Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 2. července 2023

Giacomo Casanova: Historie mého života. Poslech

 

Paměti slavného svůdce žen, ale také diplomata, umělce a špióna.  

Po neobyčejně pestrém životě zakotvil slavný Benátčan Giacomo Casanova v 80. letech 18. století v severočeském Duchcově. Díky hraběti Josefu Karlu Emanuelovi z Valdštejna, kterého prý okouzlil svým vyprávěním, byl na zdejším zámku ustanoven bibliotékářem. A právě tady na sklonku života sepsal své stěžejní dílo – Historie mého života.
 
 
Čte: Luděk Munzar

Ač jeho rodným jazykem byla italština, paměti napsal ve francouzštině, která byla tehdy v Evropě jazykem číslo jedna. Sám ji považoval za krásný jazyk.

Historie mého života připomíná, že Giovanni Giacomo Casanova de Sengal nebyl jen pověstným svůdcem žen, jak je zapsán v obecném povědomí, ale také diplomatem, spisovatelem, hudebníkem, špiónem a hlavně velkým dobrodruhem.

Desítidílná rozhlasová četba na pokračování z jeho vzpomínek se snaží představit Casanovu jako komplexní osobnost. Text načetl herec Luděk Munzar.

Giacomo Casanova

Giacomo Casanova se narodil v roce 1725 v italských Benátkách. Jeho rodiče byli herci. On sám vystudoval na padovské univerzitě filozofii a práva. Po dokončení studií začal cestovat po Evropě.

Pobýval v Římě, kde vstoupil do služeb španělského velvyslance při Svatém stolci, v Benátkách se nějaký čas živil jako houslista, žil ve francouzském Lyonu, kde vstoupil do lóže Svobodných zednářů, poté v Paříži. Po dlouhém pařížském pobytu se vrátil zpět do rodných Benátek.

Procestoval Holandsko, Švýcarsko, pobýval v Londýně, v Berlíně, v Moskvě, v Polsku, ve Španělsku, ve Vídni… Na sklonku života se usadil v severočeském Duchcově, kde působil jako knihovník na zdejším zámku.

Giacomo Casanova se na svých cestách a při svých dobrodružstvích setkal s řadou velikánů tehdejší doby – seznámil se s Jeanem Jacquesem Rousseauem, Voltairem, Madam de Pompadour, Mozartem, carevnou Kateřinou Velikou nebo pruským králem Fridrichem II. Velikým.

Ženy i muže dokázal zaujmout svým charismatem, ale i vyprávěním neuvěřitelných historek a sečtělostí. Často se dostával do potíží kvůli svým milostným dobrodružstvím, hazardním hrám a obviněním z podvodů. Byl několikrát zatčen a vězněn. 
Zdroj: budejovice.rozhlas.cz

4 komentáře:

  1. Hani, musím říct, že díky tobě se na portál občas kouknu a Casanovi jsem si i všimla.
    Děkuji a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, poslední léta dávám přednost ČR před televizí. Mají tam dobré pořady, třeba tyto příběhy, je to uváděno po částech, tak se to pohodlně dá poslouchat. Když jsem zakládala blog, hned mi bylo jasné, co tam chci vkládat...
      Děkuji a přeji pěkný sváteční den. ☺

      Vymazat
  2. Fukcarinka - Hanko už se předem těším na poslech.👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marti, já to už také poslouchám, jsem na začátku, byli jsme na dovolené. Přitom je také důležité, kdo to čte a v tomto případě je to 👍.
      Přeji hezký poslech a příjemně prožitý sváteční den. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 172. schůzka: Cesta Jana Husa na kazatelnu

 „Mistr Jan Hus, narozen v Husinci, městečku náleževším tehdáž dílem službou ke královskému hradu Husi, dílem přímo ke komoře královské, p...