Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 6. prosince 2023

Západ slunce z nové vyhlídky

 

Fotografie dnešního příspěvku byly pořízeny 9. listopadu, tady vidíte, neuběhl ani měsíc a jak se počasí změnilo. V den sv. Barbory jste si možná nařezaly "barborky", já letos kvůli sněhu nic. Dočetla jsem se, že barborky se mohou pořídit i z magnólie, to musí být krása! Kdoví, jak se naplní pranostiky:

  • Barbora na ledu, Vánoce na blátě.
  • Svatá Barbora – chystá saně do dvora.
  • Jaké počasí na svatou Barboru, takové bývá celý advent. 
  • Ale také: Na Adama a Evu - čekejte oblevu! 🙆
__________________________________________

Bazaly... pro rodilého Ostraváka srdeční záležitost. To místo si pamatuji od dětství, kdy jsme kolem jezdili trolejbusem nahoru na Hladnov k tetě. Už zbyly jen vzpomínky. Na konci září byla  otevřena zrekonstruovaná lávka nad Bazaly. Pro nezasvěcené - je to fotbalový stadión Baníku Ostrava, jehož stoleté výročí jsem připomínala ZDE. Jak název vznikl? 

Kdysi v těchto místech totiž býval lom na čedič. Čedič výlevná vyvřelá hornina, která vznikla ze zemského magmatu. 😯
Čedič má odborné pojmenování bazalt a odtud Bazaly. Zahloubení dnešního stadiónu vděčí právě tvaru historických lomových stěn. Blízko se nachází také ulice Čedičová. Kámen se těžil zde ve formě tzv. čedičových koulí o průměru 0,2 - 3 m, které tady byly uloženy jako těsně k sobě přiléhající v příbřežní zóně miocénního moře. Výskyty čedičových koulí se nacházejí od Trojického údolí podél břehu Ostravice k Muglinovu a dále až k Heřmanicím. Zdejší lom patřil Adolfu Löwymu (1871-1934), rodáku z Muglinova a jednomu z nejbohatších občanů Moravské Ostravy. Roztlučený kámen dodával například pro městské komunikace ve formě štěrku.
(Zdroj: Klát, J., Rozehnal, T., 2003: Po stopách zaniklé hornické činnosti v Trojickém údolí v Ostravě. Ostravská univerzita)
____________________________________________________________________
 
Nová lávka se od prvních dnů stala velkou atrakcí Slezské Ostravy. Ten "rám" nabízí opravdu nádhernou vyhlídku na Ostravu, láká fotografy i kolemjdoucí. Lávka dlouhá 80 metrů se stala magnetem pro pěší i cyklisty. Zašli jsme se tam podívat a zrovna v době, kdy začalo zapadat slunce... První fotky byly pořízeny na náměstí, kde se už točí velké kolo a byly tam umístěny stánky na probíhající vánoční trhy. Výlohy obchodů zvěstují Vánoce. Ani nemusíme do Vídně. 😊 



 

A proč tam svítí nápis Slezská? Řeka na snímcích je Ostravice a ta tvoří historickou hranici mezi Moravou a Slezskem, úvodní fotografie byly nafoceny na Moravě, ale stadión Bazaly je ve Slezsku. 👍

10 komentářů:

  1. Lávka je hodně zajímavá a výhledy úchvatné.Bylo by to hezké i se sněhem,ale třeba u nás slunce nevychází a ani nezapadá.To zatím bude sníh pryč.U nás budou Vánoce určitě na blátě.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, z prostoru nad Bazaly byl odjakživa dobrý výhled, ale pak tam byl plot fotbalového stadionu a ten bránil ve výhledu. Tahle vyhlídka je parádní, však tam pořád někdo přichází.
      Vánoce na blátě souvisí s pranostikou Na Adama a Evu čekejte oblevu.
      Přeji klidný a ničím nerušený víkend. 👍

      Vymazat
  2. Hanko,moc hezké fotografie jsi pořídila. Dobrý tip na návštěvu Ostravy.

    OdpovědětVymazat
  3. Hanko, to je opravdu skvost. Parádně vyřešeno. Jen nevím, jestli bych tam dostala syna. Před časem jsme šli jen od nádraží po lávce přes koleje a silnici do obchoďáku Nová Karolína, trochu foukal vítr a on to nedal. Počkal na mě u nádraží. Prý mu vadí, že je hodně široká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, možná je to druh fóbie. Kamarádka nepůjde do výtahu a nepůjde. Pak jsme šly k další kámošce na narozeniny, bydlí v 6. patře. Tak nastoupíme do výtahu, ona půjde pěšky. Nakonec se po pár schodech vrátila a už vždy jede výtahem. Možná chce překonat to nové, nepoznané.

      Vymazat
  4. Hani krásné výhledy a ten rám láká k focení. Měj pohodový advent, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, opravdu ten rám láká a každý vytáhne mobil a fotí. Přeji pohodový advent i Tobě, Leni. 😊

      Vymazat
  5. Mám ráda tahle vyhlídková místa! Na Šumavě mají dveře :o)
    Jo, a barborky mám jako každý rok z naší staré višně...
    Hani, měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to dobrý nápad a je jich víc, ale některé jsou na neznámých místech. Barborky z osvědčeného stromu jsou nejlepší, já jsem to letos kvůli sněhu vynechala.
      Helenko, přeji klidný víkend. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

15. září - Divadlo živých fotografií a Ponrepo

Máte rádi film, filmové herce, filmovou hudbu nebo některé filmové hlášky? Osobně se ráda podívám na filmy, jako Tenkrát na Západě s Claudií...