Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 14. července 2024

Kostel sv. Jakuba v Prachaticích

Článek je určen nejen věřícím, je to kulturní památka spojená s historií města, není důvod se návštěvám kostelů vyhýbat - kostely  jsou tu pro všechny. Také letos probíhá akce Otevřené chrámy s průvodcem.

Kostel v historické části Prachatic nepřehlédnete, všechno tam převyšuje věž kostela sv. Jakuba Většího, nacházejícího se mezi Dolní bránou a Velkým náměstím. Vznikal postupně ve 14. a 15. století v pozdně gotickém slohu a dokončen byl po požáru města v roce 1507. Takže tak, jak ho vidíme my, stojí už přes pět set let. Bohužel, nebyl to požár jediný, velké požáry postihly mnoho měst a Prachatice nebyly výjimkou. Původně kostel vypadal asi takto: 

Nevím, ze které doby je tato fotka z netu, ale tady je vidět celá stavba, protože jinak kostel stěží vyfotíte celý kvůli těsné zástavbě. Vyšší z jeho dvou věží dosahuje výšky 53 m a současný vzhled dostala po jiném velkém požáru v roce 1832. Zamýšleli jsme podívat se z věže na město, ale pro návštěvníky je otevřená od 1. 6. a my jsme tam byli dříve. Nevadí, však jsme byli na věži v Táboře.  Kdo vyšlape těch 157 schodů, uvidí daleké okolí z výše 40 metrů.

Pokud někdo po letech navštíví tento kostel, bude překvapen stejně jako já, protože kostelní výzdoba vypadala jinak. Jak je to možné? Bylo to tím, že oprava z roku 1937 odstranila tu původní barevnost sloupů a žebroví. Bylo to tam dost tmavé a "ponuré". Takže ani oprava památky za opěvované první republiky nebyla podařená. Nyní bylo znovu pozlaceno všech sedm oltářů v kostele. Restaurováním prošel velmi poškozený sanktuář k uložení nejsvětější svátosti. Podařilo se objevit a obnovit dvě fresky z 16. století. V nižší věži je umístěn největší kostelní zvon, renesanční svatý Jakub o hmotnosti asi 2 000 kg, vytvořený roku 1521 mistrem Bartolomějem z Nového Města pražského. 

Trojlodí završuje síťová klenba, v hlavní lodi složitější s hvězdicovitě komponovanými žebry. Barokní hlavní oltář na fotografiích byl zhotoven roku 1653 kašperskohorským řezbářem Janem Webrem. Zdobí ho sochy sv. Jakuba Většího, Krista, sv. Kateřiny a sv. Barbory. Vlevo je umístěn pozdně renesanční polychromovaný reliéf Bičování Krista z roku 1516 a vpravo vedlejší oltář Krista Trpitele, dílo řezbáře Jindřicha Webera. Z roku 1993 pochází kaple Jana Nepomuka Neumanna, významného prachatického rodáka, zřízená na místě původní kaple sv. Barbory. Informace jsou z popisu v kostele.

A jak je to se zasvěcením kostela?

Kostel je zasvěcený sv. Jakubovi Většímu, patronu kupců, obchodníků, poutníků, nosičů nákladů a sirotků. K samotné výstavbě kostela sv. Jakuba Většího došlo díky založení nové obchodní cesty na slavné Zlaté stezce, která Prachaticemi procházela.

 

Tady přijedete k Dolní bráně, my jsme zaparkovali pod hradbami a ke kostelu jsme došli pěšky. Kříž v průchodu Dolní brány většina návštěvníků míjí, ale jde o památku zvanou Kalvárie a dovolím si ji představit: 

"Soubor dřevořezeb Kalvárie obsahuje celkem tři polychromované figurální plastiky, vlevo od ukřižovaného Krista stojí pod křížem Panna Marie, matka Ježíšova, vpravo sv. Jan Evangelista, bratranec Ježíšův a jeden z jeho dvanácti učedníků (apoštolů), kterého Ježíš nejvíce miloval. Součástí je polychromovaná dřevěná plastika Krista výšky 240 cm a šířky rozpažených rukou 120 cm na kříži výšky 370 cm a délky vodorovného břevna 130 cm. Socha pochází z druhé poloviny 18. století a je od neznámého autora."

Takto návštěvník vidí kostel z Velkého náměstí:

 

 

Před vstupem do kostela jsem vyfotila vývěsku o sv. Janu Nepomuku Neumannovi, text je snad i čitelný a nyní už vstoupíme do kostela sv. Jakuba Většího: 

 

 






Dnes je svátek sv. Markéty a když tady máme kostel, připomenu tuto starokřesťanskou mučednici podle Wikipedie:

Podle legendy pocházela z Antiochie Pisidské, asi 150 km na sever od dnešní Antalye (Anatolie) v Turecku, ve starověku významném městě, kde byla židovská a brzy i křesťanská obec. Markétin otec byl pohanský kněz, matka jí brzy zemřela. Markéta se stala křesťankou, ale protože byla velmi krásná, vyhlédl si ji místní prefekt Olibrius a když ho odmítla, obvinil ji a nechal mučit jako křesťanku. Ve vězení se jí zjevil satan v podobě draka a pozřel ji, ona však nad ním zvítězila skrze Kříž (zápas světice s drakem zobrazil Raffael Santi). Když odolala ještě dalšímu mučení hřebeny, utopením a ohněm, byla nakonec sťata.

Raffael Santi, Svatá Markéta, asi 1518, Louvre, Paříž  

Úcta krásné mučednice Markéty je na východě doložena od 7. století. Roku 908 byly její ostatky přeneseny do Itálie a na západě se kult rozšířil ve vrcholném středověku. Zobrazuje se nejčastěji s drakem, například na oltářním obraze Mistra Třeboňského. S drakem se zobrazuje také svatá Marta, ta však má navíc kropáč, kterým se odliší. Svatá Markéta mívá často na hlavě korunu, v ruce knihu, palmu, kříž nebo hůl s křížem. V levé ruce někdy drží na řetěze uvázaného draka. U nohou světice bývají zobrazeny mučící nástroje, jimiž pro víru trápena byla, totiž hřeben nebo pochodeň (katané ji drásali železnými hřebeny a pak pálili pochodněmi). Dalším atributem bývají perly (margarites řec. perla).  
  • Svatá Markéta hodila srp do žita.
  • Zapláče-li Markéta, bude dešťů do syta.
  • Na Markétu-li prší, ořechy ze stromu srší.
  • Svatá Markéta velí: „Lidé, okopávejte zelí!"

14 komentářů:

  1. Děkuji, že jsem se díky tobě mohla podívat i do kostela. Vždy jsme se vraceli pozdě na nocleh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten kostel se pár let opravoval a při poslední naší návštěvě jsme se tam nedostali. Ale ty znáš kostel sv. Michala v Olomouci, tak tahle oprava je podobná. Všechno tam prokouklo, fakt jsme ten interiér znali jinak, bylo to tmavé a ponuré. Teď září ty barvy a to obnovené zlacení. Hezky to opravili. ☺

      Vymazat
  2. V Prachaticích jsem bohužel nebyla a kostely navštěvuji vždy, když někam zavítáme, ne z náboženských důvodů, ale z energie, která tam za ta staletí je. Tento kostel je moc pěkný. Škoda, že kostely si lze obvykle prohlédnou jen za mřížovým, což se nedivím, díky krádežím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, opět po čase Tě vítám na blogu. 😊 Já bych Prachatice taky neznala nebýt mého partnera. Také navštěvuji kostely, využíváme akce Otevřené chrámy, už jsem viděla letáky na letošní rok. Vždy je tam v uvedených hodinách průvodce, protože celé dny nemohou být ty kostely přístupné, jak píšeš.
      Ať se daří! ☺

      Vymazat
  3. V Prachaticích jsem bohužel nebyla a kostely navštěvuji vždy, když někam zavítáme, ne z náboženských důvodů, ale z energie, která tam za ta staletí je. Tento kostel je moc pěkný. Škoda, že kostely si lze obvykle prohlédnou jen za mřížovým, což se nedivím, díky krádežím.

    OdpovědětVymazat
  4. Kostel je opravdu hezký a já se v každém městě v kostele zastavím, ovšem pokud je otevřený...Loni jsme sice byli v Netolicích na dovolené, ale do Prachatic jsme se nakonec vůbec nedostali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, tento kostel je tak pěkný právě díky opravě, jak píšu výše. Ještě dobře, že jste byli loni v těch Netolicích, ale třeba by šel zařídit nějaký kratší pobyt s jednoduchým programem i pro manžela. Jsou penziony, kde je bezbariérový přístup.

      Vymazat
  5. Prachatice tedy moc neznám, ale aspoň vím něco o místním jejich kostelu. :) I ty fotky jsou zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud budeš mít někdy možnost Prachatice navštívit, doporučuji a nebudeš zklamaná.

      Vymazat
  6. Ráda jsem do něj nakoukla tvýma očima a přečetla si všechny informace.
    Před měsícem jsem se do něj taky podívala.
    Hani, děkuji a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli před měsícem, tak to máš ještě v paměti a mohla sis připomenout.
      Přeji úspěšný nový týden, Helenko. ☺

      Vymazat
  7. Kostely navštěvuji ráda,kolikrát je to jediná zajímavost v obci,kterou zrovna projíždíme.
    Kostel v Prachaticích je nádherný,vůbec interiéry.Hodně bohaté.
    Hani,měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Jituš, že kostel je mnohdy jediná pamětihodnost v obci. Jsem ráda, že tento prachatický se Ti líbí> ☺.
      Přeji příjemný nový týden, Jituš.

      Vymazat
  8. Každý kostel je asi něčím zajímavý, tady mě zaujaly ty varhany a klenba. Hezké!!

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Přírodní památka Dolní Marklovice

Ty naše výběžky...  Šluknovský a Frýdlantský zná od školy každý, a i když jejich obyvatelé to budou popírat, přece je těm dvěma věnována vět...