Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 26. listopadu 2023

Čokoládový festival v Trojhalí Karolina

 

Dnes to bude téma "čokoládové", možná se ozvou chuťové buňky a vy nakonec sáhnete po kousku čokolády... 💁 

Nepochybuji o tom, že jste už někdy "ochutnali/y" čokoládu. I ti, kteří budou tvrdit, že na čokoládu nejsou, ji pravděpodobně jedli už v dětství. Spotřeba čokolády je velká.  Pejskovi ji ale nedávejte, je to pro ně nebezpečné. Může za to bob - doslova si "omotal"  lidi kolem prstu, bohaté i chudé. Čokoláda zachutnala.

   
Kakaový bob 
Přírodovědec Carl Linné v roce 1753 přiřadil kakaovníku pravému odborný název Theobroma, což v překladu z řeckého originálu znamená doslova „pokrm bohů“. Původní mezoamerické kultury považovaly kakaové boby za dar od svých božstev.

Na prvním místě se v konzumaci čokolády dlouhodobě drží Švýcaři. Této pochoutky sní přes 12 kilogramů za rok. Vysoké číslo částečně navyšují nákupy turistů. Právě ve Švýcarsku před více než 130 lety vyrobil cukrář Rudolf Lindt první čokoládu, která měla jemnou konzistenci a rozplývala se na jazyku. Bylo to díky nové metodě zpracování, tzv. konšování. Tímto způsobem se čokoláda vyrábí dodnes. V Česku je spotřeba čokolády oproti Švýcarsku skoro poloviční, údaje se různí, ale často se uvádějí kolem 4 kg na osobu.

V Ostravě na Karolině se konal Čokoládový festival, na který jsme se vypravili na Karolinu. Kdo nezná Ostravu, těžko si představí, že původně tam byla koksovna! Mladá generace to nezažila, tak prosím, koks se dělá z černého uhlí, kdyby už někdo vůbec neměl představu. Koksovna se nacházela v blízkosti centra Moravské Ostravy mezi dolem Karolina a Žofinskou hutí. Tady asi vznikalo to rčení "černá Ostrava". Takže polovina 19. století. 

Byla založena Salomonem Mayerem Rothschildem (1774–1855) a byla součástí jeho kamenouhelných dolů. Jen považte, jak to měl "ten Rotschild" promyšlené, byl tam důl na černé uhlí (kamenné uhlí), hned vedle koksovna a nedaleko též huť. To si ovšem nemůžete pamatovat, byla postavena v roce 1858 a už tehdy byly protesty radních, kteří se "obávali" zhoršení životního prostředí. Jenže co zmohli proti "podnikateli", že. Pan podnikatel vůbec neřešil, že důl, huť a koksovnu postavil uprostřed města. Hlavně, že mu to vynášelo. Ani ti radní nemohli tušit, jak to s tím životním prostředím nakonec dopadne. Nakonec došlo k demolici celého průmyslového areálu a tečkou za původní Karolinou byl odstřel budovy uhelného prádla z roku 1927. 

Koksovna Karolina asi před sto lety.

Na asanované ploše 32 ha bylo postaveno multifunkční obchodně-zábavní centrum Forum Nová Karolina. A proč se to tak jmenuje? Bankéř S. M. Rothschild totiž důl pojmenoval Karolina podle své manželky Caroline Stern. Takže prosím, žádná Karolína, ale pěkně krátce Karolina, což nám tady vyhovuje. 😉

_______________________________________

Kde vznikla čokoláda? První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Hernán Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále. Španělské kroniky dobývání Mexika Hernánem Cortézem udávají, že na slavnostní tabuli Moctezumy II.( vládce Aztéků), nebylo jiných nápojů než čokolády, podávané ve zlatých pohárech se zlatou lžičkou. Dochucována byla vanilkou a kořením, podávaná čokoláda byla našlehána do lahodné pěny, která se rozpouštěla v ústech. Každý den tak bylo připraveno alespoň 50 šálků čokolády pro krále a dalších 2000 pro šlechtice jeho dvora.

Výraz čokoláda se objevil v Evropě poprvé v druhé polovině 16. století v díle Francisca Hernándeze de Toledo (1515–1587): Přírodní historie Nového Španělska, která vznikla na objednávku španělského krále Filipa II.

Do Evropy čokoládu přivezli Španělé a ta se rychle (již v 16. století) stala velmi oblíbeným nápojem. Španělé také dovezli kakaovníky do oblasti Zadní Indie a Španělské východní Indie (především na Filipíny). Postupně se začala vyrábět i tuhá čokoláda.

 

Na Čokoládovém festivalu bylo více než 50 stánků, kde si mohli návštěvníci nakoupit a ochutnat různé značky: Kamelie z Francie, Mr. Vonka, Jablíčko, Čo Xo, Čokoládovna Janek, Koruna pralinky, Čokoládová Továrna, Marmelalada, Čokolandia, Medovinka, Judith Sweet Art, Choklid, Chocothopia atd. Vydejme se na festival do Trojhalí:

Lis patentovaný van Houtenem v roce 1828 způsobil revoluci ve výrobě čokolády, protože umožnil vytlačit mastné kakaové máslo z pražených kakaových bobů. Vznikl tzv. kakaový koláč, který bylo možné rozemlít na prášek, kakao. Jeho název pochází ze slova kakawa, kterým Olmékové označovali kakaovník a jeho plody. 

Kolumbův syn Ferdinand pozoroval, jak si místní obyvatelé bobů velice cenili, a nazýval je mandlemi.  „Když je spolu s dalším zbožím přinesli na palubu lodi, všiml jsem se, že kdykoliv nějaká mandle upadla, všichni se zastavili, aby ji zvedli, jako by jim upadlo oko.“ Ale přestože s sebou Kolumbus přivezl kakaové boby do Španělska, nic se nezměnilo, dokud španělští mniši nepředstavili čokoládu u španělského dvora.

Mezi roky 1914 až 1918 začaly americké potravinářské podniky (zejména čokoládovny Miltona S. Hersheye) vyrábět velké bloky hořké čokolády, které se přepravovaly za vojáky na evropská bojiště.

Velitelé si uvědomili, že čokoláda zahání hlad i depresi, uklidňuje, tlumí bolesti při zraněních a zvyšuje vytrvalost vojáků. Francouzští vojáci dostávali čokoládu Banania s obsahem banánové moučky.

 

 

Švýcarský výrobce Daniel Peter (1836–1919) pak v roce 1875 stvořil první mléčnou čokoládu. Čokoládové pralinky spatřily světlo světa až v roce 1913.

 

 

1839 – založena pražská firma Luna, považovaná za nejstaršího výrobce čokolády u nás.
Kvalitní tmavá čokoláda, jež by měla obsahovat alespoň 70 % kakaa, je pro lidské zdraví vysoce prospěšná. Je bohatá na vlákninu, železo, hořčík, draslík, zinek, mastné kyseliny a řadu dalších sloučenin. Každá z nich tělu něčím prospívá. Hořkou čokoládu si mohou dopřát i lidé, kteří drží váhu nebo se ji jakkoliv snaží zredukovat.
 

Zdroj: Wikipedie, Kdysi na Karolině. aneb Když za humny vyrostou doly a hutě. Statutární město Ostrava, Archiv města Ostravy, idnes, epochalnisvet.cz, YouTube

12 komentářů:

  1. Jupí, to je skvělý článek. Jsem milovníkem hořké čokolády a miluju návštěvy čokoládoven, takových těch, co se tam prodávají pralinky a jiné nádherné výrobky z čokolády. Jako první jsem navštívila ve Vizovicích a přímo nadšená jsem byla z Tábora, kde jsou i výstavní prostory a obří čokoládové a marcipanové výrobky a vidět je i do výrobny. Je tam i parní lokomotiva a autíčko Mr. Beana.V Nové Karolíně jsem si pralinky zakoupila několikrát, ale tam je jen prodejna, myslím. Prodejna je i u nás ve Valašském Meziříčí. Manžel si kupuje tu 70% čokoládu, nalame ji na kostičky, dá do ledničky a občas si zobne. Já rozbalím čokoládu, ulamuji kostičky tak dlouho, dokud je co ulamivat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, Tvůj komentář prozradil, že tento můj článek Ti opravdu "sedl". Napsala jsi to výborně, také znám pár speciálních obchodů na čokoládu, i to táborské muzeum, ale v článku, už tak dlouhém, jsem to nepřipomínala. Na té historii čokolády je vidět, jak lidstvo ovlivnila a určitě i pomohla. 💁

      Vymazat
  2. Zajímavý článek. Já mívám období, kdy mám na čokoládu opravdu chuť a jindy ji minu bez povšimnutí. Často vzpomínám na čokolády, které se dělaly dříve a chutnaly úplně jinak, protože se do nich nepřidával palmový tuk, jak se to dělá teď, ale byly to poctivé čokolády. Nejlepší čokolády byly z Diany Děčín, která byla po privatizaci zrušena. Jsou ale v mnoha městech soukromé výrobny čokolády, kde mají ty dobré a poctivé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, také jsem měla období, kdy jsem bez čokolády nevydržela, teď mám pár let odmlku a už bych se do těch kolejí nechtěla vrátit. Kvalitu Diany Děčín mohu potvrdit, možná tam dělali bonboniéry Lidka (pokud se nepletu), ty občas koupila maminka a to byl oproti jiným velký rozdíl. To byla tehdy nejlepší čokoláda, kterou jsem jedla. 👍

      Vymazat
  3. Hanko, nasála jsem pomyslnou vůni čokolády,ale chuť jsem si nechala zajít. Jsem na tom podobně jak Jaruška, když už,tak zbastim celou a následuje migréna. Tudíž raději se čokoládě vyhnu. Jinak vše ,tak jako obvykle zpracované, poučné a fotografie lákají k porušení mého odstupu, vydržím 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, pokud tedy čokoláda způsobí migrénu, to jsem vůbec nevěděla. Já jsem kdysi snědla čokolády dost, je to návykové a možná opravdu dodá energii, jen, bohužel, odrazí se to i na hmotnosti. Takže na ten festival jsme šli spíše ze zvědavosti, samozřejmě jsme tam něco ochutnali, ale mám teď období, kdy mě to moc neláká. Ovšem mnozí by tam nechali peněženku, to Ti povím. 💁

      Vymazat
  4. Hani, pro někoho droga, pro někoho nic zajímavého. Muzea čokolády jsou moc zajímavá místa, byla jsem v několika u nás, i ve Vídni a Belgii. Je pravda, že mě stačí malý kousek, většinou Lindt :o)
    Přeji sladký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak vy jste cestovatelé a Ty máš v tom náskok, ale zrovna ve Vídni jsem viděla pár "čokoládových" obchodů, belgická se prodává v Lasu v Ostravě a moje kamarádka na tom ujíždí. Lindt je výborná, to je značka podobně jako "Sacher".
      Děkuji za výměnu zkušeností a přeji dnes sladké úterý. ☺

      Vymazat
  5. Já jsem hodně na sladké,ale čokoládu nemusím..Jako malá jsem ji jedla,děda byl cukrář a měl tu nejlepší.Už nikdy jsem na podobnou nenarazila.Na takový festival bych se podívala hned.
    Hani,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, pro holku to bylo štěstí mít dědu cukráře! Oba moji dědové byli havíři, jako většina chlapů tady a do cukrárny daleko, ale občas mi babička koupila "Ostraváčka" = český Pacholík nebo věneček.
      Měj se pěkně, Jituš. ☺

      Vymazat
  6. Hani díky za hezký článek plný čokolády. Syn mě naučil jíst samotné kakaové boby, když mě přepadne chuť, tak si občas ke kávě zobnu. Výhoda je, že to nikomu jinému v rodině nechutná, tak mě to nikdo nesní :o). Jinak nejlepší čokolády jsem ochutnala, když syn pracoval 2 roky ve Švýcarsku a vozil nám je. Ahoj Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to mě ani nenapadlo, že by se kakaové boby daly jíst syrové. Aspoň si to myslím. Švýcarská čokoláda je výborná, já spíš znám tu belgickou, ta se u nás prodává.
      Měj se hezky, Leni. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 185. schůzka: Glejt

Zkuste si vzpomenout, kdy jste poprvé a v jaké souvislosti slyšeli slovo "glejt". Myslím, že tady bude asi jednoznačná shoda.  „Lé...