Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 27. listopadu 2023

Hrádek - zvonička sv. Isidora, Alej dobra a Filipka

 

Hrádků je v republice více, my jsme při našem pobytu v Horní Lomné navštívili Hrádek mezi Třincem a Jablunkovem. Polská menšina zde má největší procentuální zastoupení ze všech obcí ČR – v roce 2011 se k polské národnosti hlásilo skoro 31 % obyvatel. Obci říkají Gródek.

 https://www.edb.cz/grmat/loga/tmb/t_w7302001050000_logo.jpg 

Hrádek, Filipka a Loučka ve Slezských (Těšínských) Beskydech jsou v našem regionu známé turistické cíle. 

Nalezené zbytky zdí a úlomky cihel dokazují, že již na přelomu 14. a 15. století tu stála zděná osada: 
 

Autem jsme dojeli z obce Hrádek nahoru k chatě Hrádek, kde je parkoviště. Dále jsme pokračovali už pěšky po zelené značce k rozcestí Filipka-chata. Kousek nad hotelem narazíte na zvoničku. Znám to tam, ale překvapil mě Luční hobití dům. Zkuste kliknout a podívejte se. 

Zvonička sv.Isidora turisty zaujme svým moderním stylem a zejména malým zvonkem. Když si prý na něj zazvoníte, určitě se vám vyplní jedno přání - že budete žít spokojeně až do smrti. 

Chata i zvonička jsou spojeny s  manželi Rychtárkovými, kteří  opustili před 30 lety Karvinou a stali se provozními horské chaty Hrádek. Kromě pobytů pro turisty pořádají také svatby. Kolegyně vdávala dceru právě tam. Postavili kapličku, kterou si přáli zasvětit svatému Izidorovi, protože on je ochráncem manželství a dětí, a také zemědělců a rolníků. Kolem kapličky jsou v půlkruhu rozmístěny velké kameny s vytesanými znameními zvěrokruhu. 

 

Kousek za zvoničkou je Alej dobra. Je v kopcích u Hrádku a jak vidět, turistická atrakce může mít mnoho podob.

Alej dobra tvoří vysázený jabloňový sad starých krajových odrůd. Kdo se tam vypraví na výlet, zjistí, že odtamtud je jedinečný výhled do kraje. A pokud přijedete na sklonku léta, můžete si utrhnout "jabko" přímo ze stromu. A jak to souvisí s tím dobrem? Celý projekt podala p. Rychtárková z  chaty Hrádek. Přišla s myšlenkou, aby starostové obcí každý rok na tom místě zasadili jabloň pro někoho, kdo udělal něco dobrého pro druhé. Pak komise starostů  návrhy vyhodnocuje a vyberou lidi, kteří tady budou mít svůj strom.

Celý region jablunkovského průsmyku tvoří 16 obcí Sdružení obcí Jablunkovska a za každou obec byla vysazena jedna jabloň. Zajímá vás,  kdo bude jabloně česat? Klidně to mohou být turisté a to, co neotrhají, sežere zvěř. 

Po zelené se dostanete až na vrchol Filipka 771 m.n.m., kde hraniční kámen označuje trojmezí mezi obcemi Návsí, Hrádek a Nýdek. Kromě přístřešku je v okolí postaveno několik usedlostí, kterým se říká Filipka, včetně hospůdky,  je tam i příjemné posezení. Filipka ve Slezských Beskydech bývá vyhledávaná turisty téměř celoročně. Nenáročná trasa nabízí výhledy do krajiny. Přes 700 metrů vysoký vrchol je křižovatkou turistických tras a taky místem, kde se potkávají katastry několika obcí. Na vrcholku kopce najdete přístřešek a vizitky tří obcí, které se na úpatí Filipky stýkají. 

 

Po červené značce se z Filipky dostanete na vrchol Loučka 835 m.n.m. Vrchol je odlesněný, a proto je zde nádherný výhled do krajiny až do Třince. Na vrcholu je kříž. U chaty Hrádek jsme zakončili svoje putování.

Zdroj: ostrava.rozhlas.cz, obec Hrádek

7 komentářů:

  1. Hani, děkuji za seznámení s dalším zajímavým místem.
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Místo je, Helenko, určitě zajímavé, ale známé hlavně na Karvinsku a Frýdeckomístecku.
      Měj se pěkně. ☺

      Vymazat
  2. Hani,tam to znám,je tam krásně.🍀

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou nádherné záběry. Parádní výlet. Ještě jsem tam nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu fotek. Výlet je tam parádní, stačí jednodenní, dá se tam dojet vlakem, ale nahoru k chatě Hrádek dojede i autobus. Byla jsem tam víckrát. ☺

      Vymazat
  4. Hanko,mě velmi dobře známá místa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, myslím, že tato místa z návštěvníků blogu známe jen my dvě. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 185. schůzka: Glejt

Zkuste si vzpomenout, kdy jste poprvé a v jaké souvislosti slyšeli slovo "glejt". Myslím, že tady bude asi jednoznačná shoda.  „Lé...