Nedávno jsem uvedla recepty z brambor, protože lilek brambor (jak se botanicky nazývá), je hlíznatá plodina, která sice pochází z Jižní a Střední Ameriky, ale v Evropě zdomácněla a my doma jsme "bramboroví".
Dnešní recept je trochu sváteční, někdo řekne luxusní, jistě ho neděláme denně. Vybrala jsem video s p. Paulusem, který je šéfkuchařem na Envelopě v Olomouci, protože jeho videa jsou jasná, mnohé tam vysvětlí a předvede. Oblíbila jsem si ho proto, že na rozdíl od některých jiných kuchařů nemusí své předvádění opepřit snižováním druhých nebo vulgaritou, hlavně se od něho mohu přiučit a pak uplatnit ve své kuchyni. To pro vysvětlení.
______________________________________________________
Gratinované brambory se podávají jako luxusní příloha třeba ke steaku, s lehkým salátkem je však můžete servírovat i samostatně. Jejich příprava je snadná, stačí vám brambory, smetana, česnek a koření, vše lehce povařte, poté zapečte v troubě a je hotovo. Gratinované brambory můžete obohatit třeba anglickou slaninou (to děláme doma) nebo použít úplně jiný druh tvrdé zeleniny, např. celer nebo cuketu, ale i brokolici. Dobrý je tam parmezán.
Více na https://recepty.blesk.cz/clanek/recepty/3465/gratinovane-brambory-se-slaninou.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy
Více na https://recepty.blesk.cz/clanek/recepty/3465/gratinovane-brambory-se-slaninou.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy
Více na https://recepty.blesk.cz/clanek/recepty/3465/gratinovane-brambory-se-slaninou.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy
Hanko, také jsem bramborová. Ty se mi nikdy nepřejí právě proto, že mají tak široké uplatnění. My.mame dneska jen sýr na pánev a brambory šťouchané sypané pažitkou a petrželkou. Včera jsme měli krkovičku s pečenými bramborami. Ty gratinované si také někdy uděláme. Hezký den a k blížícímu se obědu dobrou chuť.
OdpovědětVymazatMaruško, však víš, že už naši předkové říkali - zemáky a zelé živobytí celé. Takže u nás brambory jako příloha vedou. 😀
VymazatAť vám ty "gratinovačky" chutnají a přeji už hezký čtvrtek.
Brambory dělám na mnoho způsobů. Zapékané mám moc ráda, ale tento recept neznám a tak asi vyzkouším. Měj se hezky.
OdpovědětVymazatTo je právě výhoda, Jari, že brambory jde dělat na mnoho způsobů. U nás jsou v oblibě bramborové placky.
VymazatPřeji hezké dny. ☺
Brambory na všechny možní způsoby, to je moje nej příloha. Tuhle také určitě vyzkouším, díky za tip 😀
OdpovědětVymazatTak to je u vás podobné jako u nás - brambory nej příloha. 😀
VymazatPřeji, aby vám "gratinovačky" chutnaly.
Také jsem bramborová.Máme teď krásné žluté brambory od pána vedle z vesnice a pár nám jich dal i manželův bratr a já si dám jenom na bramboru lučinu a je to pochoutka.Podobné zapečené brambory dělám,mám hodně ráda i šťouchané.Hani,měj hezký večer
OdpovědětVymazatJituš, jestli máte možnost mít soukromě vypěstované brambory, určitě je to rozdíl. Ale abych si nestěžovala, v Globusu prodávají vždy na podzim brambory a cibuli ve větším balení 10 kg i více. Tak jsme si pytel brambor koupili a za týden jeli pro další - brambory žlutomasé, velmi chutné, zkrátka spokojenost. A levné, to nesmím zapomenout.
VymazatAť se Ti daří, Jituš. 😎
Hani, gratinované brambory dělám celkem často, někdy jako přílohu, někdy, jak píšeš, jen tak k večeři. U nás k nim určitě můžeme přidat i další zeleninu, skvělé jsou třeba s brokolicí a parmazánem.
OdpovědětVymazatManžel v sobotu přivezl brambory od našeho letitého dodavatele, mohu je otestovat :o)
Přeji hezký den. Helena
Helenko, Ty jsi příkladná kuchařka, tak určitě s bramborami od letitého dodavatele bude velká spokojenost a chuťové pohárky si přijdou na chuť. ☺
VymazatPřeji úspěšný čtvrtek.