. Pomazánka na chleba je moc dobrá.
      Děkuji a přeji klidnou neděli plnou odpočinku. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...