Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 25. srpna 2021

Nový škůdce vlašských ořechů se rychle šíří - pomozte vědcům

Máte v zahradě ořešák? Tak pozor: Výzkumný ústav rostlinné výroby prosí o pomoc: do studie se může zapojit kdokoli, kdo škody na ořešácích zaznamená. Stačí zaslat fotografie a na mapě zaznačit místo nálezu.

Vrtule ořechová u nás zdomácněla a patrně je pouze otázkou času, než osídlí zbytek vhodného území státu. Rychlost a směry šíření budou sledovány i v dalších letech. Pokud naleznete poškození ořechů vrtulí mimo oblast současného známého výskytu, prosíme zašlete údaje o lokalitě na email: holy@vurv.cz (GPS, případně foto larev a poškození) nebo vzorek několika napadených ořechů s larvami autorům tohoto příspěvku:
Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně
Mgr. Petr Heřman; Křivoklát

Poprvé jsem o tomto problému slyšela v pořadu Hobby magazín, kde posluchač líčil své problémy s ořechy. Dnes mám k tomu článek pro ty, kteří máte na zahradě ořešáky, případně můžete sdělit jiným pěstitelům. 

Na jižní Moravě řádí nový škůdce vlašských ořechů – vrtule ořechová. V Česku se poprvé objevila jen lokálně asi před čtyřmi lety. Teď se ale drobná moucha původem ze severní Ameriky šíří masivně. Její larvy vyžírají zelené plody vlašských ořechů a aktivní jsou hlavně v těchto dnech, kdy se líhnou. Žádný účinný postřik proti nim ale u nás zatím neexistuje.

Tak vypadají ořechy napadené vrtulí ořechovou 

Výskyt a šíření

Druh se k nám rozšířil ze sousedního Rakouska nebo Slovenska pravděpodobně po roce 2010 (přesný rok prvního výskytu není znám). V roce 2017 byly zjištěny larvy vrtule v oplodí vlašských ořechů v oblasti trojúhelníku vymezeného Znojmem, Brnem a Hodonínem, v roce 2018 se výskyt posunul směrem na severovýchod - severní hranici rozšíření tvoří dálnice D1 mezi Vyškovem a Kroměříží. Šíření od Znojma západně na Českomoravskou vrchovinu nebylo zjištěno, posun areálu západně byl zaznamenán pouze v oblasti Moravského Krumlova. Nelze vyloučit také výskyt severně od Brna (např. Kuřimsko), kde monitoring nebyl dosud prováděn.

Rychlost samovolného šíření může dosahovat až několik stovek kilometrů ročně, v našich podmínkách předpokládáme šíření především směrem na Olomouc a Ostravu, ale zřejmě je pouze otázkou několika let, než se druhu podaří překonat bariéru Českomoravské vrchoviny a proniknout do Čech. S přispěním člověka může proběhnout kolonizace rychleji (např. automobilovou dopravou). Rizikové jsou i napadené, nevyloupané ořechy či substráty z okolí napadených stromů, např. v květináčích s okrasnými květinami či sadbou (stromky ořešáků ze školek nepředstavují nebezpečí za předpokladu, že poblíž nejsou plodící ořešáky - zdroj larev).

Příznaky napadení vlašských ořechů

Příznaky napadení vlašských ořechů 

Larvy vrtule ořechové vyžírají chodbičky do zdravé (zelené) části oplodí

Samice vrtule ořechové

Puparia vrtule mohou být vzácně i uvnitř ořechu vyklovaného ptáky

Larva vrtule krátce před kuklením

 

Potíž vzrostlých stromů

Protože žádný přípravek v České republice momentálně není, použili jsme přípravek proti vrtuli třešňové ve dvojnásobné koncentraci. Problém je, že ořechy jsou obrovské a není jak je pořádně postříkat,“ popisuje pan Ladislav z Boleradic na Břeclavsku.
Zhruba čtyři metry vysoký a košatý ořešák má na své zahradě za domem.

Ořech vůbec nepraskne, aby vypadl ven. Zůstane černý, sežraný červíkem,“ popisuje škodu, kterou vrtule páchá.

Aktivitu vrtule ořechové monitoruje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Její výskyt zatím inspektoři zaznamenali hlavně na jihu Moravy.

Co pomůže? Je třeba vydržet a nekácet ořešák ani při 100% napadení ořechů. Do několika let se napadení sníží. Nyní pouze preventivní ochrana – spálit nebo zakopat napadené ořechy.

Napadené ořechy by se měly spálit nebo zakopat hluboko do země. K ošetření stromu proti vrtuli ořechové nejsou v České republice dosud povoleny žádné přípravky, což by se ale mohlo změnit. Aktuálně posuzujeme použitelnost dvou přípravků,“ dodává mluvčí Ústavu Ivana Kršková.

Chování vrtule ořechové sledují i vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Chtějí popsat způsob a šíření tohoto druhu na našem území a odhadnout tak i míru škodlivosti.

„Šest mililitrů na tři až deset litrů vody. Protože žádný přípravek v České republice momentálně není, tak jsme použili přípravek proti vrtuli třešňové s dvojnásobnou koncentrací."

Na zahrádkách, kde je ošetření velkých stromů problematické, se v zahraničí doporučuje připravit návnadu s insekticidem (nejčastěji Spintorem). Přípravek je přidáván do vodou naředěné melasy a vzniklý roztok je postřikem aplikován na vnější stranu koruny, především na osluněnou část, kde se dospělci nejčastěji vyskytují. Je třeba použít trysky s velkým otvorem a nízký tlak, aby se vytvořily kapky cca 5 mm velké. Ošetření se opakuje po 7­–10 dnech. Ke zvýšení atraktivity bývá někdy doporučován přídavek kvasnic a octanu amonného.

10 komentářů:

  1. Hned jak se dostanu na zahradu,zkontrolují oba ořešáky. Minule jsem zaznamenala pouze rozdíl v množství ořechů na stromě. Jeden jich měl hojně,druhý o poznání méně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji vám, aby vaše ořechy byly v pořádku, ale podle toho popisu to vypadá, že ta vrtule je už v našem kraji. ■

      Vymazat
  2. Hani,to je zajímavá a hlavně důležitá informace.Mladí mají na zahradě dva ořechy,optám se.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to důležitá informace, už jsem slyšela v rádiu, jak letos podraží ořechy, zdá se, že zdravé ořechy budou vzácností.
      Jituš, měj se co nejlépe. ☺

      Vymazat
  3. Haničko, děkuji za info. Ořešák nemáme, u sousedů se strom zdá v pořádku.
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, možná bydlíte v oblasti, která je ještě "čistá", co se týká vrtule. Kéž by to už dál nešlo, ale podle výzkumného ústavu to někdy trvá pár let, než to dále přijde.
      Díky a také přeji hezký, u nás je však deštivý, den. ☺

      Vymazat
  4. Hani, tvoje články jsou vždycky zajímavé, ten dnešní obzvlášť. Ořech máme ještě malý, ořechy ještě neměl, tak snad to ustojí. Hezký den přeju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Libuško, za pochvalu. Přeji vám, aby váš ořech raději ještě počkal s úrodou, ale ve vaší oblasti těch ořechů, myslím, budou mít lidé dost. Celkově bude ořechů asi méně a pokud ano, jejich cena stoupne.
      Také přeji hezký den. ☺

      Vymazat
  5. Hani včera jsem o tom někde četla nebo jsem to zaslechla z televize...Je to děs, co škůdců se objevuje na všem možném. Vlhké počasí tomu mnohdy prospívá. Stejně to bylo před pěti lety s kůrovcem, kdy jsme se kolem Slavonic hrozili hromad dříví kolem města. Dnes to tady na severu máme také a ty krásné smrkové lesy kvapem mizí a vytváří se mohutné paseky, které tolik vody jako původní les, nedokážou zadržet. Snad se s tím i příroda popere. Viděla jsem že místo smrků se vysazují buky a mnohde i borovice, někde břízy. Doufejme, že ořešáky tuto zkázu přežijí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Jaruško, tohle jsou teď čerstvé informace, proto jsem to hned dala na blog. Majitelé ořešáků jistě nepotěší, když zjistí na svých plodech tu vrtuli, ale mohou se podle toho zařídit a zkusit ten postřik. Je fakt, že kůrovec s našimi lesy pěkně "zamával", vzhled krajiny to poznamenalo. Možná překvapí, že kůrovec řádil i dříve, chystám k tomu materiál. Ono se říká, že příroda si poradí. A ořechy prý hodně podraží.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...