Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 18. května 2023

Když v Karviné rozkvetou sakury

 

Když v Karviné rozkvetou sakury, je to velká krása. Karviná si takovou okrasu zaslouží, jako město doplatila na průmysl a hlavně těžbu černého uhlí - schválně píšu černého, protože dnes každý nemusí vědět, že to je uhlí z karbonských prvohorních slojí, tedy velmi kvalitní. Právě tato těžba "černého zlata", jak se kdysi říkalo, přinesla té původní Karviné, která se rozkládala v oblasti kolem "šikmého kostela", zkázu. Záměrně používám označení šikmý kostel, protože takto je znám z románu paní Karin Lednické, ale jinak je to kostel sv. Petra z Alkantary. I tento kostel stál původně na kopečku a následkem poddolování poklesl asi o 36 metrů, což si málokdo umí představit, co to s těmi domy udělá. Tomu se říká důlní škody. Proto dnešní Karviná opravdu není to původní město, to prostě zmizelo. Třeba se někdo i ze vzdálených míst dostal do Lázní Darkov (Darkov je část Karviné) nebo pobýval v Rehabilitačním sanatoriu v Karviné-Hranicích. 

Článek o sakuře jsem nedávno na blogu měla ZDE, ale takovou krásu, jakou vám dnes představím, v místě bydliště nemáme. Možná budete sami překvapeni. Na Třídě 17. listopadu v Karviné každý rok koncem dubna nebo začátkem května, podle počasí, rozkvétají sakury. Je to velká ozdoba tohoto okresního města. V celé aleji roste 177 sakur (podle údaje Alej roku). Sakur je tam tolik, že sama jsem to nepočítala. Nejsou tam tedy žádní troškaři a myslím, že i radnice vnímá tuto alej jako "perlu" ve městě a na fotografiích si můžete všimnout, že karvinské sakury jsou průběžně obnovovány. Najdeme tam starší vzrostlé stromy, jejichž koruny se dotýkají, ale část aleje tvoří už stromy mladé. Myslím, že tohle je správný postup a možná i tip pro jiná města, jak by se to mělo dělat. 

Po většinu roku ty kulovité koruny sakur splývají se zelení širokých travnatých pruhů mezi chodníky a vozovkou. Touto cestou přijíždějí pacienti do nemocnice v Karviné-Ráji, ale také studenti Slezské univerzity. 

https://cdn.vysokeskoly.cz/vysokeskoly/get-image/57394cdf5cab8e2e2b947038236450a7cfc3c690-1920-624-0-0-1920-624.jpg  
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Slezská univerzita se sídlem v Opavě 

Tím směrem také jezdí lidé do škol a za prací, ale také se tudy chodí nebo jezdí do centra města, případně do Beskyd za rekreací. Obvykle na přelomu dubna a května i ten největší nevšímálek registruje něžnou krásu rozkvetlých stromů.

Podívejte se, jak to v Karviné vypadá, když v kvetou sakury. 👍

 
Sakurová alej na Třídě 17. listopadu zvítězila v anketě Alej roku v r. 2014 - můžete nahlédnout ZDE

Úvodní fotografii jsem převzala ze stránek Alej roku, takovou fotku bych nepořídila. Na fotografii ta sakurová alej není celá, ona pokračuje ještě za zatáčkou. Další fotografie jsem nafotila sama. Alej je dlouhá, stromů tam roste hodně, celé jsem to prošla a focení jsem věnovala dvě odpoledne.













 
Na několika stromech je vidět, jak jsou roubované, je to vidět na snímku, mají i bílé květy.






18 komentářů:

  1. Hani to je nádhera. Byli jsme včera v Děčíně a tam už jsou odkvetlé. Moc hezké fotografie. Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jari, za pochvalu fotografií. Je moc dobře, že sakury jsou rozšířené po celé republice, jen v Karviné je jich, jak se uvádí, 177, což zase všude není běžné.
      Měj příjemný víkend. 👍

      Vymazat
  2. Ďakujem ti, potešila mi moje oči! Niečo nádherné!
    Paaaa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítám Tě, Danka, po delším čase na blogu! Jsem ráda, že se Ti fotky líbí a že Tě potěšily. 👍
      Zdravím na Oravu a měj se moc pěkně. ☺

      Vymazat
  3. I u nás už je tahle nádhera pryč. A právě dočítám Šikmý kostel 2. díl, kniha je krásná, ale život tam opravdu nebyl jednoduchý. Zdravím !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, v této době už jsou většinou sakury odkvetlé. O Šikmém kostele tady bude brzy "řeč".
      Měj pohodový víkend. 👍

      Vymazat
  4. tetkapernikarka
    Hani, tak to je přenádhera ! :-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Tě, Alenko, a děkuji za pochvalu fotografií. Měj se pěkně. 👍

      Vymazat
  5. Fukcarinka - Hanko, kvetoucí sakury v takovém počtu, nádhera .👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je docela možné, že ty karvinské sakury znáš i Ty. Je to velká ozdoba města. 👍
      Mějte klidný a pohodový víkend. ☺

      Vymazat
  6. Tomu se říká růžová záplava...Japonky v kimonech budou jezdit do Karviné, jen co se to rozkřikne.
    díky za ty fotečky...Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, výstižně jsi to napsala, ano, i Japonky mohou do Karviné jezdit, ne kvůli sakurám, ale léčit své klouby. Už dávno tu jezdí i Arabové do Rehabilitačních lázní, proč ne Japonci, když jim to pomůže? 👍
      Zdravím Tě a přeji příjemný víkend. ☺

      Vymazat
  7. Hani,když rozkvetou v Karviné sakury je to nádherné.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, hlavně Tě zdravím z dovolené ☺. Je fakt, že ve dnech kvetoucích sakur je Karviná možná nejkrásnější. 👍
      Dovolené bývají i náročné, tak o víkendu odpočívej. ☺

      Vymazat
  8. Hani, mám podobnou ulici hned za rohem a každý rok se kochám. Teď už je odkvetlo a dokud nezapršelo, byla zem pokrytá růžovým kobercem...
    Studenti mají krásnou budovu.
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, déšť většinou sezónu sakur ukončí. Nejdříve jim pomůže vláha, ale když začíná do těch květů pršet, vždy s obavami hledím a ten růžový koberec pak znamená konec té krásy...
      Studenti mají opravdu krásnou budovu, znám to i zevnitř, tato fakulta patří k Slezské univerzitě v Opavě. Tam mají historické prostory.
      Děkuji a přeji pohodový víkend. 👍

      Vymazat
  9. Hani, nádhera, až se tají dech. 👍🌸🌸🌸 U nás jich je několik ve vedlejší ulici, kde je nová výstavba a kde byl udělán i chodník. A podél něj sakury jsou. Už odkvétají, ale pohled na ně je radostný.

    Kamarádka má švagrovou v Dolní Suché u Havířova. Její dům je poddolovaný a v důsledku toho jí občas praskne zeď. Statitk je v pohotovostí, paní nechce dům opustit.
    Měj hezké dny. 🌞🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, děkuji za pochvalu fotek. Je fakt, že teď jsou už asi sakury všude odkvetlé.
      Překvapila mě ta Dolní Suchá - jak je svět malý. Znám to tam docela dobře, moje kamarádka bydlí v Horní Suché, což je hned vedle. Důlní škody tady v regionu zná každý, kdo tu žije nějaký ten rok. A zrovna dnes jsem přidala poslech Šikmého kostela, v jeho okolí byla původní Karviná, která kvůli poddolování zcela zmizela. Je tam na to smutný pohled.
      Děkuji za zajímavý komentář a přeji přijemnou májovou neděli. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

🎈 Popřejme Hurvínkovi k narozeninám! 🍬

Co se vám vybaví, když se zeptám na "Hurvínka"? Já jsem si vždy vybavila dřevěného "rošťáka" 😃, ale přiznám se, že teď ...