Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 3. července 2023

Rýžový nákyp s tvarohem a meruňkami

 

Je léto, už jsou na trhu meruňky. Dá se to dělat s kompotovaným ovocem. Je to recept od porotce soutěže Pochoutkový rok p. Jaroslava Sapíka. Skvělou chuť nákypu dodá vrstva tvarohové náplně a meruňkové marmelády. Celý postup na videu:

Ingredience

  • pro 4 osoby:
  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 750 ml mléka
  • 60 g cukru krystal
  • 1 citron
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 200 g kompotovaných (nebo čerstvých) meruněk
  • máslo na vymazání
  • 4 lžíce meruňkové marmelády (nejlépe domácí)
  •  
  • Na tvarohovou vrstvu:
  • 150 g tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 50 g krásně napařených rozinek
  • 150 ml smetany (33 % tuku)
  •  
  • Na omáčku:
  • 5 půlek kompotovaných meruněk
  • 100 ml šťávy z meruňkového kompotu
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 1 panák meruňkového (nebo pomerančového) likéru 
  
Připravíme si všechny suroviny. 
 
 Do uvařené zchladlé rýže vmícháme žloutky a cukr.
 
Polovinu rýže vložíme do pekáčku, nahoru klademe meruňky řeznou stranou nahoru.
 
 Meruňky zatřeme tvarohovou náplní a nakonec završíme druhou polovinou rýžové kaše. 
 
Upečený nákyp. 
 
Nakrájíme na kostky a podáváme s meruňkovou omáčkou.
 

Postup

Do hrnce dáme propláchnutou rýži. Přilijeme mléko, přidáme strouhanou citronovou kůru, trošku citronové šťávy, špetku soli. Nepřidáváme cukr, aby se nám rýže při vaření nepřipalovala.

Vaříme doměkka. Od bodu varu minimálně 20 minut, až z toho vznikne mléčná kaše. Odstavíme, promícháme, přikryjeme a necháme čtvrt hodiny hezky odpočinout, aby se zbytek mléka vsákl do rýže.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Do mísy dáme tvaroh, moučkový cukr, napařené rozinky a vše zalijeme smetanou. Promícháme.

Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Bílky osolíme a vyšleháme z nich tuhý sníh.

Do vychladlé rýžové kaše vmícháme žloutky a krystalový cukr. Pak tuto směs po částech zlehka vmícháme do vyšlehaného sněhu.

Do pekáčku vymazaného máslem přendáme polovinu ochucené rýžové kaše a uhladíme ji.

Povrch potřeme meruňkovou marmeládou a do ní těsně vedle sebe lehce zatlačíme půlky meruněk, jako bychom je skládali na koláč. Meruňky zatřeme tvarohovou náplní a nakonec vše završíme druhou polovinou rýžové kaše.

Povrch nákypu uhladíme a vložíme ho do trouby. Pečeme 40 minut při 170 °C.

Mezitím si připravíme ještě omáčku, kterou pak nákyp při servírování přelijeme. Z kompotu oddělíme zvlášť meruňky a zvlášť šťávu. Meruňky dáme do vysoké sklenice a zalijeme šťávou. Přidáme šťávu z citrónu. Mixérem vše vyšleháme.

Přidáme likér a podle kyselosti meruněk přidáme 1–2 lžíce moučkového cukru. Promixujeme. Kdyby omáčka byla řídká, přidáme meruňkovou marmeládu a znovu vyšleháme. 
Zdroj: brno.rozhlas.cz 
 

12 komentářů:

  1. Rýžový nákyp je velká dobrota,dlouho jsem ho už nedělala.Moc teď sladké nedělám,ani nepeču.
    Jíme hodně ovoce a hlavně zmrzlinu,bylo by toho moc.
    Ale určitě zase někdy udělám.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, nákyp jsem nedělala už pár let, omezili jsme sladké a ani na tom ovoci neujíždím. Meruňky jsou výjimkou a za zmrzlinu teď taky utratím, ale hlavně na dovolené.
      Pokud budeš nákyp dělat, přeji, aby se povedl a všem chutnal. Přeji pěkné "prázdninové" dny. ☺

      Vymazat
  2. Parádny, aj keď nie som na sladké, občas by porcia nezaškodila, ale ako niet manžela, takéto nerobím.
    Prajem krásne leto!
    Páááá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Tě, Danka, po dlhšom čase ☺. Máš výhodu, že nejsi na sladké, já jsem hodně byla a pak je to znát. S přítelem jsme si dali "konec", ono jde "žít" i bez sladkostí a vypekávání, no snad nám to vydrží. Sladké obědy vůbec nedělám.
      I Tobě, Danka, přeji krásné léto! Užívej si to. ☺

      Vymazat
  3. Fukcarinka - Hanko, to jsi tomu dala,mňam to musi být dobrota.Ja jej snad upeču🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já to také "zkusím", už pár let sladké obědy nebyly. ☺

      Vymazat
  4. Hani, malou porcičku bych si dala, ale dělat ho nebudu. Manžel ani syn sladká jídla nemusí...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to vůbec nevadí, nakonec je "výhoda", že chlapi sladká jídla nechtějí. Přítel to také nevyhledává, tak aspoň ta představa, jak to chutná ☺ ☺.
      Přeji i Tobě, Helenko, příjemné červencové sváteční dny.

      Vymazat
  5. Rýžový nákyp miluji, ale nedělám, protože bych ho jedla sama. Manžel ho nejí. Dokud byli kluci doma, tak jsem ho dělávala i s jiným ovocem. Jen nedávám tvaroh, ale na vrch pokladu vyšlehaný sníh s cukrem, ale až před koncem pečení. Je to také dobrota. Ten tvaroh mi tamoc nesedí, ale může to být také dobré. Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, je pravda, že je více verzí rýžového nákypu, není to jen použitým ovocem. Nejčastěji se právě nahoru navrší ten vyšlehaný sníh. Já tam právě ten tvaroh ráda vidím, u nás doma tvaroh "frčí".
      To, že taková jídla někdo nejí, vůbec nevadí, aspoň nepřibere. Omezit sladkosti se dá a je to ku prospěchu. ╬ ╗

      Vymazat
  6. Hani zdravím. Rýžový nákyp dělala hlavně moje babička, ovoce byl plný sad tak se to nabízelo. A my to jako děti milovaly, cpaly jsme se tim až jsme měly boule za ušima :o). Teď ho někdy taky dělám, hlavně pro vnučky nebo pro Jani. Chlapi chtějí hlavně maso, nákyp berou jako dezert :o). Ahoj Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, mám dojem, že rýžový nákyp se dělával spíše dříve, také ho znám z dětství, třeba se švestkami. Je to taková připomínka starého receptu, po pravdě, kdybych si měla vybrat, také si dám maso. ☺ ☺
      Měj hezký víkend, Leni.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...