Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 24. září 2024

Strakonický hrad v kostce

Příspěvek navazuje na první část věnovanou návštěvě Strakonic. Nejít do hradu je pro nás nemyslitelné, navíc expozice jsou velmi zajímavé a pestré, tak si tam vybere snad každý.

  

Než si prohlédneme některé expozice, představím Strakonický hrad nad soutokem Volyňky s Otavou "v kostce". Úvodní plánek je pro návštěvníka dost zásadní, aby se zorientoval a vybral si, které části hradu navštíví. Zaměřila jsem se na zvláštnosti, výzdobu stropů a fresky. V závěru uvidíte Kapitulní síň a ambity.

 

 


Kapitulní síň a ambity

Ambit patří k architektonickým skvostům, navazuje na kostel. Je to křížová chodba, která patří k nejstarším částem hradu. Své počátky má ve 13. století, ale při archeologických výzkumech se objevily ve spodních vrstvách zbytky církevní stavby a pohřebiště z 11.-12. století.

V roce 2008 byly prostory kapitulní síně a ambitu vráceny do majetku Suverénního řádu maltézských rytířů. V současné době i tuto část vlastní Jihočeský kraj a spravuje ji Muzeum středního Pootaví. Prostory jsou veřejně přístupné v rámci prohlídkového okruhu.

Pokračování

1 komentář:

  1. Hani, to je moc zajímavý článek. Ráda jsem si vše přečetla a prohlédla. Ve Strakonicích jsem nebyla, ale pokud se tam někdy dostanu, tak hrad určitě navštívím, pokud ta možnost bude. Děkuji a přeji Ti krásný podzim. U nás už prší.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Strakonický hrad v kostce

Příspěvek navazuje na první část věnovanou návštěvě Strakonic. Nejít do hradu je pro nás nemyslitelné, navíc expozice jsou velmi zajímavé a ...