Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 30. července 2021

Toulky českou minulostí: 30. schůzka: Staré pověsti české aneb Ještě o lucké válce a hlavně o Durynkovi

 

Ještě stále i v těchto Toulkách máme co dělat se starými pověstmi českými, ale na rozdíl od těch ostatních se příběh o lucké válce zdá být až podezřele reálný. Je více než pravděpodobné, že v sobě skrývá skutečnou událost. Nebo události. Problémem však zůstává, kdy se to všecko skutečně stalo? A zdali mají všechny jednající osoby šanci na svoje místo v historii...

"Potom Čechové, vpadnuvše do té země, beze všeho odporu i pustošili, hrady rozbořili, vesnice spálili a mnoho kořisti pobrali.." Ano, těmito slovy popisuje Kosmas situaci těsně po lucké válce, na začátku české, vlastně přemyslovské okupace Lucka, luckého knížectví. "Neví se, od koho který nebo jakou zahynul ranou, jen to víme jistě, že Čechové dobyli vítězství a Lučané všichni byli pobiti."

 

6 komentářů:

  1. Hani,obdivuji tě za takový dlouhý příspěvek,vůbec než to dáš dohromady.Čtení je to velmi zajímavé.Já docela ráda pátrám po popiskách k zajímavostem,které jsme navštívili,baví mě to,ale dá mi to dost práce.A největší radost mi udělá,když se k tomu místu váže nějaká pověst.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Jituško, za pochvalu. Je pravda, že články zabírají čas, pak i výběr fotografií nebo vhodného videa, ale je to oblast, která mě zajímá a když jsem zakládala blog, bylo mi jasné, že historie tady bude - každý má to svoje hlavní. Vždy jsem věděla, že Toulky na blog prostě chci. Je to česká historie a tu bychom měli znát lépe, než tu světovou. S těmi pověstmi to máme podobné, pokud zjistím, že se pověst k danému místu váže, přidám to k textu. Tak to vlastně připomínáme i návštěvníkům.
      Přeji, ať se Ti blogování daří a baví Tě to, co podnikáš. Také si užij víkendu v klidu a pohodě. ☺

      Vymazat
  2. Haničko, u kávy se tyhle tvé historické a vlastně i bájné příspěvky moc hezky čtou.
    Děkuji a přeji hezký sobotní večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to jsem moc ráda, že i tyhle příspěvky si najdou svého čtenáře ☺.
      Moc děkuji a přeji také pohodový sobotní večer. ☺

      Vymazat
  3. Hani, děkuji za moc hezké podání toulek. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...