Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 17. července 2023

Borůvkové knedlíky – klasické kynuté, tvarohové se žahourem a "chlastací"

 

Borůvky (brusnice borůvka) jsou velmi oblíbeným ovocem, v minulosti bývaly vždy dražší než běžné ovoce ze zahrady.

Naše zahradní druhy ovoce (jahody, rybíz, angrešt) je nyní cenově dohonily (k porovnání: cena třešní 160 Kč/kg v Globusu, nebo nedávno na Zelném trhu v Brně jak psáno na cedulce - krásné třešně za 99,- Kč, ale za 500 g). Borůvky podpoří vaše tělo v boji proti chřipce nebo angíně a pomáhají regeneraci sliznic při krčních onemocněních, jejich plody také uleví při průjmu či otravě jídlem. Borůvky pomáhají také regulovat vysoký krevní tlak. Díky mírnému močopudnému účinku pomáhají chránit i před rakovinou prostaty. Jsou přirozenou prevencí proti očním poruchám, zlepšují náladu, zahánějí stres, léčí afty i jiné bolístky v ústech a výborně se hodí pro diabetiky, protože obsahují minimum cukru. Když si to čtu, tak hurá za borůvkami!

Diabetikům a jiným "dietářům" je třeba férově připomenout, že takové knedlíky pak, když si je bohatě pocukrujete a polijete máslem, jsou kalorickou bombou. Kdo má takové jídlo rád, proč si z nich v létě nepřipravit typickou sladkou dobrotu? 

Nabízím několik variant knedlíků podle kulináře Petra Stupky, který připravuje pořad Kuchařské čarování. Jeho recepty jsou ověřené. Ovoce můžete použít i jiné. 
 
https://img.obrazky.cz/?url=c19aca8b1b283d51&size=3

Kynuté borůvkové knedlíky

Klasický recept z Kuchařské knihy pro venkovské hospodyně vydané roku 1909. Množství si upravte podle počtu strávníků, třeba poloviční dávku.

Ingredience
  • 1 kilogram hrubé pšeničné mouky
  • 100 gramů másla
  • 100 gramů cukru
  • 40 gramů droždí
  • 1 vejce
  • 3 žloutky
  • 1 lžička soli
  • 200 mililitrů mléka
  • citronová kůra
  • vanilka

Do teplého mléka dejte trochu cukru a mouky, rozdrobte droždí, vše promíchejte a nechte pod poklicí, či plátýnkem vzejít. 

V rozpuštěném másle šlehejte zbylý cukr spolu se žloutky a vejcem do pěny. Přidejte citronovou kůru a semínka vanilky, či vanilínový cukr.

Kvásek i směs cukru, másla a vajec zapracujte do poloviny prosáté mouky. Tím vznikne řídké těsto, do něhož pak postupně přidávejte zbývající mouku.

Vše hněťte, až se měkké vláčné těsto přestane lepit na stěny mísy. Lehce pomoučněte a nechte vykynout.

Z těsta tvořte kulaté knedlíky a vařte v osolené vodě. Nezapomeňte hned propíchat vidličkou nebo špejlí, aby odešla pára. Podávejte s borůvkovou omáčkou (recept níže). Komu pomůže video, vybrala jsem přípravu knedlíků s autorem receptu p. Stupkou:

Jak uvařit ovocné knedlíky

Jsou dvě možnosti: buď v páře, nebo ve vroucí vodě.

Při vaření v páře použijte parní hrnce (máte-li), nebo klasický pařáček do hrnce. Pamatujte, že knedlíky musejí být dále od sebe, v páře nabudou, vaří se podle velikosti zhruba 15-20 minut.

Tvarohové borůvkové

Ingredience
  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1,5 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce rohlíkové strouhanky
  • trocha soli

Smíchejte tvaroh s vejcem, moukou, strouhankou a solí. Těsto nechte 15 až 20 minut odpočinout. V té době do sebe strouhanka natáhne vlhkost z tvarohu. 

https://archiv.epochtimes.cz/images/stories/News/2019/07/20190714_165914.jpg

https://archiv.epochtimes.cz/images/stories/News/2019/07/20190714_171129.jpg

Podle řídkosti těsta případně přidejte ještě trochu strouhanky a tvořte kulaté knedlíky, obalte je moukou a vložte do vroucí osolené vody.

Vařte podle velikosti 3 až 5 minut. Na talíři rozkrojte a přelijte borůvkovou omáčkou. 

 
Tvarohové knedlíky se žahourem

Borůvková omáčka - žahour (na videu)

Ta nejklasičtější omáčka nese název žahour, ale její příprava není vůbec jednoznačná. Vždy se jedná o rozvařené borůvky, někdy s větším množstvím másla, jindy docela bez tuku, vždy jsou borůvky nějak zahuštěné (moukou, škrobovou moučkou, pudinkem) a také se omáčka sladí medem, nebo cukrem.

Pokud máme uvařit moderní borůvkovou omáčku, navrhuji tento postup: Dejte do rendlíku trochu másla a nerafinovaného cukru a až se vše rozpustí na kašičku, přidejte větší část borůvek. Rozmačkejte a vařte, dokud vše nezhoustne. Přidejte trochu tuzemského rumu a zbývající třetinu borůvek. Ty jen v omáčce zahřejte a hned servírujte.

Na talíři tmavou borůvkovou omáčku kombinujte s kysanou smetanou. Přidejte pocukrovaný a tvarohem postrouhaný nadýchnutý knedlík.

Chlastací knedlíky

Nemusíte se obávat, že by jejich výroba či konzumace sváděla k nadměrnému popíjení. Jedná se o pokrm starodávný, protože v minulosti lidé připravovali velmi často kaše, a když se kaše nesnědla, uvařilo se z ní něco dalšího. Třeba borůvkové knedlíky.

Nejprve uvařte krupicovou kaši, ale neslaďte ji, jenom trochu osolte. Do vychladlé kaše zamíchejte vejce, polohrubou mouku a přiměřeně kypřícího prášku do pečiva. Mouky tolik, aby se těsto přestalo lepit.

Těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce. Na každý dejte borůvky, zabalte a udělejte knedlík. Vařte v osolené vodě. Když vyplavou, měly by být vařené, ale chce to zkusit.

A teď jsme u toho "chlastání". Na talíři rozkrojené knedlíky by totiž měl strávník nechat pořádně nasáknout rozpuštěným máslem a také pocukrovat. Doporučuje se vyměnit máslo za dobrou přislazenou smetanu, třeba i kysanou, a jistě si na knedlících také pochutnáte.  
Zdroj: budejovice.rozhlas.cz, Youtube

8 komentářů:

  1. Fukcarinka- zrovna v sobotu jsem připravila k obědu Hanko knedlíky z tvarohového těsta sypané čerstvými borůvkami. Recept z krupice neznám, v dětství jsme mívali ovocné knedlíky z odpalovaneho těsta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívala jsem se, Marti, u Tebe na blogu a určitě to byl parádní oběd. U nás se moc sladké obědy nedělaly už od dětství, ale když byly borůvky, mamka dělávala kynuté knedle. Babička byla přeborník na švestky, její švestkové knedlíky z bramborového těsta byly nepřekonatelné a také její kynutý koláč. Teď to udělám tak 1x za rok - přítel sladké nechce a já jsem sladkosti a pečení omezila a je mi tak lépe. ☺

      Vymazat
  2. Hani, já mám stejně nejraději ty kynuté a také je dělám. Jen letos je tu oruvek málo, protože když kvetly, tak bylo chladno a dokonce mrzlo. Knedlíky vařím v páře i ty klasické houskové, i když poslední dobou uz většinou kupuji hotové, protože na zadělání ho už nemám sílu. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, to je o zvyku a také v každé rodině jsou zvyklí na něco jiného. Já vlastně nevím, co je lepší, protože sladké obědy dělám minimálně. Borůvky jsme odjakživa kupovali na trhu, vždy jsme tam chodili s větším hrncem a do toho koupili 2 litry borůvek. Většinou na koláč, ten za sezónu musel být a někdy na kynuté knedle. To dělávala mamka. Jenže dnes mnohé hospodyňky si na kynuté těsto ani netroufají, tak se jim ty tvarohové mohou hodit. Navíc je to rychlejší. Já dělám i na koláč kynuté z půl kila mouky a to ještě jde zadělat.
      Měj pěkné letní dny a pokud na borůvky nebo nějaké ovoce natrefíš, možná knedle uděláš a bude to takové letní zpestření. ☺

      Vymazat
  3. Hani,to je dobrot.Dělám všechny druhy knedlíků,ale sladké omezuji.Manžel musí zhubnout.A já tak ráda peču a už mě svrbí ruce.Teď ale přeci jen udělám kynuté meruňkové.Dostaneme z Moravy od známých.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, Ty jsi velmi zdatná kuchařka a navíc Tě to baví. Ale fakt je, že časté pečení koláčů a knedlíky se projeví na postavě. To je ta česká kuchyně. Z toho důvodu jsme asi před 4 lety s přítelem omezili sladkosti, téměř nepeču a sladké obědy mít nemusíme. Borůvky jsou "vzácné", to bude výjimka. Meruňky jsou další výborné ovoce a to bude kynutý koláč nebo knedlíky? Nevím, jak letos proběhne meruňkobraní...
      Měj se také hezky. ☺

      Vymazat
  4. Hani, kynuté borůvkové knedlíky dělala alespoň jednou za sezónu moje mamka. Dokonce pod stanem u Domažlic, tak byly čerstvě nasbírané borůvky. Báseň na talíři. Moje rodina až tak sladká jídla nemiluje, tak jen s láskou vzpomínám...
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Hani zdravim. Ovocné knedlíky mám spojené hlavně s prázdninami u babičky. Měli s dědou ohromný sad, pole a velkou zahradu, takže spoustu ovoce. Babička proto hodně pekla ovocné koláče, vařila knedlíky a my to jako děti milovaly. Já dělám klasické kynuté ovocné knedlíky, nejvíc s jahodama nebo borůvkama, ale to tak třikrát za léto hlavně kvůli vnučkám. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

To je také Ostrava: jarní procházka Bělským lesem

Téměř každé město má něco, čím se lidem zafixuje do paměti. To, co nějak vyčnívá, co je nápadné. Praha má svůj Hrad, Kutná Hora svoji "...