Čerstvá šťáva z jitrocelových listů pomáhá při potížích zažívacího traktu, zejména při vředové chorobě žaludku, problémech tlustého střeva i dvanácterníku a uleví při žaludečním a střevním kataru. Pomáhá prý i v léčbě nepříjemného střevního onemocnění známého jako Crohnova nemoc.
Jitrocel patří mezi byliny čistící krev. Je také skvělou bylinou na pročištění a posílení jater. Nemá žádné vedlejší účinky, takže je možné užívat ji dlouhodobě. Těhotné ženy by však měly jitrocel vynechat.
Proč je jitrocel považován za lékárničku? Nejen že jeho list má velikost jako náplast na drobné ranky, ještě navíc má i hojivé účinky. Když výletníka bodne včela, vosa či jiný nepříjemný hmyz, stačí se poohlédnout po jitroceli, utrhnout list a podrtit jej nebo požvýkat, aby pustil šťávu a byl poddajnější. Kousnutí pak tímto listem potírejte. Jeho složky působí jako antihistaminikum, takže je velmi účinný také při požahání kopřivou.
Stejně blahodárně působí list z jitrocele přiložený na drobné ranky, odřeniny či popáleniny. Obsahuje složky, které působí jako baktericidní a dezinfekční prostředek na rány, snižují zánět a urychlují proces hojení.
Listy pomáhají také na boláčky při akné, na ekzém a rozškrábané pupínky, na krvácející záděry a praskliny v kůži. Osvědčily se také při léčbě oparů.
Šťáva z listů jitrocele chrání sliznice a bojuje proti volným
radikálům, zklidňuje alergické reakce a pomáhá vytvářet bariéru proti
bakteriím a virům.
Lístky z jitrocele vložené do bot působí jako ochrana proti odřeninám a puchýřům. Výletníkům v nových pohorkách (trekové boty) takto může pomoci.
Jak jitrocel uchovat a využít
Na nálev z jitrocele budete potřebovat vrchovatou čajovou lžičku sušených nebo čerstvých jitrocelových listů, které zalijete 250 mililitry vroucí vody. Přikrytý nálev nechte vyluhovat 15 minut, a pak sceďte. Obvykle se doporučuje vypít tři hrnky čaje denně.
Jak udělat jitrocelový sirup - 1. varianta
- listy čerstvého jitrocele
- krystalový cukr
- Listy jitrocele opláchněte studenou vodou a nechte oschnout na utěrce.
- Nakrájejte nebo natrhejte je na menší kousky.
- Do čisté zavařovací sklenice vrstvěte střídavě asi 1 centimetr jitrocelu a 1 centimetr cukru. Každou vrstvu dobře stlačte, aby bylo ve sklenici co nejméně vzduchu.
- Pokračujte ve vrstvení, dokud není sklenice plná. Poslední vrstvou musí být cukr.
- Sklenici pevně uzavřete (můžete použít i celofán) a postavte ji na teplé, slunné místo.
- Směs nechte stát minimálně 10 dnů, dokud se cukr zcela nerozpustí a listy nepustí šťávu.
- Hotový sirup slijte přes plátno (nebo jemné sítko) do čistých tmavých lahví. Uchovávejte v lednici.
Jak udělat jitrocelový sirup - 2. varianta
- 1 kilogram čerstvých listů jitrocele
- 1 litr vody
- 1 kilogram cukru
Listy umelte v mlýnku na maso a přidejte do vody s cukrem. Přiveďte k varu a vařte deset minut na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pak ji přefiltrujte, nechte zchladnout a nalijte do lahví.
Podle některých bylinkářů jitrocel čistí nejen krev, ale i plíce nebo žaludek jako žádná jiná rostlina. Dále jitrocel zlepšuje krvetvorbu, podporuje správnou funkci tepen a snižuje krevní tlak. Semínka jitrocele jsou bohatá na vlákninu, která pomáhá čistit střeva. Pravidelná konzumace jitrocelových semínek snižuje hladinu cholesterolu, což také prospívá kardiovaskulárnímu systému.
Jitrocel je bylinka, kterou ráda fotím, byť se mi to moc nedaří. Právě proto, že je všude, tak člověka doprovází na každé cestě do přírody. Jitrocelový sirup jsem jistý čas používala, problémy utlumil, ale nevyléčil, musím hledat dál. Krásný den přeji.
OdpovědětVymazatJitrocel lze najít opravdu všude. Jitrocelový sirup je dobrý, ale jak píšeš, základ problému se nevyléčí, to by pak lékaři nemuseli být.
VymazatHlavně přeji, abys na své problémy našla něco účinného. 👍
Hani, tvůj příspěvek mě vrátil do dětství, kdy nám babičky na škrábnutí přikládaly jitrocelový list. A jitrocelový sirup, ten zná asi opravdu každý, úplně se mi vybavila ta charakteristická chuť, i když jsem ho doma měla naposledy, když byly děti malé...
OdpovědětVymazatPřeji hezkou sobotu, Helena
Helenko, napsala jsi to výstižně a pravdivě. Naše babičky si hned věděly rady a jitrocelový list byl snadným řešením.
VymazatPřeji úspěšný začátek září. ☺
Hanko, jitrocel jsme jako děti sbíraly o prázdninách na sušení a hlavně si ho vybavuji k léčení kašle u dětí. Nikdy neprotestovaly, protože byl slaďoučký. Měj se hezky, zdravím 😀😊
OdpovědětVymazatEvi, tehdy se byliny sbíraly a sušily, ale u nás to nebylo, bylo tu prašné prostředí.
VymazatTaké přeji příjemné dny. 👍
Kdo by neznal tuto rostlinu :-) Hned při přečtení nadpisu se mi vybavil právě jitrocelový sirup.
OdpovědětVymazatUrčitě hodně lidí jitrocel zná, chtěla jsem to připomenout, kdyby třeba sirup někdo potřeboval. 👍
Vymazat