Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 24. dubna 2024

Kaštan - síla přírody i léčivé využití květů

 

Kaštan zná každý už od dětství. Správně je to jírovec maďal. Po celém světě existuje asi 15 druhů této dřeviny. Doba květu závisí jednak na odrůdě a letos podle počasí. Je to vynikající medonosná rostlina. Nejoblíbenějším zástupcem je koňský kaštan. A víte, proč zrovna koňský? Tak si prohlédněte fotku: 

 
Jizva po opadnutí listu se nápadně podobá okovanému koňskému kopytu.

Dospělý kaštan této odrůdy dorůstá do výšky 30 metrů. Má velké, typicky složené listy s dobře vyznačenou žilnatinou. V květnu a letos už v dubnu se objevují květenství s dvojitými bílými, růžovými a žlutými květy. Uprostřed jsou červené skvrny. Životnost rostliny se udává až 300 let. Jeden strom může být přínosem pro několik generací lidí a těšit je svou krásou po dlouhou dobu. Kaštan, který jsem nafotila, roste blízko domu a má svůj příběh. Soused ho zasadil po narození syna, podle toho by se stáří stromu mohlo odhadnout na 42 let. Pán, který stromek sázel, už dva roky nežije a strom není nijak opečováván.


Sezóna kvetoucích kaštanů je v plném proudu. Většinou si kaštany rádi nasbíráme, ale kaštan udělá radost a prospěch i na jaře, protože květy kaštanu jsou léčivé.

Pokud vás pobolívají klouby, svaly nebo šlachy, pak jste již určitě vyzkoušeli tzv. koňskou mast nebo masážní gel obsahující právě látky z kaštanu.

Tento strom je považován za jednu z nejúčinnějších léčivých rostlin na cévy. Obsahuje totiž látky, které mají pozitivní účinek na žilní stěny, zvyšují jejich pružnost a pevnost. Aktivní látky z kaštanu zvyšují odolnost vlásečnic a zlepšují žilní tonus. Současně působí protizánětlivě a urychlují vstřebávání otoků. Jírovec je velmi účinný při chronické žilní nedostatečnosti (CVI) a při léčbě křehkých vlásečnic. Nové studie jednoznačně prokázaly účinnost jako žilního tonika. Aesculin obsažený v kůře jírovce snižuje propustnost vlásečnic a zvyšuje jejich odolnost. Těchto účinků se využívá k léčbě křečových žil. Velmi účinný je rovněž na hemoroidy. Klinické studie prokazují účinnost na tzv. „těžké nohy“, noční křeče v nohách

Rovněž tlumí svědivost různých forem ekzémů. Urychluje vstřebávání krevních podlitin a modřin. Účinný je na bolavé klouby a artritidy. Zlepšuje průtok krve v cévách, což pozastavuje srážlivost krve a působí proti vzniku trombů. Ulehčuje vylučování moči při zvětšené prostatě. Vypíná pleť a působí na pokožku jako tonikum. Při vnitřním použití se doporučuje denní dávka 250 – 310 mg standardizovaného extraktu, což odpovídá až 100 mg aescinu. Při zevním použití je neškodný, ale při užívání pozor na alergické reakce.

Jak květy sbírat

Sbíráme svěží květy (tj. ne odkvétající) a suché (tj. ne smáčené rosou nebo deštěm), jinak mají tendenci plesnivět. Suší se v tenké vrstvě ve stínu na dobře větraném místě.

Jak a na co květy použít

Pro základní orientaci uveďme několik tipů na použití sušených květů kaštanu:

  • Nálev. Jelikož květy jsou silně protizánětlivé a pomáhají uvolňovat hleny, hodí se k léčbě nachlazení a infekcí horních a dolních cest dýchacích. Nálev z těchto květů má silně hořkou chuť, proto se zpravidla nepopíjí jako čaj (i když některé zdroje toto užití uvádějí), ale používá ve formě kloktadla.
  • Tinktura. Z květů nebo také z kaštanů samotných (hnědá slupka se zpravidla odstraní a použije se světlá vnitřní část) lze připravit tinkturu, tedy bylinný výluh získaný namáčením v alkoholu, a použít zevně k mazání bolavých kloubů, šlach a svalů.
  • Kaštanové obklady. Čerstvé květy nasekáme na kaši a přikládáme jako obklad. Doporučuje se aplikovat na bolavá místa, případně na kožní problémy (atopický ekzém, lupénka).
  • Výluh v oleji. Z květů můžete připravit olej s hojivými účinky. Do rozehřátého oleje (např. panenského olivového) přisypete květy. Olej pak již nezahříváte a necháte i s květy louhovat několik hodin louhovat. Následně zahřejete natolik, aby olej bylo možné scedit. Lze používat na kožní problémy (popáleniny, odřeniny, suchá a přecitlivělá místa).
    Jak používat květy jírovce maďalu k léčbě mnoha nemocí:

    Kaštanové květy a plody obsahují flavonoidy, kvercetin, cholin, puriny a další živiny. V komplexu působí protizánětlivě a proti otokům, posilují kapilární stěny a snižují viskozitu krve, snižují krevní tlak a normalizují cholesterol.

    Květy ve formě odvarů nebo alkoholové tinktury se používají k léčbě srdečních chorob, onemocnění jater, plicní tuberkulózy, dušnosti, leukémie, revmatismu; tinktura se vtírá do bolestivých oblastí.

    Můžete si připravit léčivé tinktury z čerstvých a sušených květů, které mohou zlepšit několik zdravotních problémů.

    Prostředky na bázi kaštanových květů:

    Léčivý olej z květů

    Kaštanový olej je léčivým produktem z jírovce maďalu. Vyrábí se macerací kaštanových květů v lihu nebo v oleji. Tento produkt se používá pro zevní použití.

    Potřebujete: 300 g kaštanových květů (jírovec maďal), 3 deci lihu.

    Příprava kaštanového macerátu je velmi jednoduchá. Omyté a vysušené kaštanové květy vložte do lihu, nádobu dobře uzavřete a nechte louhovat 14 - 18 dní. Louh nechte mimo dosah slunce při pokojové teplotě. Po vyluhování odstraňte květy a tento kaštanový výluh si můžete aplikovat na končetiny nebo vlasy. Kaštanový olej používejte 2-5 krát denně a to tak, že ho budete masírovat na pokožce, kde vás trápí nějaký zdravotní problém - s klouby, svaly či pokožkou.

    Tinktura na hypertenzi

    Nalijte 50 gramů sušených kaštanových květů, 500 ml vodky. Nechte stát 3 týdny na tmavém místě, sceďte. Pijte tinkturu 2krát denně 35 kapek před jídlem.

    Tinktura na bolest kloubů

    20 gramů sušených květů a plodů nalije 500 ml vodky. Tinkturu vetřete do bolestivých míst.

    Na hemoroidy a ekzémy

    Vyvařte 50 gramů kaštanové kůry, listů a květů v 1 litru vody. Přidejte koncentrovaný vývar do teplé lázně.

    Kaštanová mast na křečové žíly

    U lidí trpících žilními chorobami je mast velmi populární. Mazáním bolestivých míst na pokožce můžete rychle odstranit zánět a eliminovat onemocnění žil. Nasekejte 5 polévkových lžic kaštanových květů, zalijte 0,5 litru oleje, vařte ve vodní lázni 1 hodinu, nechte vychladnout a používejte.
    Kaštan má mnoho cenných vlastností, zejména při různých vaskulárních onemocněních, ale vždy pamatujte, že kaštan je kontraindikován při atonické zácpě, gastritidě, menstruačních poruchách, slabé srážlivosti krve, trombocytopenii.

    !! Neužívejte perorálně s hypotenzí!! V případě předávkování to může způsobit záchvaty.  
    zdroj: irecept.cz, Wikipedie, internet 
     Jak šel čas s "naším" kaštanem: 
     
    Fotila jsem v průběhu 17 dnů, to je rozpětí mezi první a poslední fotkou. Zachytila jsem jarní přírodní děj u jírovce maďala. Bílošedá obloha je způsobena saharským pískem.
      
     
     

     

10 komentářů:

  1. Hanko, koňskou mast hřejivou máme doma a když je problém, tak pomůže. Zajímavé a užitěčné informace, květy kaštanu jsou jak svícny. Měj pohodové dny. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, myslím si, že dost lidí o léčivých účincích kaštanů ani neví, maximálně znají tu koňskou mast, protože ji viděli v obchodě. Kaštany jsou vůbec krásné stromy a ty květy fakt připomínají svícny.
      Pohodové dny přeji i vám. 👍

      Vymazat
  2. Hani, u mne jsou kaštany spojeny s Hukvaldy. Zrovna teď kvetou a já doufám, že se tam stihnu podívat. Je to vždycky velký zážitek. Několikrát jsem tam na podzim zažila na jednom stromě plody i květy, někde to mám zachycené. A už jsem zase chytřejší, nevěděla jsem, proč se říká "koňský".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, na Hukvaldech jsme byli zrovna nedávno, ještě jsem to nedala na blog. Ovšem ty kaštany jsem nějak nezaznamenala, Ty už víš, kde jsou a jdeš najisto. ☺
      Díky za připomenutí Hukvald a přeji klidný závěr apríla. 👍

      Vymazat
  3. Také nám kousek od domu kvete kaštan.Když byly vnučky malé nosily mně kaštany,abych byla zdravá.Od té doby si je vždy nasbírám a mám po kapsách a v kabelce a batohu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, děti rády sbírají kaštany, to je i tady u nás, kolik času stráví pod stromem, házejí do větví klacky, aby jim něco spadlo... Kdysi z nich menší děti vyráběly zvířátka.
      Měj se moc hezky. 👍

      Vymazat
  4. Pod kaštany chodíme s Aaronem na procházku a právě rozkvétají, tak se kochám. Sbírat je nebudu, silnice je nedaleko... Ale gel s výtažky mám doma vždycky. Netušila jsem, na co všechno kaštan pomáhá...
    Děkuji za info, Hani a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaštany jsou asi dost rozšířené a článek jsem vytvořila hlavně proto, že si myslím, že lidé o léčivých účincích moc nevědí.
      Přeji, Helenko, pohodový závěr měsíce. 👍

      Vymazat
  5. Hani moc zajímavý článek. Dozvěděla jsem se další možnosti jak kaštanů využívat. Já si mastí léčím nohy- žíly. Ostatní věci jsem nevěděla. Díky za rozšíření vědomostí o tomto krásném stromu a jeho léčebných účincích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Jaruš, že článek byl přínosem i pro Tebe - takovou znalkyni přírody. 👍 Asi nejčastěji se používá ta mast na mazání nohou, ale účinky kaštanu jsou široké.
      Měj klidné a pohodové dny. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Den otevřených mlýnů 11. května 2024

  V sobotu 11. května se v České republice poprvé uskuteční Den otevřených mlýnů , který připomíná výročí vzniku mlynářského znaku 13. kvě...