Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 4. prosince 2022

Advent a nejvíce uctívané adventní svátky

 

Dnes je už druhá adventní neděle, čas neskutečně letí a bylo by dobré si připomenout to základní k Adventu.

Charakteristickým zvykem lidových obyčejů, obřadů a zvyklostí kalendářního roku je prolínání dvou světů - pohanského a křesťanského. Církev dala ve svém kalendáři prvné místo světcům (dle významných událostí jejich života), což vedlo k překrytí rozmezních dnů starého pohanského kalendáře. Pro adventní a vánoční období je typická "symbióza" dávných oslav zimního slunovratu a církví stanoveného svátku Narození Páně. 

 

Obrázky rozklikněte

 

 

Advent - z latinského adventum = příchod, adventare = přicházeti. 

Čas příprav na příchod Ježíše Krista, čas rozjímání a pokání. Přísný zákaz zábav a konání svateb. Předvánoční postní období, je stanoven církví. 

Doba konání adventu - čtyři týdny, čtyři adventní neděle. 

Začátek Adventu - neděle nejbližší 30. listopadu, svátku sv. Ondřeje. 

Poslední taneční zábava bývá Kateřinská, tedy nejblíže 25. listopadu, svátku sv. Kateřiny. 

 

O adventním věnci a jeho symbolice jsem podrobně psala ZDE

 

 

Koleda 

Adventní i vánoční období je charakteristické velkým množstvím koledních obchůzek nejrůznějšího druhu. Název koleda je pravděpodobně odvozen z římských lednových přání Calendae Januariae. Koledou se rozumí nejen obřadní obchůzka, ale také dary, které se při ní nadělují a písně, popěvky a říkadla při nich interpretované. 

Nejvíce uctívané adventní svátky:

Svatý Ondřej - 30. listopadu

Původně rybář, jeden z Kristových učedníků - apoštolů. Údajně kázal evangelium v Černomoří a na Balkáně, kde byl v řeckém Patrasu ukřižován na kříži ve tvaru X.

Noc před svatým Ondřejem je v českých zemích první v řadě tzv. drsných a osudových nocí předvánočního období. Na sv. Ondřeje se věštila budoucnost - počasí, láska, zdraví. 

Sníh svatého Ondřeje oziminám nepřeje. 

Na svatého Ondřeje mruz, chystej, sedláče, vůz.

Svatý Ondřej tichý, nebude jen lichý (řídký).

Svatého Ondřeje slzíce, naplní ovocem truhlice. 

Svatá Barbora - 4. prosince 

Dívka z Nikomedie, která byla pro svou křesťanskou víru vězněna ve věži, mučena a později svým pohanským otcem sťata mečem. 

Na svatou Barboru trhaly svobodné dívky ze stromů třešňové (višňové, trnkové, švestkové, hruškové) větvičky, tzv. barborky a věřily, že pokud na nich poupata vykvetou nebo se aspoň zazelenají do Štědrého dne, v novém roce se vdají. 

Svatá Barborka v bílém fěrtušku, bude hodně trávy. 

Na svatou Barboru saně do domu. 

Na svatou Barborku mruz, schovej saně, hotuj vůz. 

Po svaté Baruši střez nosu i uší. 

Svatá Barborka vyhání dříví z dvorka. 

 

 

 

 

 

Svatý Mikuláš - 6. prosince 

Svatý Mikuláš, biskup z Myry v Malé Asii, je nejuctívanějším světcem v celé Evropě. Středověké legendy ho líčí jako zachránce a pomocníka v nouzi. 

Při mikulášských obchůzkách se kromě Mikuláše, čerta a anděla objevovaly i jiné masky, např. medvěd, čáp, vrána.

 

Barbora zavaří, Sáva zasolí, Mikuláš skuje. 

Svatá Barbora mosty mostí, Sáva břehy ostří a svatý Mikuláš je přibíjí. (Sáva = Sábo, svátek 5. prosince) 

Svatá Lucie - 13. prosince 

Dívka zasnoubená bohatému muži, kterého jako pohana odmítla a on ji pak udal pro její křesťanskou víru. Byla mučena a nakonec jí bylo mečem probodnuto hrdlo. Podle pozdější legendy jí byly vyrvány oči, ale Matka Boží darovala Lucii jiné, krásnější. 

V den sv. Lucie býval zahájován 12denní cyklus předpovědí počasí na příští rok. V českém prostředí jsou známy maškarní obchůzky tzv. Lucek. Bývaly zahaleny do bílých plachet, tváře zabílené moukou, někdy začerněné či skryté ve škrabošce. U nás i v celé Evropě platil v tento den přísný zákaz předení. 























 

 

 

 

 

Zdroj: Fotografie jsem nafotila na výstavě "Betlémy na hradě" na Slezskoostravském hradě. Jen ty skleněné vitríny a odlesky...

10 komentářů:

  1. Hani,opět moc pěkné a aktuální čtení.Hodně věcí jsem vůbec nevěděla,asi i proto,že jsem se o ně tak podrobně nezajímala.Opravdu nádherné
    Měj hezký adventní večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, nejdříve Ti přeji všechno nejlepší a hlavně zdraví k dnešnímu svátku! 👍
      O aktuálnost se snažím a naše návštěva slezskoostravského hradu byla dobrá volba, tam člověk načerpá vědomosti i inspiraci. Myslím, že to tam připravují pracovníci z našeho muzea a to jsou lidé na úrovni.
      Děkuji a užij si sváteční den. ☺

      Vymazat
  2. Hanko, je dobré znát více,doplnit, či osvěžit vědomosti.👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je to tak, chci se podělit i na blogu. Návštěva betlémů na slezskoostravském hradě je vždy ispirativní, ale nahoru vedou schody.

      Vymazat
  3. Hani, Ondřej ani Lucie se u nás moc nectí... Škoda, svátek sv. Lucie slavený ve Skandinávii se mi moc líbí.
    Děkuji za hezké čtení a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se ty svátky líbí, zajímají mě tradice, ale u nás se to nedodržuje. Náš kraj byl vždycky spíše "na robotu" a ne na slavení ☺.
      Jsem ráda, Helenko, že se Ti to líbí a také přeji výborný mikulášský den. ☺

      Vymazat
  4. Hani, ani my jsme dřív nic takového doma nedrželi, věnec jsme neměli. Já už ani ty svátky moc ráda nemám. Nejraději bych usnula a vzbudila se na jaře. Měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, jak tady píšu, u nás v regionu jsem nějaké příliš velké vánoční zdobení nikdy nezaznamenala, možná v posledních letech - ale zajdu si do muzea, na slezskoostravský hrad, na náměstí na Vánoční městečko. Náš kraj býval spíše na práci - "na robotu" a tak ani my jsme adventní věnec nikdy neměli a já ho taky nedělám. Ani byt moc nezdobím, na těch pár dnů se mi to nechce "přehánět". My s přítelem svátky prožijeme, ale po pravdě, na nějaké oslavy už nejsme.
      Ty se měj také moc pěkně a dělej to tak, co Ti přináší uspokojení. ☺

      Vymazat
  5. Hani, mě se to taky líbí a vše mě zajímá co popisuješ. Mám doma dost knih o starých zvycích a tradicích a ráda si v nich čtu. Děkuju za takové příspěvky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, mně se hodně líbí, jak Ty jsi vnímavá k těm starým zvykům a tradicím, také mám nějaké knihy, ale já spíše zajdu do muzea, na slezskoostravský hrad nebo do vánočního městečka na náměstí, tam je výzdoba, kterou doma nedělám a člověk načerpá tu náladu a pozná tam mnohé, co by jinak neznal. 😉
      Moc děkuji a jsem ráda, že se Ti takové příspěvky líbí. Ještě nějaké budou.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Zavedu vás do muzea, když je ten svátek...

18. květen je Mezinárodní den muzeí. „Umění se učíme v muzeu.“ —   Auguste Renoir, francouzský malíř Jen na málo místech najdeme tolik no...