Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 15. října 2023

Podzimní foto-výzva 1: Den v Petrovicích u Karviné

 

Podzimní foto-výzvu jsem nafotila na různých místech v našem kraji. K prvnímu příspěvku jsme zajeli doslova na hraniční čáru do Petrovic u Karviné. I ty barvy podzimu tady najdete, i když to dnes vypadá jak babí léto. Pro většinu čtenářů tohoto příspěvku jsou Petrovice nejen vzdálené, ale určitě neznámé, chci obec trochu představit. Znak:

https://regiony.kurzy.cz/obrazky/znak/petrovice-u-karvine.png 

Petrovice jsou v malém výběžku, který vybíhá do polského území. Část hranice tvoří řeka Petrůvka, která se v nížině klikatí a tvoří tam četné meandry. Je to kraj nížinatý, proto je v oblasti  hodně rybníků. Není tam velikostně žádný "Rožmberk", rybníků a jezer je pak mnohem více dále v Polsku.

Tato oblast ve slezském pohraničí to neměla lehké a prošla "zajímavým" historickým vývojem: byla součástí Polského království, pak Českého království, později Rakouského císařství, Rakouska-Uherska a nakonec po krátké sedmidenní válce s Polskem od roku 1920 patří České (Československé) republice. 

Největší rozkvět obec zaznamenala ke konci 19. století, tehdy tu byl vystavěn chemický podnik hraběte Larische-Mönnicha na výrobu sody, kyseliny sírové, umělých hnojiv aj. Současně s provozem chemičky se stavěla železnice, tzv. Severní Ferdinandova dráha s jednokolejnou tratí a v roce 1855 tu byla vystavěna nádražní budova. Trať vede do Polska.

29. září byl krásný den, nachodili jsme tam asi 5 km. Nejdříve jsme se vydali k zámečku, který nese název Petrovice, ale je v části Prstná. Nečekejte tu prohlídkové okruhy, je zde restaurace. V interiéru zrovna probíhala výstava obrazů, ale nechtěla jsem tam běhat s foťákem. V parku poblíž zámečku je i malá zvonička.

Státní hranice dělí Petrovice a polský Godów.

Rodinný park u hotelu Dakol je odpočinkové místo vhodné i pro rodiny s dětmi, je tam indiánská louka, dětské hřiště, minigolf a trasy k procházkám.

Kostel sv. Martina z r. 1789 a hotel Dakol. Mnozí obyvatelé Petrovic žijí na hranici, z vyfoceného místa na snímku je to do PL asi 50 metrů. 

V parku jsou sochy podle návrhů p. Blanky Matragi. Největším rybníkem v Petrovicích je Urbančík na snímku, kde bývají pravidelné výlovy. Další rybníky jsou pak v části Dolní Marklovice.





10 komentářů:

  1. Velmi pěkné místo. To územní zařazení v časové ose je opravdu zajímavé. Hezký zbytek neděle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, když se podíváš na mapu, je to v takovém malém výběžku, docela neznámém, každý známe ty velké výběžky. Život takhle na "okraji" nebývá lehký. To územní zařazení potvrzuje, jak se to tam mlelo a ještě se do Petrovic - Marklovic vrátím.
      Děkuji za pochvalu a přeji bezva nový týden. ☺

      Vymazat
  2. Moc hezké místo i fotografie Hani. Stromy už se barví a ty ryby jsou kouzelné....Určitě čekaly něco dobrého. Děkuji za účast a odkaz na tento příspěvek a pak i případně další, najdeš zde: https://duchjara1.blogspot.com/2023/10/vyzva-odkazy.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, děkuji, stejně bychom do těch míst zajeli, ale účast ve výzvě jen urychlila to zařazení na blog. Už jsme tam byli opakovaně a mám sérii dalších fotografií. ☺

      Vymazat
  3. Hani zdravím, to jsou hezká místa. Líbí se mě hlavně ryby a rybník. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, doufám, že se máš v lázních "dobře", že jesenické počasí ukazuje svou vlídnou tvář. Místa kolem zámečku jsou z Petrovic ta nejpěknější, snažila jsem se fotit něco pro oko.
      Přeji příjemný lázeňský pobyt. ☺

      Vymazat
  4. I já mě se nafocená místa moc líbí.
    Hani, přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, za pochvalu, i v zapomenutých končinách se dá najít něco pěkného a zaslouží si to, aby to někdo aspoň zviditelnil. ☺
      Přeji šťastné vykročení do nového pracovního týdne.

      Vymazat
  5. Hani také zdravím moc hezké znám to tam také bydlela jsem v Karviné už je to dávno ale mám tam v Petrovicích ještě sestřenici od manžela tak tam jezdím fotečky nádherné děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětko, také zdravím a děkuji za návštěvu blogu. Je příjemné zjistit, že to tady někdo zná a Petrovice jste tím pádem navštěvovali. Ještě budu mít další příspěvky z této oblasti, budu se snažit Tě na ně upozornit.
      Moc děkuji za pochvalu fotek a komentář. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

K Mezinárodnímu dni muzeí - Slovácké muzeum Uherské Hradiště

  18. květen  je Mezinárodní den muzeí. Článek dávám v předstihu, aby si zájemci mohli případnou návštěvu promyslet. Osobně mám muzea moc r...